'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Азаров "здав" соціалку. Текст меморандуму з МВФ  (Прочитано 1804 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Азаров "здав" соціалку. Текст меморандуму з МВФ

Повторне підвищення цін на газ і пенсійна реформа, яка стартує через півтора місяці, - найбільш дратівливі теми для влади. Владі не вдалося відстрочити другу хвилю подорожчання газу. Згідно з новим меморандумом, ціни на блакитне паливо зростуть на 50% у квітні 2011 року - відразу після завершення опалювального сезону.




МВФ не пішов на поступки уряду: у 2011 році зростуть ціни на газ для населення, пенсійний вік для жінок і, ймовірно, буде докапіталізовано банк "Надра".

У розпорядження "Економічної правди" потрапив текст оновленого меморандуму про співпрацю між українським урядом та МВФ у рамках кредитної угоди stand-by.

Цей лист за підписом голови Нацбанку Володимира Стельмаха і прем'єр Миколи Азарова ляже на стіл керівнику МВФ Стросс-Кану, як тільки місія повернеться до Вашингтона, і будуть доведені до кінця всі юридичні тонкощі процесу.

Тим не менш, уряд уже почав виконувати вимоги нового меморандуму. Зокрема, на його основі буде сформовано проект держбюджету-2011. Прийняття фінплану стане своєрідним маячком для Фонду. Аналіз бюджету дозволить МВФ зрозуміти, чи варто до кінця 2010 року виділяти Україні 1,6 мільярда доларів кредиту.

Попередній, перший, транш в обсязі 1,89 мільярда доларів Київ отримав у липні відразу після підписання угоди між сторонами. На відміну від уряду Юлії Тимошенко Кабмін Азарова чітко виконує вимоги і рекомендації кредиторів.

За кілька місяців дії меморандуму влада, керуючись порадами МВФ, встигла підвищити ціни на газ на 50%, скоротити бюджетний дефіцит, частково розрахуватися з боргами з ПДВ і почати приймати податковий кодекс.

Оновлений текст меморандуму з МВФ став можливим тільки після завершення місцевих виборів - Фонд не пішов на поступки Кабміну з соціальних питань. У 2011 році зростуть ціни на газ для населення, пенсійний вік для жінок і, ймовірно, буде докапіталізовано банк "Надра".

"Більшість зобов'язань - не нові. Вони були у попередньому тексті меморандуму. Ми мали один невиконаний маяк - скасування закону, який забороняє нараховувати пеню за несплату послуг ЖКГ", - заявив керівник управління соціально-економічної політики Адміністрації президента Роман Жуковський.

Новий меморандум він оцінив позитивно. "Багато в чому нам пішли назустріч, особливо враховуючи ситуацію не зовнішніх ринках капіталу", - додав чиновник.

Повторне підвищення цін на газ і пенсійна реформа, яка стартує через півтора місяці, - найбільш дратівливі теми для влади. Голові профспілок України, "регіоналу" Василю Харі не вдалося відстрочити другу хвилю подорожчання газу.

Згідно з новим меморандумом, ціни на блакитне паливо зростуть на 50% у квітні 2011 року - відразу після завершення опалювального сезону.

Подорожчання газу і зменшення дотацій "Нафтогазу" дозволить уряду знизити видатки. На 3 мільярди гривень скоротяться дотації підприємствам теплокомуненерго і на 1 мільярд гривень - населенню. На 2 мільярди гривень зменшаться виплати місцевим бюджетам на покриття збитків підприємств ЖКГ.


"Загальна фінансова стратегія спрямована на скорочення дефіциту державних бюджетів 2010-2011 років. Це відбудеться за рахунок скорочення бюджетних витрат, чому сприятиме і пенсійна реформа", - сказано у меморандумі.

Своєрідним натяком на це рішення стала заява Азарова. Голова уряду сказав, що дефіцит Пенсійного фонду зараз оцінюється 60 мільярдами гривень.

