'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Які НПА регулюють якість ЦО, як фіксувати температуру повітря в квартирі?  (Прочитано 20477 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

bav

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 320
  • City: Київ
    • Перегляд профілю

Замір температурі в приміщенні НІЧОГО НЕ ДАСТЬ, ЖЕО зробить перерахунок за 10 днів і поверне смішні кошти, а це не вирішує ВАШУ проблему, але захистить їх (вони виконали все по закону). Краще всеж таки вимагати ВІДРЕГУЛЮВАННЯ СИСТЕМИ НАЛЕЖНИМ ЧИНОМ та встановлення лічильника.
Звернення до СРДА про незадовільне теплопостачання викриває механізм ОБДУРЮВАННЯ.
(click to show/hide)
Відписка
(click to show/hide)
Температуру міряйте декількома термометрами (в різних місцях кімнат(-и) на рівні 1,2 м, наприклад на столі) і це зафіксуйте в акті. Деякі ЖЕО мають електронний (лазерний) пристрій заміру температури, який дозволяє поміряти і теплоносій (радіатор). Крім того ще варто заміряти теплоносій на вході в будинок! Для заміру температури зробіть заяву на конкретний день (не пізнише наступного) і час (продублюйте через диспетчера ЖЕО). В моєму випадку (одного разу) комісія ЖЕО прийшла тільки після закінчення морозів (у марті, через 2 тижні) і сфальшувала (як завзяті шахраї).
« Останнє редагування: 24 Листопада 2011, 12:11:29 від bav »
Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю

Кількісні і якісні показники ЦО, ГВП та ХВП встановлені ПКМУ 151.
Додатково. Згідно ПКМУ від 3 вересня 2009 р. N 933  з Типового договору зник корисний для споживачів ЖКП пункт
Цитувати
25. Виконавець може відмовити споживачеві в задоволенні  його претензій  щодо  відхилення кількісних і якісних показників послуг
на підставі:
- показань реєстраційних  технічних  засобів,   атестованих   і опломбованих відповідними органами Держспоживстандарту;
-правильності показань засобів обліку води і теплової енергії;
- аналізу якості води.
     У разі обґрунтованості претензій споживача витрати, пов'язані з   їх   перевіркою,   відшкодовуються    виконавцем,    у    разі необґрунтованості - споживачем.

Довести факти неналежної якості послуги ЦО дуже важко. З огляду на те, що споживачі "догрівають" житло всіма можливими підручними засобами. А по ПКМУ 151 контролюється не температура теплоносія, а а температура повітря.

Для себе проблему частково вирішила заміною чавунних радіаторів на сучасні алюмінієві з високою тепловіддачею (ефективні навіть при низькій температурі теплоносія) і монтажем квартирного теплолічильника.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Автор: bav:
Цитувати
Замір температурі в приміщенні НІЧОГО НЕ ДАСТЬ
Але без фіксації заниженої температури в квартирі взагалі годі й сподіватися на те, що комунальники щось там регулюватимуть.

Автор: andrk:
Цитувати
Доречі, для перевірки їхнього термометра послав їх на вулицю - вони наміряли +6, хоча в інтернеті одноголосно ресурси показували +4. Відмазувалися, цо в різних місцях києва температура може різнитись.
Різнитись може, це не проблема. Головне щоб вимірювання здійснювалися не побутовими термометрами з погрішністю "плюс-мінус лапоть", а термометрами, які відповідають  вимогам метрології:
Цитувати
Стаття 11. Застосування, ввезення, виробництво, ремонт, продаж і прокат засобів вимірювальної техніки
     1. Засоби вимірювальної техніки можуть застосовуватися,  якщо вони  відповідають  вимогам  щодо  точності,  встановленим для цих засобів, у певних умовах їх експлуатації.
     2. Засоби вимірювальної техніки, на які поширюється державний метрологічний  нагляд,  дозволяється  застосовувати,  випускати  з виробництва,  ремонту та у продаж  і  видавати  напрокат  лише  за умови,   якщо  вони  пройшли  повірку  або  державну  метрологічну
атестацію.
     3. Засоби  вимірювальної  техніки,  на  які  не   поширюється державний   метрологічний   нагляд,   дозволяється   випускати   з виробництва  та  ремонту  лише  за  умови,   якщо   вони   пройшли калібрування або метрологічну атестацію. ....

