'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання  (Прочитано 5162 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

stepan

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2196
  • City: kiev
    • Перегляд профілю
    • Email

Цитувати
22 травня 2012 р.
“Прописка” по новому: зміни в порядку реєстрації проживання та місця перебування фізичних осіб

17.05.2012 Верховною Радою України прийнято Закон України:
 «Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні»,
 розроблений на виконання Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму для України і внесений на розгляд парламенту народним депутатом України Олійником В.М.

Прийняття цього Закону дозволить удосконалити процедуру реєстрації та дозволить забезпечити рівність доступу до зазначеної процедури для всіх категорій осіб, що проживають в Україні.

Положення Закону спрямовані на врегулювання питання реєстрації окремих категорій осіб, зокрема бездомних громадян, біженців, дітей, військовослужбовців тощо, ведення реєстраційного обліку.   

Прийнятим Законом вносяться зміни до Законів України „Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”, „Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей” та «Про військовий обов’язок і військову службу».

Запропоновані зміни стосуються визначення терміна „реєстрація”. У новій редакції цього терміна враховано можливість реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб на лише за адресою житла, а також за адресою спеціалізованої установи, закладу соціального обслуговування, соціального захисту, військової частини. Запропоновані зміни нададуть змогу реєструвати місце свого проживання або перебування більш широкому колу осіб, які не мають житла.

Задля захисту житлових прав фізичних осіб перелік документів, що подаються для реєстрації, доповнено документами, які підтверджують право на проживання в житлі або в спеціалізованому закладі.

З метою захисту прав дітей внесено положення про обов’язковість реєстрації місця проживання дітей після державної реєстрації їх народження.

Розширено коло підстав для зняття з реєстрації, зокрема припинення підстав для перебування на законних підставах на території України іноземців та осіб без громадянства, припинення підстав для проживання або перебування особи в спеціалізованій установі, закладі соціального обслуговування, соціального захисту, закінчення строку навчання в навчальному закладі, договору оренди, найма, піднайму.

Законом передбачається розроблення порядку реєстрації, ведення реєстраційного обліку, зразків документів, необхідних для реєстрації. http://news.dtkt.com.ua/show/ukr/article/18370.html

Цитувати

ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні


2) у статті 3:
абзац сьомий викласти в такій редакції:
„реєстрація місця проживання або місця перебування особи - внесення відомостей про місце проживання або місце перебування із зазначенням адреси одного житла особи чи адреси спеціалізованої соціальної установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту, військової частини до визначених цим Законом документів та до реєстраційного обліку місця проживання та місця перебування осіб в Україні”;
в абзаці восьмому слова „органом реєстрації” замінити словами „центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації фізичних осіб (далі - орган реєстрації)»;
доповнити абзацами дев’ятим і десятим такого змісту:
„реєстраційний облік місця проживання та місця перебування осіб в Україні - збирання, оброблення, систематизація та зберігання відповідно до закону відомостей про місце проживання та місце перебування осіб в Україні в електронній формі та/або у формі картотек;

Цитувати
„Стаття 11. Органи реєстрації місця проживання та місця перебування осіб
Реєстрація місця проживання та місця перебування осіб здійснюється органом реєстрації.
Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері реєстрації фізичних осіб, затверджує відповідно до закону порядок реєстрації місця проживання та місця перебування осіб в Україні, порядок ведення реєстраційного обліку місця проживання та місця перебування осіб в Україні, зразки документів, необхідних для реєстрації і зняття з реєстрації місця проживання та місця перебування»;
8) доповнити статтею 11-1 такого змісту:
„Стаття 11-1. Реєстраційний облік місця проживання та місця перебування осіб в Україні
Реєстраційний облік місця проживання та місця перебування осіб в Україні ведеться органом реєстрації відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».
Первинне наповнення реєстраційного обліку місця проживання та місця перебування осіб в Україні здійснюється на підставі одноразового використання частини бази даних Державного реєстру виборців, яка містить відомості про громадян, зареєстрованих в Україні, та Державного реєстру фізичних осіб - платників податків.

Цитувати
Надання відомостей про місце проживання або місце перебування особи, інших персональних даних здійснюється виключно у випадках, передбачених законами України, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини, або за згодою самої особи”;

Цитувати
ІІ. Прикінцеві положення
1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.


« Останнє редагування: 23 Травня 2012, 17:39:07 від stepan »
Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю

Коментарі стосовно "покращення".