Згідно з меморандумом, до 10 грудня Кабмін має направити до Верховної ради законопроект щодо проведення пенсійної реформи. Документ повинен передбачати низку норм, які збільшують доходи і зменшують видатки ПФ.

Це відбудеться за рахунок легалізації зарплати і збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років - по шість місяців щороку, починаючи з 2011 року.

"Фонд наполегливо вимагає, щоб законопроект щодо пенсійної реформи був прийнятий до кінця 2010 року і набрав чинності з 1 січня 2011 року", - говорить джерело "ЕП" в апараті першого віце-прем'єра Андрія Клюєва.

Тільки на пенсійній реформі уряд у 2011 році заощадить 4,8 мільярда гривень.

"Це болюче питання. Так поспішно реформи не проводяться. Меморандуму я не читав, але чув, що профспілкам вдалося переконати Фонд відстрочити введення норми про збільшення пенсійного віку", - заявив народний депутат від Партії регіонів, член комітету з питань соціальної політики та праці Олександр Стоян.

Текст меморандуму також свідчить, що уряд не домовився з Фондом про випуск п'ятого траншу ПДВ-облігацій. Уряд акцентує увагу на тому, що не має наміру в майбутньому розраховуватися з експортерами державними борговими паперами.

"Ми будемо утримуватися від випуску ПДВ-облігацій, повністю покладаючись на існуючі процедури відшкодування податку грошима", - обіцяють чиновники.

Паралельно Кабмін зізнався у невиконанні зобов'язань щодо ліквідації заборгованості з відшкодування ПДВ і просить Фонд збільшити показник допустимого простроченого боргу до кінця грудня на 2 мільярди гривень - з нуля.

"Ці гроші будуть виплачені 2011 року. Якби МВФ не пішов на поступку, нам би довелося шукати ці кошти у бюджеті 2010 року", - підкреслює Жуковський.

Урядовці кажуть, що готові боротися з проблемою боргів з ПДВ і хочуть повністю розрахуватися з ними на початку 2011 року. Однак за рахунок чого - незрозуміло.

Деякі тези меморандуму стосуються проекту податкового кодексу.

"МВФ не вимагає скасувати спрощену систему оподаткування. Більше того, Кабмін водить Фонд за ніс. Чиновники пишуть, що суттєво спрощують цю систему, що, м'яко кажучи, не відповідає дійсності", - говорить експерт центру "Case Україна" Володимир Дубровський.

Ще одне лукавство з боку уряду - гучна обіцянка запровадити податок на нерухомість, який запрацює тільки через кілька років. Не кажучи про те, що строки введення податку виходять за межі терміну дії угоди "Україна - МВФ".

Тимчасом Фонд пішов на істотні поступки у питанні підтримки банківської системи України. Зокрема, він відмовився від ідеї ліквідувати банк "Надра" і приватизувати банк "Родовід", погодившись на додаткову капіталізацію установ.

НБУ звернувся до уряду з проханням докапіталізувати ці банки, однак така ідея не сподобалася міжнародним кредиторам. Ініціативу регулятора відверто прокоментував координатор проектів Світового банку Маріус Вісмантас.

Він заявив, що докапіталізація суперечить міжнародній практиці, а інвестувати бюджетні кошти доцільно тільки після відновлення кредитування економіки і "нейтралізації ризику негативного впливу окремих неплатоспроможних банків".

Кредитори підкреслили, що Укргазбанк, "Родовід банк" і банк "Київ", які отримали 17,2 мільярда державних гривень, так і залишилися проблемними, а 12,5 мільярда гривень - необхідна сума додаткового фінансування для списання "поганих" позик у цих установах - занадто велика ціна оздоровлення.

Тим не менш, МВФ не виступив з категоричною забороною щодо рекапіталізації - навіть після перевірки цих банків КРУ, яке встановило багатомільйонні порушення при рекапіталізації "Києва", "Родоводу" і Укргазбанку.

