'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Як Вас обігріває (нагріває?) Київенерго у нинішньому опалювальному сезоні?  (Прочитано 7781 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

gro-za

  • Засновник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2230
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

 

Як Вас обігріває (нагріває?) Київенерго у нинішньому опалювальному сезоні?

Температурний графік теплової мережі "Київенерго" та теплові розрахунки для споживачів послуг з ЦО.



Як Вас обігріває (нагріває?) Київенерго у нинішньому опалювальному сезоні?
===================================================
Температурний графік теплової мережі "Київенерго", адекватний реальній потребі споживачів на опалювальний сезон (витяг). Затверджений першим заступником голови КМДА А.К. Голубченком 27 серпня 2006 р.:
=================================================================================
+11)37,6; +10)39,2; +9)40,9; +8)42,5; +7)44,1; +6)45,6; +5)47,1; +4)48,6; +3)50,0; +2)51,4; +1)52,8; 0)54,1;
-1)55,4; -2)56,7; -3)58,0; -4)59,2; -5)60,3; -6)61,5; -7)62,6; -8)63,7; -9)64,7; -10)65,7; -11)66,7; -12)67,7.
=================================================================================
Тут перше число перед дужкою означає температуру зовнішнього повітря, друге за дужкою - температуру у подавальному трубопроводі системи опалення
Це не повне табличне відображення затвердженого А.К. Голубченком температурного графіка. Решта його рядків споживача не цікавлять, оскільки вони стосуються температурного режиму зовнішніх міських мереж. Цікавіше інше - упродовж кількох останніх років недогрів теплоносія у подавальних трубопроводах систем опалення будинків м. Києва становить 10...20 градусів Цельсія. За таких умов не забезпечується відпуск теплоенергії для потреб ЦО в унормованому КТМ-204 розмірі 0,147 Гкал/кв.м опалювальної площі упродовж сезону. Однак, тариф на оплату послуг з ЦО формується, виходячи саме з такої норми.

Наприклад, по будинку за адресою вул. Гетьмана, 46-А у м. Києві на сьогодні маємо о 8 год. 30 хв. вранці такі дані:
Температура зовнішнього повітря = -1 градус,
Нормативна температура у подавальному трубопроводі системи опалення = +55,4 градуса,
Фактична температура у подавальному трубопроводі системи опалення:
за показанням теплолічильника на шостому поверсі = +43,9 градуса,
на першому поверсі (розрахунково) = 43,9+5х0,5=46,4 градуса,
на останньому 22-му поверсі = 46,4-21х0,5=35,9 градусів.

Яку ж фактичну кількість теплоенергії отримують споживачі?
Оскільки Київенерго застосовує розрахунковий метод обліку теплоенергії, яка використовується для потреб ЦО будинку, за рідкими винятками коли існує будинковий вузол обліку тепла, то кожен споживач має таку ж можливість виконати розрахунки, щоб потім пред\'явити претензію з вимогою повернути зайво нараховані кошти. Або спростувати доводи балансоутримувача у суді при розгляді його вимог про стягнення заборгованісті за послуги з ЦО.
Так от, кожний квартирний радіатор опалення, залежно від його конструкції, має свою характеристику тепловіддачі, яка залежить від температури теплоносія в ньому та температури повітря у приміщенні. Останню можна вважати константою, наприклад, 20 градусів, хоч для комфорту її слід підтримувати на рівні не менше 23 градусів. Принаймі така норма встановлена для персоналу приміщень підприємств та установ, якщо працівники не мають значного фізичного навантаження, наприклад, в офісах.

Ось параметри тепловіддачі для двох типів теплорадіаторів:

1) номінальна тепловіддача алюмінієвого радіатора типу Calidor виробництва італійської фірми Fondital (по нормі EN 442-2) становить Q=194 Вт при Dt=(Трад-Тпов)=60 градусів Цельсія, де Трад - середня температура води в радіаторі, Тпов - температура повітря в приміщенні. Трад дорівнює різниці температур води на вході і виході радіатора. При однотрубній подачі теплоносія ця різниця практично дорівнює температурі на вході. Для інших значень Dt величина тепловіддачі береться з поправочним коефіцієнтом К=((Dt/60))^n, де ^ - операція піднесення до степені, n=1,35. Приклад: температура радіатора 45 градусів, температура повітря 20 градусів. Тоді К= ((45-20)/60)^1,35 = 0,3067, а Q = 194х0,3067=59,5 Вт - втричі менша від номіналу!

