'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Договір про реструктуризацію  (Прочитано 7016 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Ludmila_2012

  • Гість
Договір про реструктуризацію
« : 16 Серпня 2012, 11:38:38 »

Доброго дня!
 Потребую кваліфікованої відповіді з такого питання. У 2009 р. з Теплокомуненерго був підписаний договір про реструктуризацію заборгованості за послуги з теплопостачання. Заборгованість утворилася з 2004р. по 2009р. В договорі зазначено, що реструктуризується заборгованість станом на 14.10.2009р. Проте знайшла в ЗУ Про реструктуризацію заборгованості з квартирної   плати, плати за житлово-комунальні послуги,  спожиті газ та електроенергію від 1 липня 2003 року та в ЗУ Про реструктуризацію заборгованості за надані       послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових           територій і комунальні послуги, що утворилася                    станом на 1 грудня 2006 року, що реструктуризації підлягає заборгованість, яка виникла станом на 1 липня 2003 року (за першим ЗУ) та станом на 1 грудня 2006 року (за другим ЗУ).
У звязку з чим питання: чи можна визнати підписаний договір про реструктуризацію недійсним з тієї підстави, що предметом його є заборгованість, що утворилась станом на 14.10.2009р.?
І ще, згідно з наведеними законами та  П О С Т А Н О В ою  від 27 червня 2003 р. N 976  Про затвердження Порядку погашення реструктуризованої заборгованості та  внесення поточних платежів  за житлово-комунальні послуги, для заключення договору про реструктуризацію громадянин подає довідку про доходи працездатних членів сімї або  документи про причину тимчасової незайнятості. Приукладанні зазначеного догвовору таких документів громадяни не подавав, тобто в матеріалах Теплокомуненерго вони відсутні. Громадяни на той час не був працевлаштований, ніякого доходу не отримував. Чи може ця обсавина бути підтавою для визнання договору недійсним?
Дуже дякую всім, хто зможе допомогти!!!
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Договір про реструктуризацію
« Reply #1 : 16 Серпня 2012, 14:51:31 »

Цитувати
чи можна визнати підписаний договір про реструктуризацію недійсним з тієї підстави, що предметом його є заборгованість, що утворилась станом на 14.10.2009р.?

Ні. Не можна.
ЗУ "Про реструктуризацію заборгованості з квартирної  плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію" від 20.02.2003 ( а не від 1 липня 2003 року, як вказано помилково, 01.07.2003р. - це дата набрання чинності цим законом) № 554 http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/554-15  та "Про реструктуризацію заборгованості за надані  послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових  територій і комунальні послуги, що утворилася  станом на 1 грудня 2006 року" від 20.12.2006 № 498  http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/498-16 зобов`язують виконавців жк-послуг укладати ( незалежно від їх бажання, чи небажання) договір реструктуризації заборгованості зі споживачем у разі бажання споживача укласти такий договір. Зобов`язують відносно заборгованості що утворилася станом на 1 грудня 2006 року ( раніш відповідно станом на 1 липня 2003 року). Тобто споживач вирішує укладати чи не укладати.
Відносно заборгованості що утворилася після 1 грудня 2006 року - закони не зобов`язують виконавців жк-послуг укладати ( незалежно від їх бажання, чи небажання) договір реструктуризації. Але й не забороняють. Тобто вирішується  це вже за взаємною згодою. Можуть і відмовити. Правда на практиці вімови бувають дуже рідко, тому що договір реструктуризації виконавцям жк-послуг дуже вигідний. Підписавши такий договір, споживач офіційно, письмово визнає всесь борг. І, у разі невиконання боржником умов цього договору, комунальники без проблем отримають судове рішення про стягнення боргу без застосування строку позовної давності ( про що раніш вони могли тільки мріяти).
Цитувати
Стаття 264. Переривання перебігу позовної давності
     1. Перебіг  позовної  давності переривається вчиненням особою дії,  що  свідчить  про  визнання  нею  свого  боргу  або   іншого обов'язку.

Цитувати
При укладенні зазначеного договору таких документів громадянин не подавав, тобто в матеріалах Теплокомуненерго вони відсутні. Громадянин на той час не був працевлаштований, ніякого доходу не отримував. Чи може ця обставина бути підставою для визнання договору недійсним?

Навряд чи.
"Порядком  погашення реструктуризованої заборгованості та  внесення поточних платежів за житлово-комунальні   послуги" ( ПКМУ від 27 червня 2003 р. N 976 http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/976-2003-п  ) передбачено надання довідок для визначення платоспроможності боржника і виконання розрахунку розміру щомісячного платежу та на який термін надавати боржнику розстрочку.
Вдповідно до закону
Цитувати
реструктуризується на термін до 60 місяців залежно від суми  боргу та рівня доходів громадян на дату реструктуризації.
якщо доходу боржника не вистачає для погашення боргу за 60 місяців,то
Цитувати
За умови,  якщо доходів громадян,  які  уклали  договори  про реструктуризацію  заборгованості,  не вистачить на повне погашення
цієї заборгованості,  термін дії договору продовжується до повного її погашення.

Тобто розмір доходу боржника впливає лише на термін наданої розстрочки.
Очевидно, що комунальники на скасування договору добровільно не погодяться, а у разі вирішення спору у суді, сподіватися на визнання договору нечинним не варто. Можна сподіватися на зміну терміну наданої розстрочки.
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю
Re: Договір про реструктуризацію
« Reply #2 : 19 Серпня 2012, 21:04:20 »

Чи може ця обсавина бути підтавою для визнання договору недійсним?


Договір є правочином. Підстави визнання правочинів недійсними визначені Главою 16 ЦК. Див. також ППВСУ № 9 від 06.11.2009 р. "Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними": 
http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0009700-09
Записаний

Ludmila_2012

  • Гість
Re: Договір про реструктуризацію
« Reply #3 : 22 Серпня 2012, 12:18:36 »

Дуже дякую, що не залишились байдужими і надали цінні поради! Вочевидь, доведеться іти шляхом зобовязання теплокумуненерго змінити строк дії договору через недостатність отримуваних доходів споживачем.
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email