'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Позови про відшкодування збитків, за повіркою лічильників за свій рахунок  (Прочитано 6755 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Сергій

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 42
    • Перегляд профілю

Ситуація
У квітні - травні, внаслідок вимог голови ЖБК провести повірку лічильників, досить велика кількість квартир у ЖБК провела або повірку лічильників за свій рахунок, або змінили лічильники на нові.
Запитання:
Так як, згідно до законодавству, демонтаж, повірка та монтаж лічильників води повинна проводитись за рахунок виконавця послуг, чи:
- має сенс подавати коллективний позов на відшкодування збитків, заподіяних наданням недостовірною інформацію\заміною\повіркою лічильників за свій рахунок
Чи підпадають дані дії голови ЖБК під кримінальну відповідальність у рамках статті 364 Зловживання владою та службовим положення
Якщо так, то куди, в такому випадку, має ідти коллективне звернення - до суду, чи до прокуратури?
Які докази мають бути додані до справи?
Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю

Вимоги голови ЖБК були в письмовому вигляді? Опублікуйте будь ласка.
Після ознайомлення з документом можна буде робити якісь висновки.

Щодо витрат, понесених споживачем на демонтаж, повірку та монтаж лічильників води.
Свого часу В.І. повідомляв, що самостійно контролює міжповірковий інтервал своїх лічильників, виконує повірку за рахунок власних коштів, а далі суму витрат зазначає в якості переплати за послуги ГВП, ХВП, ЦО.
Аналогічним чином поступала я при заміні лічильників ГВП та ХВП на ЛВ-4Т (в будинку відсутня рециркуляція ГВП, постійний недогрів).

Звичайно, про проведені роботи треба листом повідомити ЖЕО, прикласти договори на демонтаж/монтаж, акти виконаних робіт з показниками лічильників на момент демонтажу і монтажу, чеки, тощо . Додатково - фото демонтованих для проведення повірки лічильників з показниками.

У фірми, що що здійснює по договору зі споживачем демонтаж/монтаж та зняття пломб/опломбування повинні бути ліцензії на виконання таких робіт.

Пошукайте подібні теми на форумі. Або на сайті-попереднику.
« Останнє редагування: 21 Липня 2012, 00:42:17 від Тетяна Academia »
Записаний

Сергій

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 42
    • Перегляд профілю

Вимог голови ЖБК у письмовому вигляді не було. Було оголошення у під'їзді з вимогою провести повірку лічильників (без підписів), і за фактом, зміна нарахування за квитанція ЖБК (КП ГІОЦ) на середні, тим что не пройшов повірку\чи замінив лічильник.
Замінили\повірило лічильники за свій рахунок не менше 20 квартир у ЖБК (так як не знали, що повірка має проводитись за рахунок виконавця послуги з водопостачання)


Я писав протести\вимоги провести повірку з демонтажем\транспортуванням\монтажем, на які відповіді по суті не були надані.

Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю

Вимог голови ЖБК у письмовому вигляді не було. Було оголошення у під'їзді з вимогою провести повірку лічильників (без підписів), і за фактом, зміна нарахування за квитанція ЖБК (КП ГІОЦ) на середні, тим что не пройшов повірку\чи замінив лічильник.
Замінили\повірило лічильники за свій рахунок не менше 20 квартир у ЖБК (так як не знали, що повірка має проводитись за рахунок виконавця послуги з водопостачання)


Я писав протести\вимоги провести повірку з демонтажем\транспортуванням\монтажем, на які відповіді по суті не були надані.
1. Одна з основних тез нашого форуму: "Припиніть оплачувати рахунки на користь КП ГІОЦ".
Оплату слід проводити на рахунок виконавця згідно з умовами письмово укладеного договору, що відповідає вимогам ПКМУ 630. Крапка.

2. Переведення споживачів на оплату за нормами споижвання за наявності лічильника - незаконне. Хоча це на сьогодні основна фішка, якою комунальники успішно лякають споживачів. Можна надіслати вимогу виконавцю послуг про скасування безпідставних нарахувань. І платити згідно показників лічильника. У випадку відмови задовольнити Ваші законні вимоги спір може бути вирішений в суді.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

І знову законодавство змінюється.  ЗУ "Про метрологію..":
З 02.08.2017р. по 09.06.2018р. діє така норма:
Цитувати
4. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну енергію і газ), що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання, якщо інше не встановлено договором, укладеним відповідно до законів, що регулюють відносини у сферах електроенергетики та газопостачання.

{Абзац перший частини четвертої статті 17 в редакції Закону № 2119-VIII від 22.06.2017}

Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну енергію і газ), що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, покладається на суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання. Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків за спожиті теплову енергію і воду) покладається на суб’єктів господарювання, що здійснюють обслуговування відповідних засобів вимірювальної техніки.

{Абзац другий частини четвертої статті 17 в редакції Закону № 2119-VIII від 22.06.2017}

Періодична повірка засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну енергію і газ) проводиться за рахунок тарифів на електро- і газопостачання або за рахунок постачальника послуг комерційного обліку. Періодична повірка засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків за спожиті теплову енергію і воду) проводиться за рахунок внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку, встановлених відповідно до Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання".

{Абзац третій частини четвертої статті 17 в редакції Закону № 2119-VIII від 22.06.2017}

Порядок подання таких засобів на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, а також порядок оплати за періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) встановлюються Кабінетом Міністрів України.
- редакція відповідно до ЗУ "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання". http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2119-19/paran2#n2
З 10.06.2018р. діятиме така норма :
Цитувати
4. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну енергію і газ), що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання.

Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтажу, транспортування та монтажу) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну енергію і газ), що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, покладається на суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання.

Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтажу, транспортування та монтажу) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків за спожиті теплову енергію і воду) покладається на суб’єктів господарювання, що здійснюють обслуговування відповідних засобів вимірювальної техніки.

Періодична повірка засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну енергію і газ) проводиться за рахунок тарифів на електро- і газопостачання. Періодична повірка засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків за спожиті теплову енергію і воду) проводиться за рахунок внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку, встановлених відповідно до Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання".

Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання теплової енергії та води в квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено договором, а у разі укладення співвласниками багатоквартирного будинку індивідуальних договорів про надання відповідної комунальної послуги періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) таких вузлів обліку забезпечуються виконавцем комунальної послуги за рахунок плати за абонентське обслуговування, встановленої відповідно до Закону України "Про житлово-комунальні послуги".

Порядок подання таких засобів на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, а також порядок оплати за періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) встановлюються Кабінетом Міністрів України.
- редакція відповідно до ЗУ "Про ЖКП" http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2189-19/page3
НКРЕКП вже прибрає зі структури тарифів на водопостачання складову "витрати на повірку засобів обліку". Тобто знову повірка за рахунок споживача.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Записаний

ПРОМІНЬ

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2
    • Перегляд профілю
    • Email

доброго здоров"я. в мене лічильники мали бути повірені у 2017 році.. як я розумію, на той час на їх повірку кошти закумулювалися на рахунках водоканалу за рахунок включення такої повірки у тарифі.. але повірки водоканал так і не зробив і зараз рекомендує зробити платну повірку  без жодних згадок про компенсацію. яким чином вимагати у водоканала компенсації за таку повірку, адже ж кошти вони на цю повірку зібрали з усього міста ,- але н е виконали?
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

яким чином вимагати у водоканала компенсації за таку повірку, адже ж кошти вони на цю повірку зібрали з усього міста ,- але н е виконали?
Ніяким. Вонии в ті роки робили безкоштовну повірку тих лічильників, яким вже настав строк, хоча кошти на них ще не "закумулювалися"...
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email