'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Відсутність "Договору про користування електроенергією"  (Прочитано 16153 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

На Форумі вже зазначалось, що  є проект нових ПКЕЕН. Згідно з якими в разі не укладення договору, після отримання споживачем пропозиції зі сторони постачальника, та не подання спрживачем протоколу розбіжностей до запропонованого договору, постачання електроенергії споживачу припиняється. Проект на стадії обговорення і ще не прийнятий. Тож на сьогодні є чинними ПКЕЕН, що затверджені Постановою КМУ № 1357 від  26 липня 1999 року ( зі змінами).

Відповідно до чинних "Правил користування електричною ененергією для населення" (ПКЕЕН) споживання електроенергії без договору є порушенням - "самовільним підключенням".
 
Цитувати
" самовільне підключення - споживання електричної енергії без укладення з енергопостачальником договору про користування електричною енергією або підключення з порушенням цих Правил; "
пункт 2 ПКЕЕН ( zakon2.rada.gov.ua/rada/show/1357-99-п/find?text=%E1%E5%E7&x=5&y=8 )
Часто енергетики використовують цей пункт для залякування споживачів під час спонукання їх до підписання договору в редакції, що є невигідною споживачу. Схема проста "як двері" і наглядно проілюстрована ще у фільмі "Бриллиантовая рука" - "А не будут брать, отключим газ!". В нашому випадку - не підпишеш договір, відключим елекроенергію!
Часто лунає питання: "А як боротися? На що посилатися?"
Наводжу  аргументацію, застосовану мною.
В 2009-2010 роках Артемівський РЕМ (підрозділ "Донецькобленерго") ну дуже хотів заставити споживачів платити не по абонентським книжкам (які споживач заповнює сам), а по своїм друкованим рахункам. Щоб цього досягти на "законній" підставі, стали переукладати договори. В договір внесли обов`язок споживача сплачувати за послугу виключно по рахунках РЕМ. В ході мого з РЕМ листування на цю тему, і я отримав в одному з листів натяк на можливе відключення через відсутність договору (розумію, що то було формально, реально відключати вже ніхто не збирався бо стало б "себе дороже", але і я формально відреагував).
Витяг з заяви під спойлером, у майже повному обсязі заява в доданому файлі:
(click to show/hide)
Цього було достатньо, щоб спроби укласти договір на невигідних для мене умовах скінчилися. (Договору немає й досі, але й відключенням ніхто вже не намагається залякати.)
Роз`яснення НКРЕ з приводу застосування ПКЕЕ та ПКЕЕН можна почитати на сайті http://www.nau.ua/      ЗАКОНОДАВСТВО   (НАУ)
на стор. http://zakon.nau.ua/search/?word=%CD%CA%D0%C5+%EB%E8%F1%F2   цього сайту є перелік документів НКРЕ .  Переключайте сторінки  і вибирайте  « Лист. Щодо надання роз`ясень».  На жаль, не розкриваючи документ дізнатися чи він цікавий Вам, чи ні, не можливо.
Два листа НКРЕ наведу тут:
06.01.2005  N Т-246-17/59
(click to show/hide)

14.12.2004  N 05-39-11/5420
(click to show/hide)
Ці листи можна знайти й на дисках "Юрист+ ЗАКОН".
   
Як буде з новими ПКЕЕН, побачимо згодом.
« Останнє редагування: 20 Липня 2012, 16:18:41 від Юрій Васильович »
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email