2) Найбільш розповсюджений радіатор опалення чавунний МС-140М4 500-0,9. У довідниках вказується потужність теплового випромінювання для чавунної секції МС-140 у розмірі 160—180 Вт при температурі теплоносія 90 °C. Однак, ця тепловіддача досягається тільки при ідеальних (лабораторних) умовах, які в реальному житті недосяжні. Оскільки потужність випромінювання значно залежить від температури, то реальна тепловіддача чавунної секції при 60 °C буде не більше 80 Вт, а при 45 °C - близько 40 Вт. Надходження нагрітої води від внутрішньобудинкової мережі в чавунну батарею відбувається повільно. Щоб середня температура всієї батареї була 60 °C, треба забезпечити подачу води хоча б температурою 75 °C, в “обратку” піде вода з температурою близько 45 °C. Підрахуйте, якої потужності повинен бути теплообмінник, щоб нагріти тонну води до температури 75 °C. Необхідно взяти до уваги, що десяток градусів втрачається в товстих металевих трубах, що підводяться, тому елеваторний вузол (теплообмінник) повинен віддавати 85...90 °C і працювати на межі можливого. Забезпечити температуру чавунної батареї 90 °C водяними (не паровими) системами опалення неможливо, та й небезпечно — отримати опіки можна й при 70 °C. Слід зауважити, що штори на радіаторі призводять до зменшення тепловіддачі на 10–18 %, покриття чавунного радіатора масляною фарбою дає зменшення тепловіддачі на 13%, а покриття цинковими білилами підвищує тепловіддачу на 2,5 %.

А тепер додаткове питання: яке відношення до цієї проблеми має Голубченко А.К.? Звідки у нього повноваження чи фахова компетенція встановлювати/затверджувати режим функціонування міських тепломереж? І яке значення має для Київенерго те, що він "затвердив"? Ніякого! Завдання Київенерго полягає у тому, щоб кожен будинок отримав упродовж опалювального періоду обумовлену договорами кількість теплоенергії для потреб ЦО, а також у тому, щоб вести об\'єктивний облік фактично поставленої теплоенергії. З останнім взагалі повний провал, на грані злочину, передбаченого Кримінальним кодексом України у ст.ст. 225 (Обман покупців та замовників), 226 (Фальсифікація засобів вимірювання). Останню статтю можна використати, коли будинкові теплолічильники роками не піддаються метрологічній повірці, а це характерно для 70% парку лічильників, що перебувають на балансі Київенерго.

Що стосується графіка, затвердженого А.К. Голубченком, то він ніяк не впливає на усунення порушень з боку Київенерго. Водночас, практика показує, що і при занижених температурних показниках теплоносія у внутрішньобудинковій мережі ЦО можна забезпечити достатній обігрів житлових помешкань багатоквартирного будинку. Для цього слід використовувати радіатори з високою тепловіддачею (алюмінієві), а кількість секцій в них повинна вибиратися відповідно до реальної температури теплоносія в будинковій тепломережі при найменш сприятливих погодних умовах. Орієнтовно - одна секція радіатора Calidor на один кв.метр опалювальної площі при належному утепленні квартири. Тоді при покращенні умов з тих чи інших причин (підвищення температури зовнішнього повітря, або при завищеній температури теплоносія - і таке буває), щоб не витрачати зайву теплоенергію, відкриваючи настіж вікна та балкони, слід застосовувати прилади регулювання, наприклад, термоклапани на кожній батареї, або хоча б вентилі для ручного регулювання. Об\'єктивний облік фактичного споживання теплоенергії можна забезпечити лише з застосуванням квартирного теплолічильника, а у разі однотрубної системи опалення - з доповненням розподілювачами обліку теплової енергії на кожному радіаторі - http://gro-za.io.ua/album111326 .