Інфопорн. "Ехать - можно".
Цитувати
17 мая 2012 года Верховная Рада приняла во втором, окончательном чтении проект Закона Украины “О внесении изменений в некоторые законы Украины, касающиеся регистрации места проживания и места пребывания физических лиц в Украине”.
http://infoporn.org.ua/materials/articles/Ehat_%E2%80%94_mozhno/51031

Texty.org.ua "Назад в СРСР. Влада давно ввела контроль за пересуваннями громадян, однак до нас доходить лише з другого разу"
Цитувати
Теза про те, що "до цього часу українці могли пересуватися по Україні і жити в будь-якому місті не повідомляючи відразу владу про свої переміщення" не відповідає дійсності. Ми мали повідомляти по наше пересування країною і раніше. В новому законі внесено лише технічні правки.
Добра новина, яку знайшли читачі полягає в тому, що Законопроект не стосується питань відповідальності, яка буде встановлена у статті 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Максимум, що можна за це отримати - це штраф у розмірі 51 гривні.
Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні» (№9289).
За дане рішення у п'ятницю, 18 травня, проголосувало 250 із 317 електронних карток депутатів

http://texty.org.ua/pg/news/movchun/read/36419/Nazad_v_SRSR_Vlada_davno_vvela_kontrol
Записаний

stepan

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2196
  • City: kiev
    • Перегляд профілю
    • Email

Президент України Віктор Янукович застосував право вето до Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні».
Цитувати

Янукович не зрозумів, на що здалася ще одна всеукраїнська база

Цитувати
Про це УНІАН повідомили у прес-службі глави держави.
Глава держави не підтримав низку запропонованих у законі змін до Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».
Йдеться, зокрема, про зміни, якими запроваджується реєстраційний облік місця проживання та місця перебування осіб в Україні - збирання, оброблення, систематизація та зберігання відомостей про місце проживання та місце перебування всіх осіб в Україні в електронній формі та/або у формі картотек.
Законом пропонується покласти визначення порядку ведення такого реєстраційного обліку на МВС - водночас не визначено мети створення чергової бази даних про все населення України, цілей використання таких даних, а також не передбачено захисних механізмів, які б упереджували несанкціонований доступ до такої бази, зловживання інформацією.
Таким чином, зазначеними змінами: по-перше, запроваджується збирання та зберігання інформації про особу, а можливо, і використання такої інформації без згоди цієї особи на підставі підзаконного акта, а не закону, як того вимагає стаття 32 Конституції; по-друге, створюється ризик втручання в особисте життя громадян, що заборонено статтею 32 Конституції і не відповідає загальновизнаним міжнародним стандартам у сфері прав людини, закріпленим Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.
У зв'язку з цим Президент запропонував парламенту привести закон у цій частині у безумовну відповідність із нормами Конституції та загальновизнаними міжнародними стандартами у сфері прав людини.
Президент також наголосив на неприпустимості обмеження для осіб, які звернулися за наданням статусу біженця чи додаткового захисту і стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення їх питання, права проживати у родичів, у готелі, наймати житлове приміщення або користуватися житлом, наданим у пункті тимчасового розміщення біженців.
Тому глава держави запропонував виключити таке обмеження із закону, що надійшов на підпис.
Крім того, Президент не підтримав нововведення, за яким батьки або інші законні представники новонародженої дитини зобов'язані зареєструвати місце її проживання протягом місяця з дня державної реєстрації народження. Глава держави наголосив на необхідності збереження чинного нині порядку визначення місця проживання дітей.
Президент також відзначив необхідність усунення в законі прогалин, які створюватимуть ризики штучних ускладнень, зловживань під час вирішення на практиці питань реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання осіб.
http://www.unian.ua/news/509266-yanukovich-vetuvav-zakon-pro-reestratsiyu-mistsya-perebuvannya-osib-v-ukrajini.html
Записаний

Дятел

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 280
  • Вода камень точит, а дятел - долбит!
    • Перегляд профілю

Закон проголосован, подписан, опубликован, и набрал силу с 05.08.2012г.!
http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/5088-vi

Статья в СМИ по теме: http://zik.ua/ua/news/2012/08/11/363444
Записаний

Есть патрон

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3
    • Перегляд профілю

А тим часом... реєстрацію місця проживання здійснюємо за старою схемою - через паспортиста, який жодним чином не передбачений ані у законі, ані в наказі 1077. Реєстраційні картки до цих пір зберігаються в ЖБК, ЖЕКах, ОСББ.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

А тим часом... реєстрацію місця проживання здійснюємо за старою схемою - через паспортиста, який жодним чином не передбачений ані у законі, ані в наказі 1077.
Так, в наказі 1077 нема поняття паспортист. А що в попередньому наказі 321 було?  Ні. А в того попереднику - 495 було? Ні. А в того попереднику - 205 було? Ні.
Реєстраційні картки до цих пір зберігаються в ЖБК, ЖЕКах, ОСББ.
На даний час ще є чинними і застосовуються декілька нормативних актів, якими на ЖЕКи, ОСББ, ЖБК покладено обов'язок по наданню державним органам  інформації (зокрема під час: постановки на квартирний облік, приватизації житла, оформлення пільг та субсидій) стосовно громадян, які потребують щось з переліченого.
Хоча картка в ДМС і картка в ЖЕК, ОСББ, ЖБК, то різні речі.
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email