'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Загальнобудинковий лічильник опалення  (Прочитано 7040 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Schevchenko

• *
    • Перегляд профілю
    • Email

Питання наступне:
За жовтень місяць2013р. прийшов рахунок за опалення 180грн.( при тому, що середня температура в цьому місяці була +10гр.)
Підняв минулорічні рахунки (найбільша 202грн. в місяць коли було -28гр.)
Яким чином перевіряти показники лічильника? І як взагалі вирішують спірні питання по опаленню.
Дякую
Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Загальнобудинковий лічильник опалення
« Reply #1 : 28 Листопада 2013, 19:56:40 »

Можете бути присутнім під час зняття показників лічильника.
В чому спірні питання покищо не зрозуміло.
Записаний

ViPerSon

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #2 : 28 Листопада 2013, 20:24:10 »

Присутність при знятті показників лічильника може допомогти лише на майбутнє. Та й то навряд.
Скоріш за все не вдастся піймати момент коли це зняття буде відбуватися.
Попробуйте витребувати показники будинкового лічильника за останні три опалювальні сезони у ЖЕКа або Київенерго.
Правда особисто мені це не вдалося зробити мирним шляхом. Довелося через суд.
Але це того було варто. З'ясувалося, що переплата за три сезони особисто в мене склала близько семи тисяч гривень. Зараз готую позов до суду для повернення коштів.
Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
    • Перегляд профілю
« Reply #3 : 28 Листопада 2013, 20:57:39 »

То не київ, то м. Українка.
Цитувати
Скоріш за все не вдастся піймати момент коли це зняття буде відбуватися.
Мене, наприклад самі запрошують.
Записаний

ViPerSon

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #4 : 28 Листопада 2013, 23:14:57 »

Погодьтеся - зовсім не факт, що Schevchenko будуть також "самі запрошувати". Мав певний досвід.
Хоча в Українці може простіше.
Але, в любому випадку, присутність на знятті показань в майбутньому не допоможе з'ясувати справи минулі.
Записаний

Schevchenko

• *
    • Перегляд профілю
    • Email
« Reply #5 : 29 Листопада 2013, 15:27:40 »

Проблема в тому, що піднявши свої старі розрахунки, вийшло так що ( до речі тариф не змінювався), 180грн. я платив лише взимку при від -15град. до-25град. В жовтні 2013р. середня температура становила +10град. Так звідкі тоді з'явилася  така сумма?
Дзвонив до Центренерго і мені відповіли, що в моєму будинку (2011р.) дані автоматично передаються до автоматизованої бази і знімати їх з мешканцями немає можливості.
Але сьогодні ось що я знайшов:
        Згідно п.20 Постанови КМУ від 21 липня 2005 р. N 630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення плата за надані послуги вноситься  споживачем  відповідно до   показань   засобів   теплової  енергії. У платіжному документі передбачаються  графи  для  зазначення поточних  і  попередніх  показань  засобів  обліку теплової енергії,  різниці цих показань,  тарифу  на  даний вид послуг і суми,  яка належить до сплати за надану послугу.
         Як видно з моїх рахунків ці данні не наводяться. Є тільки сумма до сплати за опалення і все. І у мешканців будинку не має жодної можливості для перевірки показників.
Чи це не так?
Я правильно Вас  зрозумів, якщо я витребую з них показники лічильника за три роки, тоді я буду знати скільки в місяць витрачалось теплової енергії і скільки я платив тоді і зрівняти ці показники за Жовтень 2013року?

Мені і взагалі мешканцям мого будинку радять звернутися з письмовою заявою до антимонопольного комітету київської області
« Останнє редагування: 29 Листопада 2013, 16:01:14 від Schevchenko »
Записаний

ViPerSon

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #6 : 29 Листопада 2013, 16:10:08 »

Schevchenko, "зазначення поточних  і  попередніх  показань  засобів  обліку теплової енергії" вказується якщо у Вас встановлено квартирний прилад обліку.
Маючи показники будинкового лічильника Ви зможете самостійно перевірити вірність виставленних вам сумм за простою формулою:
Сумма до сплати = спожите тепло будинком(Гкал) * площа Вашої квартири / загальна площа квартир будинку * тариф за тепло.

