Дякую усім, хто звернув увагу на цю тему. Але ... майже жодної відповіді по суті запитань (це помітив і дописувач msok).
Щодо тлумачення, тема й виникла тому, що при відстоюванні у суді своїх прав треба посилатися на норми ЗУ, а для цього їх треба розуміти і правильно тлумачити, хоча б для побудови якоїсь лінії захисту, адже судді (і не тільки КС) якось же тлумачать їх при винесенні рішень.
1) Щодо договорів. У нас так склалося, що ЖЕКа найчастіше починає надавати послуги раніше, ніж укладає договір (в усякому разі він так вважає). Наприклад, поки я місяць думаю над офертою - батарея у мене гаряча, вода з крана йде, ліфт працює, і головне
- квитанція приходить (!!!). А про обов'язок сторін все ясно, по цих статтях питань не було. Але мова йде про те, якщо ще немає договорів, то якими законами регулюються правовідносини у цій сфері? І чи регулюються взагалі?
Окрім того, договорів може не бути з різних причин, як мінімум, їх зміст не влаштовує одну із сторін, і як максимум, ЖЕКа є самозванцем, то чому я маю укладати з ним договори. І як тоді мені з ними регулювати відносини, адже вони не договірні. Я послуг у них не просила, а вони мені квитанції щомісяця.
2) У ст.18 чітко написано, що акти-претензії складаються у разі порушення договору, а якщо договору немає, а ЖЕК є самозванцем, то чи не буде в такому випадку (як і у випадку з квитанцією) складання такого акту підтвердженням того, що я визнаю, що споживаю послуги, які надає ЖЕК-самозванець?
Отже, питання залишилося відкритим, що саме складається у випадку відсутності договору, і чи має такий акт юридичну силу? Адже, суддя скаже, що врахує акт лише у разі порушення умов договору. Чи може тут діє принцип, немає договору, не може бути і претензій?
3) У ст.15 немає жодного слова про перелік послуг, тим паче Типовий. Мова йде про мінімальні послуги. І мені цікаво, хто, де і коли бачив цей
мінімальний перелік, затверджений Кабміном. Інакше ст.15 також нежиттєздатна.
І це питання принципове, оскільки (ИМХО) ніхто не може мене зобов'язати споживати Типовий перелік, а може лише - мінімальний. От я і хочу його побачити, щоб предметно говорити з приводу укладання договору. І якщо цей мінімальний перелік існує, то ніякі ГС не можуть мене примусити споживати більше, ніж мінімальні.
4) Виходить ОМС обов'язково не тільки розглядає, як то передбачено статтею, а й затверджує рішення ГС, якщо їх проводив ЖЕКа. Щодо рішення ГС, проведених групою мешканців, - то підлягає лише розгляду(?! ).