'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Свидетельство о праве собственности остается у застройщика?  (Прочитано 3893 раз)

0 Користувачів і 4 Гостей дивляться цю тему.

Igor2

• Гість

Добрый день, уважаемые форумчане!

У меня такой вопрос. При покупке квартиры я подписываю инвест договор с застройщиком ("Ковальская") + основной договор купли-продажи. При этом, когда застройщик получает свидетельство на право собственности на квартиру, это свидетельство он оставляет себе. У меня же на руках остается договор купли-продажи. Нормальная ли это практика, что свидетельство на право собственности остается у застройщика?

Заранее благодарю за ответ.
Записаний

Перо

• Супермодератор
    • Перегляд профілю

Важко розібратися у цих правовідносинах на підставі наданої інформації. Але якщо у Вас є договір к/п нерухомого майна і право власності зареєстроване, то цього правовстановлювального документу достатньо. Бо таких документів не може бути кілька.
Записаний

Igor2

• Гість

Дякую, Перо. Саме так. Свідоцтво на право власності отримує "Ковальська", після чого Свідоцтво реєструється і залишаєтья  у неї як у первісного власника квартири. В мене ж на руках залишиться тільки договір к/п. Наскільки я зрозумів з Вашого коментарю, з юридичної т.з. це нормально і турбуватися немає про що.
Поправте, будь-ласка, якщо я неправий.

Дякую.
Записаний

Igor2

• Гість

Наприклад, в цій статті "Економічної правди" йде мова про так зване "подвійне" право на будинок, оскільки Свідоцтво на право власності юридично не втрачає своєї сили навіть після повної оплати вартості квартири. Можливо, я не так зрозумів сенс данної статті. Чи могли б Ви прокоментувати?
Текст статті:
http://infocorn.org.ua/materials/articles/Podviyne_pravo_vlasnosti_na_zhitlo_-_sumni_ukrainski_realii/49287

Дякую.
Записаний

Олександр

• *
    • Перегляд профілю

Наприклад, в цій статті "Економічної правди" йде мова про так зване "подвійне" право на будинок, оскільки Свідоцтво на право власності юридично не втрачає своєї сили навіть після повної оплати вартості квартири. Можливо, я не так зрозумів сенс данної статті. Чи могли б Ви прокоментувати?
Текст статті:
http://infocorn.org.ua/materials/articles/Podviyne_pravo_vlasnosti_na_zhitlo_-_sumni_ukrainski_realii/49287

Дякую.

Цитувати
Як видно з усіх трьох випадків, головна причина виникнення подвійного права власності на житло полягає в тому, що ані українська держава, ані самі українці поки що не зовсім готові визнати, що власником багатоквартирних будинків як цілісних майнових комплексів є власники квартир у цих будинках. Держава занадто  довго, в муках "народжує"законодавство, яке  дозволило б власникам квартир самостійно керувати великими будинками, а самі власники квартир здебільшого й досі не усвідомили, що саме вони це мають робити.

А доки пересічні українці дозрівають до того, щоб самостійно керувати своєю власністю, за них це буде робити хтось інший, адже, як відомо святе місце порожнім не буває. І, нажаль, цей "інший" далеко не завжди буде керуватися інтересами мешканців будинків. Тому, як вважають деякі експерти, вже зовсім скоро в Україні може статися не більше, не менше, а комунальний колапс. І щоб запобігти цьому, треба обов’язково внести зміни до існуючого законодавства, аби випадки, наведені в цій статті, стали далеким минулим, яке ніяким чином вже не вплине на теперішнє і майбутнє.
Записаний

Igor2

• Гість

Дякую, Олександре. Але це все теорія. Мене більше цікавить реальний аспект такої ситуації. Чи може забудовник продати одну і ту ж саму квартиру кілька разів, користуючись своїм Свідоцтвом?
Записаний

stepan

• *
  • City: kiev
    • Перегляд профілю
    • Email

Дякую, Олександре. Але це все теорія. Мене більше цікавить реальний аспект такої ситуації. Чи може забудовник продати одну і ту ж саму квартиру кілька разів, користуючись своїм Свідоцтвом?

Можливо ця стаття буде Вам цікава -
Цитувати
Огляд законодавства

Згідно із ч. 2 ст. 331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації. Тобто основний акт цивільного законодавства України фактично визначив три моменти виникнення права власності на об'єкт новоствореного нерухомого майна: один, так би мовити, безумовний - момент завершення будівництва, та два випадки, які діють у разі якщо вони прямо передбачені законодавством - момент прийняття майна до експлуатації та момент його державної реєстрації.

Відповідно до ст. 18 ЗУ "Про основи містобудування" новозбудовані об'єкти підлягають прийняттю в експлуатацію в порядку, встановленому Кабміном України. Експлуатація не прийнятих у встановленому законодавством порядку об'єктів забороняється. Згідно із ст. 182 ЦК України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Отже, чинним на сьогодні законодавством для нерухомого майна передбачена як процедура його державної реєстрації, так і процедура прийняття майна в експлуатацію. Зрозуміло, що навіть за ідеальних умов неможливим є збіг у часі цих двох моментів, адже за ст. 19 ЗУ "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень" підставою для реєстрації права власності на майно є акт прийому нерухомого майна до експлуатації.

Момент виникнення права власності

При вирішенні питання визначення моменту виникнення права власності на нерухоме майно, на нашу думку, слід виходити з наступного.

Відповідно до ст. 2 ЗУ "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень" державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обмежень (далі - державна реєстрація прав) - це офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень. Тобто, як вбачається з вказаної норми, державна реєстрація права власності на нерухоме майно є лише офіційним визнанням права власності, тобто права, яке вже мало виникнути до її проведення.

Іншими словами, здається логічним висновок, що момент виникнення права власності на новостворене нерухоме майно не може пов'язуватись з його державною реєстрацією, адже сама реєстрація згідно з законодавством не є правовстановлюючим чинником, а є лише фактом визнання цього права з боку держави.

Отже, в законодавстві існує очевидна колізія, яка полягає, по-перше, у розбіжності в часі настання двох юридичних фактів, з якими законодавство пов'язує виникнення права власності на новозбудоване нерухоме майно. По-друге, щодо кваліфікації реєстрації права на майно як юридичного факту виникнення права власності на нього.
http://www.consumerinfo.org.ua/must_know/quality/1014/7531/
Записаний

Олександр

• *
    • Перегляд профілю

Моя особиста думка (а я не юрист!), що свідоцтво про реєстрацію права власності на багатоквартирний будинок - це нісенітниця, яка має право на існування тільки у феодальній країні. Це наслідок еклектичної конвергенції рудиментів епохи, коли поняття приватної власності не існувало взагалі, а була тільки державна та кооперативна, та сучасного олігархичного феодалізму та плутократії.
Записаний

Перо

• Супермодератор
    • Перегляд профілю

Свідоцтво реєструється і залишаєтья  у неї як у первісного власника квартири. В мене ж на руках залишиться тільки договір к/п.

Реєструється не Свідоцтво, а право власності на його підставі. Вам слід зареєструвати в БТІ (якщо воно не зареєстровано) право власності на підставі договору к/п. Якщо ще не зареєстрували -це не виключає зловживання.
Записаний

+ Швидка відповідь

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email