В моєму випадку виявилось, що апетити ЖЕКу від року в рік зростали. Так за перший сезон вони в мене вкрали близько 600 гривень, в другий 1900, а в третій більше 4 тисяч.
Записаний

Schevchenko

• *
    • Перегляд профілю
    • Email
« Reply #7 : 29 Листопада 2013, 18:07:34 »

ViPerSon, де офіційно можна знайти зазначену формулу, щоб я міг офіційно на неї потім посилатися?
Дякую всім. Завтра відправлю інформаційний запит і можливо незабаром дізнаюся скільки там на лічильнику))))

Записаний

ViPerSon

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #8 : 29 Листопада 2013, 18:50:16 »

Schevchenko, п.12 Постанови КМУ від 21 липня 2005 р. № 630:  "12. У разі встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії споживач оплачує послуги згідно з їх показаннями пропорційно опалюваній площі (об'єму) квартири...".
Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
    • Перегляд профілю
« Reply #9 : 30 Листопада 2013, 08:23:41 »

Погодьтеся - зовсім не факт, що Schevchenko будуть також "самі запрошувати". Мав певний досвід.
Хоча в Українці може простіше.
Але, в любому випадку, присутність на знятті показань в майбутньому не допоможе з'ясувати справи минулі.
Звісно не факт, але це залежить від наполегливості. Присутність представників трьох сторін є нормою "Правил...". Зазвичай знаходять якогось "не дуже активного" мешканця, який підписує все, що завгодно ( або навіть за нього підписують). В моєму випадку, після надання мені кожен місяць завірених довідок ( на мої запити ), мабуть вирішили, що простіше замінити представника і надавати копії Актів зразу на місці. Вже четвертий сезон "співпрацюємо".
Звісно для з'ясування "справ минулих" потрібні запити. Але я відповідав  на питання "Як перевіряти...?" А стосовно іншого  просив уточнити питання.
Автор: Schevchenko:
Цитувати
дані автоматично передаються до автоматизованої бази і знімати їх з мешканцями немає можливості.
Мабуть нема потреби, а не можливості. В такому разі потрібно  буде "бомбардувати" їх запитами.
В платіжці повинно бути зазначено кількість Гкал, що припадають на Вашу квартиру після розрахунку по формулі.

Записаний

Schevchenko

• *
    • Перегляд профілю
    • Email
« Reply #10 : 30 Листопада 2013, 13:47:00 »

В тому й річ.
В рахунках зазначена тільки сумма до сплати і більше нічого.
Мене раніше, це не дуже бендежило. В м.Українка (тут знаходиться Трипільска ТЕС) ми платимо тільки в опалювальний сезон. І в зимку ми платили в районі від 102грн до 202грн. в місяць.
А при температурі +10 вибачте, якимось чином набігло 180грн.
І тепер вирішив, з вашою допомогою розібратись)))
Сьогодні відправив інф.запит до Центренерго і попросив надати мені дані лічильника за три попередні опалювальних сезона і жовтень 2013р. включно.
Тепер будемо чекати.
Я правильно вас зрозумів, після зняття показників вони повинні складати акт?
Данні Гкал повинні зазначатись в рахунках. В яких документах це зазначено?
До речі, що саме  мені почати вивчати, я маю на увазі, які документи регламентують такий вид діяльності, як теплопостачання))))
Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
    • Перегляд профілю
« Reply #11 : 30 Листопада 2013, 14:39:17 »

Я правильно вас зрозумів, після зняття показників вони повинні складати акт?
Данні Гкал повинні зазначатись в рахунках. В яких документах це зазначено?
До речі, що саме  мені почати вивчати, я маю на увазі, які документи регламентують такий вид діяльності, як теплопостачання))))
1. У разі візуального зняття показників. Раз у Вас впроваджено АСУ, то вірогідно, що  Центренерго фіксує показники дистанційно і самостійно. Хоча "Правила..." ні хто не відміняв...
2. "Правилах..." ( ПКМУ № 630), ЗУ "Про ЖКП" № 1875,  ЗУ  "Про захист прав споживачів" № 3161.
3. Див. п. 2
Записаний

