'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: ПОСТАНОВА ВСУ у справі про визнання квитанцій Укрпошти у якості доказів.  (Прочитано 2452 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

gro-za

  • Засновник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2230
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

 

ПОСТАНОВА ВСУ у справі про визнання квитанцій Укрпошти у якості доказів.

Якщо маєте квитанцію, то інші докази про відправлення позовної заяви відповідачу не потрібні.



ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
СУДОВА ПАЛАТА У ГОСПОДАРСЬКИХ СПРАВАХ

ПОСТАНОВА

від 4 листопада 2003 року

Верховний Суд України, розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Дрогобицької об\'єднаної ДПІ Львівської області (далі - ДПІ) на ухвалу Вищого господарського суду України від 25 липня 2003 р. у справі за позовом ВАТ "Нафтопереробний комплекс "Галичина" (далі - Товариство) до ДПІ про визнання недійсним податкового повідомлення-рішення ДПІ, встановив:

Із позовом до господарського суду Львівської області Товариство звернулося 4 вересня 2002 року.

Рішенням господарського суду Львівської області від 19 листопада 2002 р. позов задоволено.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 11 квітня 2003 р. зазначене судове рішення залишено без змін.

Оскаржуваною ухвалою Вищий господарський суд України касаційну скаргу ДПІ на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 11 квітня 2003 р. повернув без розгляду на підставі п. 3 ч. 1 ст. 1113 ГПК. Ухвала обґрунтована тим, що доданий ДПІ до касаційної скарги фінансовий чек відділення поштового зв\'язку про здійснення та оплату поштового відправлення від 10 липня 2003 р. за відсутності опису вкладення або списку відправлень, засвідчених підписом працівника пошти та відбитком календарного штемпеля, не може вважатися належним доказом надіслання копії касаційної скарги іншій стороні у справі, оскільки із зазначених у ньому відомостей неможливо дійти висновку про надіслання Товариству саме копії касаційної скарги.
ДПІ просить ухвалу Вищого господарського суду України скасувати, мотивуючи касаційну скаргу порушенням норм процесуального права та неоднаковим застосуванням Вищим господарським судом України того самого положення закону в аналогічних справах.

Заслухавши суддю-доповідача та пояснення представників відповідача, розглянувши та обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи, Судова палата у господарських справах Верховного Суду України вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню на таких підставах.

Вимоги до форми і змісту касаційної скарги визначено ст. 111 ГПК. Зокрема, ч. 4 цієї статті встановлено, що до касаційної скарги додаються докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Повертаючи касаційну скаргу, Вищий господарський суд України послався на недотримання ДПІ вимог зазначеної норми щодо надання належного доказу надсилання копії касаційної скарги Товариству.
Проте висновок про відсутність таких доказів суперечить фактичним обставинам справи, оскільки до касаційної скарги додано квитанцію від 10 липня 2003 р., видану відділенням поштового зв\'язку, з якої вбачається факт відправлення позивачу рекомендованого листа. Згідно зі ст. 32 ГПК така квитанція є доказом. У разі сумніву щодо її вірогідності, чи дійшовши висновку про недостатність такого доказу, суду надано право витребувати додаткові докази. Тому в такому разі він не мав законних підстав для повернення касаційної скарги без розгляду.
Таким чином, посилання Вищого господарського суду України на невідповідність поданої ДПІ касаційної скарги вимогам розділу XII1 ГПК не відповідає положенням процесуального законодавства.
За таких обставин оскаржувана ухвала підлягає скасуванню як незаконна, а касаційна скарга ДПІ на постанову суду апеляційної інстанції - передачі до Вищого господарського суду України для розгляду по суті.

Виходячи з викладеного та керуючись статтями 11117 - 11120 ГПК,
Верховний Суд України постановив:

Касаційну скаргу ДПІ задовольнити, ухвалу Вищого господарського суду України від 25 липня 2003 р. скасувати, а касаційну скаргу ДПІ на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 11 квітня 2003 р. разом зі справою передати до Вищого господарського суду України для розгляду по суті.

Постанова є остаточною і оскарженню не підлягає.
___________
 



2009-07-23
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email