Як випливає з меморандуму, вже у грудні будуть відібрані "авторитетні міжнародні консультанти", які оцінять фінансовий стан проблемних банків та їх потенціал. Ці фірми підготують рекомендації щодо рекапіталізації. Іншими словами, Фонд залишив дану проблему на розсуд українських політиків.

Пролонгація меморандуму для Заходу є вагомим аргументом, який підтверджує стійкість позиції Віктора Януковича всередині країни.

З одного боку, меморандум дає зелене світло іноземним інвестиціям. З іншого боку, цей меморандум є ще одним дзвінком для лідера БЮТ Юлії Тимошенко про те, що МВФ буде дивитися крізь пальці на всі зусилля влади, спрямовані на подальшу дискредитацію опозиції.

Яскравим підтвердженням цьому є пасивна реакція Заходу на місцеві вибори. Також підписання оновленого меморандуму з МВФ особисто допоможе Миколі Азарову та міністру фінансів Федору Ярошенку.

Тепер факт виділення другого траншу і затвердження бюджету на наступний рік стануть гарантією того, що фінансовий блок уряду пропрацює як мінімум весь перший квартал наступного року до чергового візиту місії МВФ.

Текст меморандуму (англійською) за посиланням:
http://www.epravda.com.ua/publications/2010/11/17/256761/
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

МВФ погодився на 30% ріст тарифів

Підвищення цін на газ для населення в 2011 році складе 30%, а комунальних тарифів - 62%.

Це випливає з положень проекту Меморандуму про економічну та фінансову політику (МЕФП), погодженого українською стороною та місією МВФ за результатами її роботи в Києві з 1 по 14 лютого 2011 року, який є в розпорядженні DT.UA.

Зокрема, уряд України і МВФ домовилися, що ціни на газ для населення в 2011 році будуть підвищені на 30% (замість 50%, як планувалося раніше; шляхом коригування ціни на газ як товар), а саме підвищення буде проходити в два етапи: на 20% до 15 квітня, і ще на 10% з 1 липня 2011 року.

Крім того, цього року уряд зобов'язується підвищити тарифи на комунальні послуги в цілому на 62%.

Їх зростання також заплановано в два етапи - двічі по 26% до 15 квітня і з 1 жовтня (структурний маяк) 2011 року.

"В якості попереднього заходу, відповідно до наших зобов'язань за цією програмою, ми (Кабмін) приймемо, а НКРЕ видасть необхідні інструкції щодо відповідного підвищення", - йдеться в тексті меморандуму.

Також уряд обіцяє прив'язати встановлені тарифи до квадратного метражу квартир/будинків і автоматично їх коригувати у тій же пропорції, що і тарифи для квартир/будинків, що обладнані лічильниками.

Крім того, уряд пообіцяв МВФ, що будуть "поширені повноваження національного органу регулювання ринку комунальних послуг зі встановлення тарифів на опалення на менше 90% ТЕЦ і підприємств, що виробляють теплову енергію, з точки зору кінцевого споживання".

Як відомо, підвищення цін на газ для населення з 1 квітня на 50% було спочатку передбачено Меморандумом між Україною і МВФ, що було підписано в липні 2010 року.

Перше підвищення на 50% відпускних цін на природний газ для населення і ціни газу для підприємств теплоенергетики, що забезпечують опалення та гаряче водопостачання населення відбулося ще 1 серпня минулого року.

Однак за чергового перегляду положень меморандуму прем'єр Микола Азаров заявив, що його уряд переконав МВФ в відсутності нагальної необхідності підвищувати ціни на газ для населення "шоковим способом" - на 50% і одномоментно.

Таким чином, повідомив Азаров, МВФ погодився на поступове підвищення цін на газ і комунальні тарифи.
http://www.pravda.com.ua/news/2011/03/2/5978372/
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email