Schevchenko

• *
    • Перегляд профілю
    • Email
« Reply #12 : 30 Листопада 2013, 20:13:02 »

Планирую собрать подписи жителей дома.
Будет ответ по кол-ву затрат Гкал.
Данные с метеоцентра о ежемесячной средней температуре за три отоп.сезона

И отправить письмо меру следующего содержания. Просьба дать совет, где я ошибся или лишнее есть?

До міського голови
Украінської міської ради
Шановний, Павло Генріховичу!
До Вас звертаються мешканці будинку по вулиці Будівельників 12 в м.Українка Кївської області, з метою з’ясування законних підстав нарахування коштів мешканцям даного будинку за послуги централізованого опалення за Жовтень місяць 2013року .
Балансоутримувачем будинку в м.Українка Київської області по вул.Будівельників 12 є Українська міська рада.
Згідно ст.1 Закону україни «Про житлово-комунальн послуги» баланоутримувач забезпечує управління цим майном  і  несе  відповідальність  за  його  експлуатацію згідно з законом.
Згідно ст.7 Закону україни «Про житлово-комунальні послуги» до повноважень органів  місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг належить:
      затвердження норм споживання та якості житлово-комунальних
послуг, контроль за їх дотриманням;
    забезпечення   населення   житлово-комунальними  послугами
необхідних рівня та якості;
    здійснення  контролю  за  дотриманням  законодавства щодо
захисту прав споживачів у сфері житлово-комунальних послуг;

Згідно ст.13 Закону України «Про теплопостачання» до повноважень органів місцевого самоврядування у  сфері теплопостачання належить:
            Здійснення контролю  за  забезпеченням  споживачів   тепловою
енергією відповідно до нормативних вимог;