Автор: andrk:
Цитувати
Справа в тому, що друга половина будинку, яка має окремий вхід опалення, проблем жодних не має - різницю можна відчути навіть помацавши батареї в під"їздах тієї половини і нашої. Неофіційно жеківці визнають, що наша половина "проблемна", "тупикова", "останння в мережі"
Можливо Вам допоможе така порада ( висловлена колись одним з відвідувачів сайту):
Цитувати
... созвать комиссию и замерить на тепловом узле дома давления на прямом и обратном трубопроводах (там должны быть штуцера, а манометры на Петровке купить) и температуры на прямой и обратке. ...    .... Но если при замерах окажется, что между прямой и обраткой нет никакого перепада давления (располагаемого напора), то это и есть причина недогрева вашего дома. Нормальная циркуляция сетевой воды может быть только лишь при наличии перепада давления (разность потенциалов в электротехнике). Нет перепада, нет и циркуляции.
« Останнє редагування: 24 Листопада 2011, 15:44:23 від Юрій Васильович »
Записаний

Nimfa

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 1047
  • City: Kyiv
    • Перегляд профілю

Выкладываю документы этого года, пусть все знают, как у нас работает СЭС, и как выполняется "заказ" госорганов не фиксировать никаких нарушений.
Предыстория написана в пред. посте. Коротко: пришла комиссия по нашему заявлению в СЭС об измерении температуры, т.к. на нашем термометре она +16 (за окном -15 ночью, и -10 днем), нам холодно в квартире и мы из-за этого часто болеем. Комиссия появилась только через 2 недели в солн.день в 14-00 (у нас посл.этаж, который прекрасно прогревается солнцем), когда температура за окном составляла уже не -10, а 0 град. Написали в акте, что температура в комнатах +18-19 С, что соответствует норме, посоветовали утеплить окна (а они у нас металлопластиковые!!!), попросили мед.доки о том, что мы часто болеем зимой(?!), а также предложили обратиться к специалистам, что проводят строит.экспертизу (?!).
В акте мы расписались, заявили что к этому акту у нас есть "окрема думка", которую мы подадим в СЭС.
Вот окрема думка (под спойлером):
(click to show/hide)

А вот ответ СЭС на особливу думку (обратите внимание, что в особливий думци все было расписано по пунктам с целью получения адекватного ответа). Самое интересное, что в ответе даже улица указана неправильно, что говорит о том, что всем пишут одинаковые стандартные отписки.
Записаний

Nimfa

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 1047
  • City: Kyiv
    • Перегляд профілю

