'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: ОСББ, ви ще не радієте новому ПК? Тоді ми йдемо до вас!  (Прочитано 3308 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю

http://www.dem-alliance.org/main/rn/120/news/1536/

Податковий кодекс зупинить процес створення нових ОСББ в Україні та призведе до масової ліквідації вже існуючих
Декілька громадських організацій та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків звернулися до Президента України з проханням не підписувати Податковий кодекс.
У своєму зверненні вони зазначають: «Податковим кодексом передбачено, що особою, відповідальною за погашення грошових зобов’язань чи податкового боргу платника податків, є «стосовно кооперативів, кредитних спілок, товариств співвласників житла або інших колективних господарств - їх члени (пайовики) солідарно».
На членів названих вище неприбуткових організацій невиправдано поширюється відповідальність за зобов'язаннями таких організацій. Це ставить їх навіть у гірше становище, аніж засновників суб'єктів підприємницької діяльності, які, як правило, не несуть відповідальності за зобов'язаннями створених ними юридичних осіб.
«Ця норма дозволяє за наявності заборгованості за названими кооперативами, спілками чи товариствами ініціювати їх ліквідацію та пред'явити вимогу до будь-кого з членів про сплату всієї суми заборгованості», - зазначається у листі.
В умовах, коли існуючі в Україні ОСББ постійно зустрічаються з проблемою неправомірного нарахування їм боргів комунальними підприємствами чи державними податковими інспекціями, багато в кого може виникнути спокуса за такі уявні борги об'єднання відібрати цілком реальну квартиру у його члена.
Якщо Податковий кодекс набере чинності у такій редакції, то створювати ОСББ в країні буде значно менше охочих.
24.11.2010
Записаний

gro-za

  • Засновник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2230
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

Побоююсь, що саме так і станеться. А ті, хто раніше піддався на спокусу "самостійності", тепер пожалкують. Не має сенсу лізти в воду, не перевіривши наявність броду.
Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю

І ще один коментар
http://maidanua.org/static/news/2010/1291302902.html
У новому податковому кодексі заклали можливість відібрати у Вас квартиру!
Громадянська мережа ОПОРА, низка громадських організацій та голови ОСББ занепокоєні однією з норм проекту податкового кодексу (п. 97.4.5 ст. 97). У ній йдеться про стребування боргів податковою інспекцією з ОСББ. Тобто передбачений солідарний принцип відповідальності співвласників за борги.
Це означає, що якщо об’єднання має борг перед державою, то податкова може стребувати його як з усіх членів ОСББ, так і вибірково з деяких співвласників (на власний розсуд). Якщо сума буде сягати вартості квартири – власник може позбавитися права володіти житлом.
Громадські експерти вважають цей пункт спробою закріпити у кодексі «рейдерську схему» відбору житла.
У зв’язку з цим, Громадянська мережа ОПОРА та голови ОСББ звертаються до вищого керівництва держави з вимогою усунути цю норму з проекту Податкового кодексу.

Повний текст звернення:

Президенту України В. Ф. Януковичу
Прем’єр-Міністру України М. Я. Азарову
Шановний Вікторе Федоровичу, Миколо Яновичу!
Проект Податкового кодексу України, який винесений на розгляд Верховної Ради України, містить небезпечну норму для об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), яка зберігається до нині.

Пунктом 97.4.5 статті 97 зазначеного проекту передбачено, що особою, відповідальною за погашення грошових зобов’язань чи податкового боргу платника податків, є «члени (пайовики) кооперативів, кредитних спілок, товариств співвласників житла або інших колективних господарств солідарно».

Ця норма дозволяє за існування будь-якого боргу за названими кооперативами, спілками чи товариствами ініціювати їхню ліквідацію, та пред’явити вимогу до будь-кого з членів про сплату всієї суми заборгованості (адже встановлюється солідарна відповідальність).

Таким чином, на членів названих вище неприбуткових організацій невиправдано поширюється відповідальність за зобов’язаннями таких організацій. Це ставить їх навіть у гірше становище, аніж засновників суб’єктів підприємницької діяльності, які, відповідно до пункту 97.3 статті 97 проекту Податкового кодексу України, як правило, не несуть відповідальності за зобов’язаннями створених ними юридичних осіб.

За таких умов багато в кого може виникнути спокуса за уявні борги об’єднання відібрати цілком реальну квартиру в одного з членів. Зрозуміло, що після набрання чинності Податковим кодексом України у такій редакції, члени існуючих ОСББ не стануть чекати, доки в них відберуть їхнє майно, і ліквідують свої об’єднання. А ті, хто зараз планує створювати ОСББ, очевидно, відмовляться від своїх намірів.
Тому вважаємо норму пункту 97.4.5 вкрай небезпечною. Зокрема, вона не лише зупинить процес створення нових об’єднань співвласників багатоквартирного будинку в Україні, але й призведе до масової ліквідації вже існуючих.

Згідно вищевикладеного, просимо Вас під час підготовки нового проекту Податкового кодексу передбачити виключення положення про солідарну відповідальність за сплату заборгованості в неприбуткових організаціях.

Контактна особа – Тетяна Бойко (+380636179760)
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email