За жовтень 2013 року на адреси мешканців даного будинку надійшли рахунки за послуиг централізованого опалення. Визначені у даних рахунках грошові кошти викликають здивування, адже до будинк під’єднано загально будинковий лічильник. Також, середня температура за Жовтень місяць 2013р., згідно даних метеорологічного центру становила +10°С. Ці данні свідчять про економію теплової енергії, яка постачається в помешкання мешканцям будинку, але рахунки за опалення показують на протилежне.
Вважаємо, що повинно здійснюватись корегування постачання теплової енергії від лічильника до помешкань з урахуванням теплових режимів відповідним спеціалістом/фахівцем, закріпленим за цим лічильником у відповідності до: 
«… нормативної температурі повітря у приміщеннях квартири (будинку садибного типу) за умови їх утеплення споживачами та вжиття власником (балансоутримувачем) будинку та/або виконавцем заходів до утеплення місць загального користування будинку» (п.6,п.12 Постанови КМУ від 21 липня 2005 р. N 630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення»).
Як передбачено п.12 вищевказаного нормативного документа, у разі встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії споживач сплачує послуги згідно з їх показаннями пропорційно опалювальної площі (об’єму) квартири за умови здійснення власником, балансоутримува чем будинку та/або виконавцем заходів з утеплень місць загального користування будинку.
У разі нездійснення таких заходів споживач не сплачує за опалення місць загального користування будинку.
Повідомляємо, що майже на всіх поверхах сходових клітин двері не закриваються, немає придержувачів пружин, і у вітряну погоду відбувається неймовірний протяг і втрата великої кількості теплової енергії. (фото)
Виходячи з вищенаведеного, опалення здійснюється не тільки помешкань мешканців будинку, але й неутепленого під’їзду в порушення вимог чинного законодавства України. Тобто умови для врахування цих місць загального користування, до оплати за теплову енергію мешканцям будинку за жовтень місяць , у ПАТ «Центренерго», відсутні.
Крім того, у відповідності до п. 14 Порядку обліку та оплати послуг, вказаної Постанови КМУ, – показання будинкових засобів обліку знімаються представником виконавця один раз на місяць у присутності постачальника та представника споживачів.
В порушення вказаних вимог чинного законодавства України, жодного разу представники будинку по вул.Будівельників 12 не були присутні при знятті показників лічильника, тим самим порушивши право жителів на отримання достовірної інформації про спожиту теплову енергію. Крім того, невідомо про особу, що здійснює обслуговування лічильника, доступ до нього та правильність показників останнього. Також не відомо про повірку цього лічильника взагалі.
        Згідно п.20 Постанови КМУ від 21 липня 2005 р. N 630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» плата за надані послуги вноситься  споживачем  відповідно до   показань   засобів   теплової  енергії. У платіжному документі передбачаються  графи  для  зазначення поточних  і  попередніх  показань  засобів  обліку теплової енергії,  різниці цих показань,  тарифу  на  даний вид послуг і суми,  яка належить до сплати за надану послугу.
         Як видно з копій рахунків (копии квитанций с разных квартир) ці данні не наводяться і у мешканців будинку не має жодної можливості для перевірки показників.
        Згідно п.32 вищезазначеної постанови КМУ:
32. Виконавець зобов'язаний:
3)    надавати   споживачеві   в   установленому  законодавством порядку інформацію  про  перелік  послуг,  їх  вартість,  загальну вартість місячного платежу,  структуру тарифів,  нормативи (норми) споживання,  режим надання послуг, їх споживчі властивості, якісні
показники  надання  послуг
16) проводити  перерахунок розміру плати за надання послуг у
разі ненадання їх,  надання не в повному обсязі,  зниження якості, зокрема  відхилення  їх  кількісних  та/або якісних показників від затверджених   нормативів   (норм)    споживання,    у    порядку, встановленому   Кабінетом   Міністрів   України   та   визначеному договором.
Згідно ст.24 Закону україни «Про теплопостачання » :
     Споживач теплової енергії має право на:тримання інформації  щодо  якості теплопостачання,  тарифів, цін, порядку оплати, режимів споживання теплової енергії;  відшкодування згідно із  законодавством  збитків,  заподіяних внаслідок   порушення  його  прав,  у  разі  виконання  ним  своїх зобов'язань відповідно до договору;

Перелічене свідчить про недбалість відповідальних осіб, які лише займають посади і ніяким чином не зацікавлені у додержанні своїх обов’язків перед кінцевим споживачем.
Тому на даний час жителі будинку платять завищені кошти, відсутній будь який контроль за загально будинковим лічильником теплової єнергії мешканцями будинку та надлишковим споживанням теплової енергії.
На підставі викладеного, керуючись Законом України «Про інформацію», Законом України «Про звернення громадян», Законом України «Про теплопостачання»,  Законом України «Про житлово-комунальні послуги»,
Просимо Вас:
- В найкоротший термін створити комісію у складі представників виконавчого комітета Української міської ради, представників ПАТ «Центренерго» Трипільська ТЕС та представників жителів будинку  по вулиці Будівельників 12 з метою надання пояснень щодо надання послуг з постачання теплової енергії жителям будинку по вул.Будівельників 12.

Записаний

ViPerSon

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #13 : 01 Грудня 2013, 11:28:05 »

Schevchenko, декілька коротких порад, якщо дозволите.
1. Не змішуйте в одному зверненні різнопланові вимоги (створити комісію, надати інформацію).
2. Звернення це не позов, не потрібне детальне законодавче обгрунтування, достатньо посилання на відповідні статті, що є підставою для звернення.
3. Пишіть коротко і ясно, чим довший текст, тим вірогідніше надходження відписки за принципом "на городі бузина...".
4. Вимагайте реального. (надання інформації, усунення порушень і тп). Створення якихось "комісій" нічого не дасть.
IMHO
Записаний

Перо

• Супермодератор
    • Перегляд профілю
« Reply #14 : 03 Грудня 2013, 00:27:21 »

Цитувати
3. Пишіть коротко і ясно,
+1
Записаний

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com