А вот наш ответ на ответ СЭС
 Головному лікарю СЕС Оболонського району м.Києва
          Вербич Е.Ю.
ХХХХ, мешканця кв.№ХХ
          по вул.ХХХХХ, у м.Києві
ЗАЯВА
   Через незгоду із змістом Акту СЕС від  02.03.11 та діями комісії, що його складала, я зареєстрував у СЕС Особливу думку (вх.№530 від 14.03.11), про що зазначив при підписанні Акту. В Особливій думці мною було чітко перераховано недоліки у роботі комісії та вказано на формальність її висновків, а точніше, свідомого ухиляння від встановлення тих обставин, які стали причиною мого звернення до СЕС. На жаль, відповідь СЕС на мою Особливу думку (№599 від 18.03.11) виявилась стандартною відпискою, та ще й наданою з порушенням ЗУ «Про звернення громадян». Поштовий штамп на конверті датований 20.05.11, а печатка СЕС на тому ж конверті - 18.03.11, що є намаганням СЕС перекласти вину за несвоєчасність відповіді на поштових працівників. У відповіді відсутнє будь-яке роз’яснення піднятих в Особливій думці проблем несумлінного ставлення СЕС до своїх обов’язків. А зміст відповіді та неправильна назва вулиці у ній свідчать про те, що посадовці СЕС надають заявникам стандартні відписки за єдиним зразком незалежно від суті заяви.
   У зв’язку з тим, що СЕС ухилилася від прямої відповіді на мою Особливу думку, я вимушений звернутися до СЕС з тими ж питаннями повторно, оскільки усі питання, викладені в Особливій думці, мають відношення виключно до компетенції СЕС, а не будівельної експертизи (як зазначено у вашій відписці).
Тому вимагаю надати адекватні пояснення тим недолікам, що зазначені в Особливій думці з посиланням на відповідні нормативно-правові акти (НПА). А саме:
1) Які НПА дозволяють СЕС реагувати на заяву про заміри температури в квартирі у зв’язку з різким похолоданням тільки через 2 тижні після її подання (за цей час температура довкілля піднялася з  –15 до +1)?
2) Якими НПА керувалися Ваші посадовці, обираючи час для проведення обстеження та кількість обстежень?
3) Якими НПА керувалися ваші посадовці, проводячи обстеження приладами, що не мали документів про їх сертифікацію, повірку і справність?
4) Якими НПА керувалися ваші посадовці, вимагаючи пред’явити медичні документи мешканців квартири на підтвердження їхніх хвороб внаслідок низької температури в квартирі?
5) Якими НПА керувалися посадовці, відмовляючись фіксувати температуру у приміщенні кухні? У яких НПА кухня визнана нежитловим приміщенням?
6) Які НПА дозволяють Вам у такий спосіб (п.1 – 5) спотворювати реальні показники температури у житловому приміщенні в холодну пору року?
7) Яке відношення до будівельної експертизи мають вищеназвані п.1 – 5 ?
   Також у відповіді на Особливу думку було проігноровано пропозицію щодо взяття моєї квартири на облік для проведення обстежень під час критично низьких та критично високих температур з метою уникнення спотворення реального стану речей в моїй квартирі на майбутнє.
Окрім того, СЕС не надала офіційних висновків щодо запитуваного в Особливій думці співвідношення між температурами в жилому приміщенні, у навколишньому середовищі та у теплоносії. СНиП, на який СЕС посилається у відповіді, такої інформації не містить.
До заяви додаю копію відповіді СЕС та копію лицьової сторони конверту (на звороті).
11.08.2011                                                         

Думаю, что теперь интересно, что же ответила СЭС и смогла ли назвать хоть какие-нибудь инструкции, которыми она руководствуется при измерениях температуры в квартире, в т.ч. почему не фиксируется температура в кухне.
Ответ выше всякого "разума". Обращаю внимание, что снова все вопросы были пронумерованы для получения конкретного ответа на конкретный вопрос.
« Останнє редагування: 24 Листопада 2011, 15:53:45 від Nimfa »
Записаний

Nimfa

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 1047
  • City: Kyiv
    • Перегляд профілю

Якщо температура в кімнатах 180 ( в наріжних (росс. - угловых) - 200),

В одній з тем я писала і викладала відповіді на мої звернення про заміри температури повітря в квартирі.
Так от у мене у наріжному приміщенні вона була більшою за +18, але меншою за +20. Цей показник комісія відмовилася фіксувати в акті, мотивуючи це тим, що це наріжне приміщення не є житловою кімнатою, а є кухонним приміщенням (!!!). при цьому досі не назвали жодного документу, на підставі якого вони не мають встановлювати температуру в кухні.
У мене склалося враження, що встановлення температури в квартирі ЖЕКами та іншими службами має давати показники не менші за +18 (це таке замовлення, таке саме як і відмовні рішення судів споживачам по ЖКП). Доказами цього є багато показників: і приходять вони для замірів невчасно, і прилади у них з якоюсь дивною точністю, і заміри виконують у сонячну погоду в середині дня о 14-00, коли будинок добре прогрівся за рахунок сонячних променів тощо. 