На цю тему вже багато чого викладено на сторінках даного сайту. Крім того, залишається чинною постанова КМУ від 27 листопада 1995 р. № 947 "Про Програму поетапного оснащення наявного житлового фонду засобами обліку та регулювання споживання води і теплової енергії на 1996 - 2007 роки". Тільки не виконана вона до цього часу. Про неї вже майже не згадують.
Єдина користь від тричі проваленої постанови КМУ від 27 листопада 1995 р. № 947 "Про Програму поетапного оснащення наявного житлового фонду засобами обліку та регулювання споживання води і теплової енергії на 1996 - 2007 роки" полягає у тому, що вона вперше затвердила такі норми:

======================================================================
"Установлення, технічне обслуговування, ремонт і контроль за функціями лічильників здійснюється спеціалізованими організаціями та підприємствами, які мають відповідну ліцензію.
Установлення лічильників виконується за типовими проектними рішеннями.
Допускається установлення лічильників за індивідуальними проектними рішеннями, розробленими відповідно до нормативно-технічних вимог або вимог заводу-виготовлювача."
======================================================================

Особливо важлива остання норма, бо на шляху впровадження квартирних теплолічильників створювали (а де-не-де продовжують створювати) бюрократичні перепони спочатку представники Київенерго, а пізніше - житлово-експлуатаційні організації різних форм власності (КП, відомчі ЖЕКи, ЖБК, ОСББ). Бо їм вигідніше, щоб мешканці переплачували за недоотримані обсяги теплової енергії.
Ці норми потім були підтверджені в постановах КМУ від 30.12.1997 р. № 1497 та від 21.07.2005 р. № 640 (з послідуючими змінами та доповненнями).
Однак, до цього часу не вирішена інша сформульована у Програмі проблема:

======================================================================
" В Україні не розробляються і не випускаються терморегулятори і прилади-розподілювачі, які встановлюються на опалювальних пристроях у квартирах і дають додаткову економію теплової енергії в розмірі 10 - 15 відсотків. Тому для розв\'язання проблеми у повному обсязі в найближчі роки Держжитлокомунгоспом і Мінмашпромом буде організовано розробку і підготовку виробництва цих приладів."
======================================================================

"Найближчі роки" не наступили - в дійсності нічого не було зроблено. І якщо радіаторні терморегулятори у Києві можна придбати, оскільки вони імпортуються з країн Західної Європи, то з квартирними приладами-розподілювачами обліку теплової енергії "діло швах". Їх можна, за радянськими традиціями, лише "дістати", а не купити, як прийнято при ринкових відносинах. Свого часу і я "діставав". Навіть маю про всякий випадок (також радянська звичка) запас з 6 дефіцитних електронних розподілювачів виробництва Q\'VEDIS (правонаступника німецької фірми SIEMENS), а також декілька німецьких рідинно-випарних типу EXEMPER.

При цьому не будемо забувати, що мешканці м. Києва упродовж 10 років регулярно сплачували Київенерго додаткові кошти у фонд придбання лічильників тепла за рахунок відповідної складової тарифу на центральне опалення. За цей час вони могли б за ці кошти самостійно купити і встановити потрібні лічильники, якби не шахраї від влади та теплопостачальника. А ще варто згадати про зайво нараховані кошти за опалення, які слід повернути споживачам відповідно до чинного, зареєстрованого в міському управлінні юстиції, розпорядження КМДА від 26.12.2002 р. № 2306.
Однак, Київенерго гроші "профукало", а лічильники так і не з\'явилися. Крім деяких будинкових. Про квартирні годі й згадувати. Знову маємо обдурювання споживачів та нецільове використання коштів. Що будемо робити?

Для повноти картини залишилося ще нагадати про зв\'язок між різними одиницями енергії, які застосовуються у теплових розрахунках.

