'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Хто і як визначає виконавця послуг?  (Прочитано 12588 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Відвідувачі форуму часто ставлять питання хто і як визначає виконавців житлово-комунальних послуг взагалі та виконавця послуги з утримання будинку зокрема?.

Спочатку хто такий цей виконавець?
ЗУ "Про житлово-комунальні послуги (Про ЖКП)"  http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/1875-15/page  визначає:
Цитувати
виконавець -  суб'єкт  господарювання,  предметом  діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги  споживачу  відповідно до умов договору;
Також часто ставиться питання на якій підставі виконавцями послуг замість комунальних підприємств стають приватні?  Відповідь проста. Закон не визначає форму власності того  "суб'єкта  господарювання,  предметом  діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги  споживачу". Тому виконавцем може бути суб'єкт  господарювання будь- якої форми власності. Аби тільки  предметом  діяльності його було надання житлово-комунальної послуги, та  він був визначений виконавцем у встановленому законом порядку.

Так хто і як визначає виконавця?
Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 5 ЗУ "Про ЖКП" до повноважень  центрального органу виконавчої влади, що забезпечує     формування     державної     політики    у    сфері житлово-комунального господарства, належить:
Цитувати
4) розроблення  в межах повноважень системи нормативно-правових актів щодо  формування   цін/тарифів   на житлово-комунальні  послуги  (крім  тарифів  на  теплову  енергію, централізоване     водопостачання  та водовідведення,    які встановлюються   національною   комісією,   що  здійснює  державне регулювання  у  сфері комунальних послуг), стандартів, нормативів, норм,  порядків  та  правил  у сфері житлово-комунальних послуг, а також   щодо  експлуатації,  поточного  і  капітального  ремонтів, реконструкції об’єктів житлового фонду;

Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства № 60 від 25.04.2005р.
( http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z0541-05  )затверджено "Порядок визначення виконавця житлово-комунальних  послуг у житловому фонді".
 Відповідно до п. 1.1.  "Порядку..." 
Цитувати
органами  місцевого   самоврядування, власниками   житлових   будинків   визначаються   виконавці  таких житлово-комунальних послуг:
     з управління будинком, спорудою або групою будинків;
     з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій;
     з ремонту приміщень, будинків, споруд, передбачених пунктом 4 частини першої статті 13 Закону  України  "Про  житлово-комунальні послуги" ;
     з централізованого  опалення,   централізованого   постачання холодної та гарячої води, централізованого водовідведення.

Відповідно до п. 1.4.  "Порядку..."
Цитувати
1.4. Виконавець   житлово-комунальних   послуг   визначається органами  місцевого  самоврядування,  крім  випадків  коли власник (власники) житлових будинків бажає (бажають)  визначити  виконавця житлово-комунальних послуг самостійно.

Тобто, якщо власники житлового будинку (власники житлових і нежитлових приміщень у будинку) самостійно не визначили виконавця, виконавця для них  повинен визначити ОМС.

Якщо власники будинку визначили виконавця послуги з управління будинком і уповноважили його визначити виконавців інших послуг самостійно, він може їх визначити на підставі абз. 2 п. 1.5. "Порядку..."
Цитувати
Власник (власники)   житлових    будинків    може    (можуть) уповноважити  на  визначення виконавців житлово-комунальних послуг виконавця послуги  з  управління  будинком,  спорудою  або  групою будинків.


Як власникам реалізувати своє право на визначення виконавця на практиці?
1-й варіант: створити ОСББ ( "ОСББ: переваги та застороги" читайте тут:  http://gro-za.org/forum/index.php?topic=5587.0.html  ).
2-й варіант: створити "Будинковий комітет", який відповідно до свого "Положення..." (затверджується ОМС)  матиме право, як мінімум, на участь у визначенні виконавця. Можливість створення "Будинкового комітету" передбачена ЗУ "Про органи самоорганізації населення" http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/2625-14   (Ознайомитися з прикладом "Положення про будинковий комітет"  можна тут  http://gro-za.org/forum/index.php?topic=7636.0.html?PHPSESSID=6ed4efj621uoftrj928heqdh71   ).
« Останнє редагування: 31 Січня 2013, 20:39:57 від Юрій Васильович »
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Хто і як визначає виконавця послуг?
« Reply #1 : 12 Березня 2015, 20:25:16 »

Відповідно до змін у ЗУ "Про ЖКП", що набрали чинності з 26.04.2014р.  Виконавців послуг:
- ЦО та ГВП;
- ХВП та Водовідведення;
визначено законом:
Цитувати
4. Виконавцем послуг з централізованого опалення та послуг з централізованого постачання гарячої води для об’єктів усіх форм власності є суб’єкт господарювання з постачання теплової енергії (теплопостачальна організація).

{Статтю 19 доповнено новою частиною згідно із Законом № 1198-VII від 10.04.2014}

5. Виконавцем послуг з централізованого постачання холодної води та послуг з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) для об’єктів усіх форм власності є суб’єкт господарювання, що провадить господарську діяльність з централізованого водопостачання та водовідведення.

{Статтю 19 доповнено новою частиною згідно із Законом № 1198-VII від 10.04.2014}
Відповідні зміни внесено і до "Порядку визначення виконавця житлово-комунальних  послуг у житловому фонді" (Наказ № 60 від 25.04.2005р. ).
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email