Документи я виклала у цій темі http://gro-za.org/forum/index.php?topic=6724.msg31520.html#msg31520
« Останнє редагування: 24 Листопада 2011, 17:04:18 від Nimfa »
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

 В житлових приміщеннях (кімнатах) - 180 (наріжних -200). Кухня це підсобне приміщення.
Цитувати
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держбуду України18.05.2005 N 80 ( v0080509-05 )
НАДАНО ЧИННОСТІ наказом Держбуду України 28.09.2005 N 175 ( v0175667-05 )
ПОГОДЖЕНО:
листом Міністерства охорони здоров'я України 29.07.2004 N 05.03.02-07/30603,
листом Державного департаменту пожежної безпеки МНС України 06.07.2004 N 21/3/2234,
листом Держжитлокомунгоспу України 13.05.2004 N 4/3-888
  ДЕРЖАВНІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ
Будинки і споруди
ЖИТЛОВІ БУДИНКИ.ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ
ДБН В.2.2-15-2005  Чинні від 01.01.2006 р.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Додаток Б (обов'язковий)
ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ
Загальна площа квартири (житлового будинку) - сумарна площа житлових і підсобних приміщень з урахуванням лоджій, балконів, веранд і терас, що враховуються з коефіцієнтом відповідно до додатка В.
Квартира - комплекс взаємопов'язаних приміщень, використовуваних для проживання однієї сім'ї різного чисельного складу або однієї людини, який включає (як мінімум): житлову (житлові) кімнату, кухню, ванну кімнату (душову), вбиральню (або суміщений санвузол), передпокій, комору чи вбудовану шафу.
Квартира у двох рівнях - квартира, житлові та підсобні приміщення якої розміщені на двох суміжних поверхах і об'єднані внутрішньоквартирними сходами.

Підсобні приміщення квартири - приміщення, призначені для гігієнічних або господарсько-побутових потреб мешканців (ванна, вбиральня, душова, приміщення для прання, кухня, комора), а також передпокій, внутрішньоквартирний хол, коридор тощо.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1041.15498.4&nobreak=1 

Цитувати
СНиП 2.08.01-89 С.14

 ПРИЛОЖЕНИЕ 1
Обязательное
ТЕРМИНЫ И ОПРЕДЕЛЕНИЯ
Общая площадь квартиры - суммарная площадь жилых и подсобных помещений квартиры с учетом лоджий, балконов, веранд, террас (см. обязательное приложение 2).

ПРИЛОЖЕНИЕ 2
Обязательное
1. Площадь квартир следует определять как сумму площадей жилых комнат и подсобных помещений без учета лоджий, балконов, веранд, террас и холодных кладовых, тамбуров.

2. Общую площадь квартир следует определять как сумму площадей их помещений, встроенных шкафов, а также лоджий, балконов, веранд, террас и холодных кладовых, подсчитываемых со следующими понижающими коэффициентами: для лоджий - 0,5, для балконов и террас - 0,3, для веранд и холодных кладовых - 1,0.

Площадь, занимаемая печью, в площадь помещений не включается. Площадь под маршем внутриквартирной лестницы при высоте от пола до низа выступающих конструкций 1,6 м и более включается в площадь помещений, где расположена лестница.