1) Калорія. Це найдавніша (несистемна) одиниця виміру енергії. Походить з латини, у перекладі означає "тепло". Існує декілька визначень калорії, залежно від предметної області. У теплотехніці прийнято, що 1 калорія потрібна для підігріву 1 грама води на 1 градус Цельсія. Це доволі дрібна одиниця, тому її застосовують з множником 1000 (Кілокалорія), або 1,000,000 (Мегакалорія), або 1,000,000,000 (Гігакалорія). Тобто, 1 Гігакалорія (Гкал) підігріває 1 тис. куб.м води на 1 градус, або 20 куб.м води на 50 градусів. Корисно про це пам\'ятати, наприклад, при оцінках показників ГВП. Існує також зв\'язок між кількістю теплової енергії, що виділяється при згорянні певного палива, та кількістю цього палива, так звана теплотоврна здатність палива. Для умовного палива вона дорівює 7 Гкал на 1 тонну. Для природнього газу - 8,4 Гкал на 1 тис. куб.м газу. Київенерго у своїх розрахунках використовує Гігакалорії. Теплолічильники вітчизнаного виробництва - також.

2) Джоуль. Це одиниця енергії в системі СІ. Визначається як робота сили в 1 Ньютон на відстані 1 метр, тобто 1 Дж = 1 Н*м =1 кг*м**2/сек**2. В свою чергу це пов\'язано визначенням одиниць маси (кг), довжини (м) та часу (сек) в системі СІ. Один джоуль еквівалентний 0,239 калорії, один ГДж = 0,239 Гкал, а одна Гігакалорія відповідно 4,186 ГДж. Деякі теплолічильник дають показання в Мегаджоулях.

2) Кіловат-година. Застовується в основному при розрахунках за електроенергію (в електролічильниках). Походить від одиниці потужності, яка має назву Ват (Вт) і дорівнює енергії в 1 Дж, використаної протягом 1 сек. Наприклад, електролампочка потужністю 60 Вт протягом 1 години споживає 60 Втг=0,060 КВтг енергії. Або в джоулях та кілокалоріях: 1 КВтг = 3600 КДж = 860,4 Кілокалорій = 0,8604 Мегакалорій; 1 Гігакалорія = 1162,25 КВтг = 1,16225 МВтг (мегават-годин); 1 МВтг = 0,8604 Гкал. Одиниця потужності Ват використовується при оцінках тепловіддачі приладів опалення (теплорадіаторів).

Як цю інформацію можна використати в інтересах споживача послуг з ЦО?

Маючи дані про фактичну температуру теплоносія на входах квартирних радіаторів опалення, дані про тепловіддачу (в Ватах)однієї секції теплорадіатора при номінальній температурі, робите розрахунок фактичної тепловіддачі при фактичній температурі теплоносія. Отримані дані перемножаєте на кількість секунд часу, на протязі якого мали місце результати вимірювань/обчислень. Отримаєте кількість теплової енергії в Джоулях. Робите прерахунок в Гігакалорії. Після цього робите висновок, хто кому і скільки винен. Якщо Вам винні - подаєте претензію балансоутримувачу будинку з вимогою про перерахунок.

Приклад:
Нехай одна секція радіатора ЦО фактично віддає 30 Вт. Нехай площа квартири становить 84 кв.м. По наведеній вище рекомендації слід мати 1 секцію на 1 кв.м, тобто всього потрібно 84 секції, або 6 радіаторів по 14 секцій.
Потужність одного радіатора становить 30х14 = 420 Вт = 0,42 КВт. За добу один радіатор віддасть 0,42х24=10,08 КВтг теплоенергії, а 6 радіаторів - відповідно 10,08х6 = 60,48 КВтг. За місяць отримаємо 60,48х30 = 1814,4 КВтг. Переводимо в Гігакалорії: (1814,4/1000) = 1,8144Мвтг. х 0,8604 = 1,56 Гкал. Опалювальний сезон продовжується 6 місяців, з котрих більш-менш повноцінне опалення потрібне протягом 5 місяців, бо в першій половині квітня погода буває вже теплою. А друга половина жовтня також без заморозків. Таким чином, при зазначених параметрах отримаєте 1,56 х 5 = 7,8 Гкал. замість нормативних 0,147 Гкал/кв.м х 84 кв.м = 12,348 Гкал. Тобто, Ви отримали лише 100% х 7,8 / 12,348 = 63% нормативного обсягу теплоенергії, а 37% складають зайво нараховані кошти за ЦО.



2009-11-01
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email