Ні у ПКМУ № 1497, ні № 630, ні № 151 про підсобні приміщення мова не йде (не зрозуміло - чому?).
Але ж у СНиП 2.08.01-89 С.18   ПРИЛОЖЕНИЕ 4 Обязательное
Цитувати
Расчетная температура  воздуха в холодный период года:
Жилая комната квартир или общежитий    18
Кухня квартиры и общежития, кубовая: 18
Ванная 25
 Примечания: 1. В угловых помещениях квартир и общежитий расчетную температуру воздуха следует принимать на 2°С выше указанной в таблице.


http://www.lic.com.ua/documentations/43-snips/410--20801-89--.html
Автор: Nimfa:
Цитувати
...і приходять вони для замірів невчасно, і прилади у них з якоюсь дивною точністю, і заміри виконують у сонячну погоду в середині дня о 14-00, коли будинок добре прогрівся за рахунок сонячних променів тощо.

А у випадках (не для Києва) коли у складі комісій присутні представники тепломереж, то у день перевірки тепломережі навмисно завищують температуру теплоносія і температура в квартирах досягає норми. Потім  знову недогрівають, бо економлять на газі.
Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю

Паралельно одне питання обговорюється  в двох темах.
"Якими НПА регулюється якість послуги з опалення (і як діяти)?"
"Чем регулируется порядок измерения средней температуры воздуха в помещении?"
Будуть теми об`єднані. А дублюючі повідомлення видалені.
Записаний

andrk

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 172
  • City: Київ
    • Перегляд профілю

Паралельно одне питання обговорюється  в двох темах.
"Якими НПА регулюється якість послуги з опалення (і як діяти)?"
"Чем регулируется порядок измерения средней температуры воздуха в помещении?"
Будуть теми об`єднані. А дублюючі повідомлення видалені.

Моя вина, вибачаюсь, шукав серед існуючих тем, чомусь прогледів....
Записаний

andrk

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 172
  • City: Київ
    • Перегляд профілю

Головне щоб вимірювання здійснювалися не побутовими термометрами з погрішністю "плюс-мінус лапоть", а термометрами, які відповідають  вимогам метрології:
Цитувати
Стаття 11. Застосування, ввезення, виробництво, ремонт, продаж і прокат засобів вимірювальної техніки
     1. Засоби вимірювальної техніки можуть застосовуватися,  якщо вони  відповідають  вимогам  щодо  точності,  встановленим для цих засобів, у певних умовах їх експлуатації.
     2. Засоби вимірювальної техніки, на які поширюється державний метрологічний  нагляд,  дозволяється  застосовувати,  випускати  з виробництва,  ремонту та у продаж  і  видавати  напрокат  лише  за умови,   якщо  вони  пройшли  повірку  або  державну  метрологічну
атестацію.
     3. Засоби  вимірювальної  техніки,  на  які  не   поширюється державний   метрологічний   нагляд,   дозволяється   випускати   з виробництва  та  ремонту  лише  за  умови,   якщо   вони   пройшли калібрування або метрологічну атестацію. ....

Тільки де взяти таку аппаратуру? Ті дівчата спочатку дічтали з кишені "пістолет" (очевидно з інфрачервоним променем і дисплеєм) і у них вийшло 23 градуси. Ми обурилися, і вони дістали спиртовий, з червоним спиртом, як побутовий, але трохи солідніший - і ним наміряли 19.
Цитувати
Автор: andrk:
Цитувати
Справа в тому, що друга половина будинку, яка має окремий вхід опалення, проблем жодних не має - різницю можна відчути навіть помацавши батареї в під"їздах тієї половини і нашої. Неофіційно жеківці визнають, що наша половина "проблемна", "тупикова", "останння в мережі"
Можливо Вам допоможе така порада ( висловлена колись одним з відвідувачів сайту):
Цитувати
... созвать комиссию и замерить на тепловом узле дома давления на прямом и обратном трубопроводах (там должны быть штуцера, а манометры на Петровке купить) и температуры на прямой и обратке. ...    .... Но если при замерах окажется, что между прямой и обраткой нет никакого перепада давления (располагаемого напора), то это и есть причина недогрева вашего дома. Нормальная циркуляция сетевой воды может быть только лишь при наличии перепада давления (разность потенциалов в электротехнике). Нет перепада, нет и циркуляции.

Саме про недостаток тиску як про причину недогріву нам і казали тепловики, коли ми з ними розмовляли ще перед першим зверенням (зараз це пригадую). Але зараз нам кажуть, що Київенерго нібито щось відрегулювало, і далі вимагати щось з них тепловики ЖЕКу можуть тільки при незадовільній температурі в квартирі. І очевидно їм не дуже це потрібно, простіше намалювати нам 18.
Записаний

Nimfa

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 1047
  • City: Kyiv
    • Перегляд профілю

А у випадках (не для Києва) коли у складі комісій присутні представники тепломереж, то у день перевірки тепломережі навмисно завищують температуру теплоносія і температура в квартирах досягає норми. Потім  знову недогрівають, бо економлять на газі.
У Києві те саме. коли ми у 2008р звернулися за замірами, у кімнатах наміряли +16 та +17, а теплоносії +39. 
Коли звернулися до СЕС у наст.році, то перед приходом СЕС для заміру сталося чудо: температура носія збільшилася майже вдвічі: до +60. І так відбувається вже три роки підряд. Як тільки ми пишемо заяву в СЕС на заміри температури, температура теплоносія піднімається до +60.  ;D
Записаний

Archer

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 61
    • Перегляд профілю

А у випадках (не для Києва) коли у складі комісій присутні представники тепломереж, то у день перевірки тепломережі навмисно завищують температуру теплоносія і температура в квартирах досягає норми. Потім  знову недогрівають, бо економлять на газі.


У Києві те саме. коли ми у 2008р звернулися за замірами, у кімнатах наміряли +16 та +17, а теплоносії +39. 
Коли звернулися до СЕС у наст.році, то перед приходом СЕС для заміру сталося чудо: температура носія збільшилася майже вдвічі: до +60. І так відбувається вже три роки підряд. Як тільки ми пишемо заяву в СЕС на заміри температури, температура теплоносія піднімається до +60.  ;D
Что бы правильно боротся с недогревом, надо измерять не только температуру но и влажность. По санпину влажность при 18% должна быть 55%... Я по себе ощущаю - при влажности 76% 22 ро цельсию ощущается как холодно а при 50% как тепло и комфортно...

Редагування: Виправлено межі цитування.
« Останнє редагування: 14 Січня 2012, 01:03:49 від Юрій Васильович »
Записаний

Nimfa

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 1047
  • City: Kyiv
    • Перегляд профілю

Подала до СЕС інформаційний запит про порядок вимірювання температури повітря у жилих приміщеннях. перед цим заяву на такі заміри у квартирі. Температуру поміряли, вийшло від +15 до +16. Температра теплоподачі до будинку +90, на виході +60.
Акт одержала, там є і запис, що єдиний теплоносій у приміщеннях загального користування холодний (і це при -20 на вулиці).

Щодо інформзапиту, відповідь не можуть дати вже місяць, посилаючись на те, що такого порядку не існує. При цьому температуру вимірювали на визначеній висоті, по кутках кімнат та посередині (тобто все-таки діяли у відповідності з якимсь алгоритмом).
Запропонувала їм написати у відповіді до мене, що порядку та правил вимірювання не існує. Хочу далі таку відповідь до МОЗ відправити та поставити їм те саме запитання. Але відповіді досі немає.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Цитувати
Акт одержала, там є і запис, що єдиний теплоносій у приміщеннях загального користування холодний
Теплоносій - це рідина в системі.
Записаний

Nimfa

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 1047
  • City: Kyiv
    • Перегляд профілю

Цитувати
Акт одержала, там є і запис, що єдиний теплоносій у приміщеннях загального користування холодний
Теплоносій - це рідина в системі.
Перечитала, написано "батарея", хоча, як на мене температура і батареї, і її теплоносія має бути однаковою  ;D
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email