'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Питання щодо оплати за ЦО по лічильнику  (Прочитано 2361 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Петрович

• *
    • Перегляд профілю

Доброго дня! Пам"ятаю, що в офіційному документі, постанові, тощо десь місяць тому, читав приблизно такий текст: " якщо в будинку встановлено прилади обліку теплової енергії, то оплата нараховується лише в опалювальний сезон". Тепер мені потрібний цей документ, але знайти не можу. Допоможіть будь-ласка знайти де це написано.
Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Питання щодо оплати за ЦО по лічильнику
« Reply #1 : 30 Березня 2014, 19:43:28 »

ПКМУ 630  http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/630-2005-п
Цитувати
12. У  разі  встановлення  будинкових засобів обліку теплової енергії  споживач  оплачує  послуги  згідно   з   їх   показаннями пропорційно  опалюваній площі (об'єму) квартири (будинку садибного типу) за умови здійснення  власником,  балансоутримувачем  будинку та/або   виконавцем   заходів   з   утеплення   місць   загального користування будинку.
     У разі нездійснення таких  заходів  споживач  не  сплачує  за опалення місць загального користування будинку.
Цитувати
20. Плата за надані послуги вноситься  споживачем  відповідно до   показань   засобів   обліку   води і теплової енергії або затверджених нормативів (норм) споживання на підставі платіжного документа  (розрахункової  книжки,  платіжної  квитанції тощо) або відповідно до умов договору на встановлення засобів обліку.
     У платіжному документі передбачаються  графи  для  зазначення поточних  і  попередніх  показань  засобів  обліку води,  теплової енергії,  різниці цих показань або затверджених нормативів  (норм) споживання,  тарифу  на  даний вид послуг і суми,  яка належить до сплати за надану послугу.

Саме це і означає, що лише в опалювальний сезон (бо покази лічильника кожен місяць різні, а в  неопальвальний сезон -  покази дорівнюють нулю).  У разі оплати відповідно до затверджених нормативів (норм) споживання сума (розрахункова) до сплати за рік розподіляється на 12 або на 6 місяців порівну.
У разі отримання субсидії, споживачу вигідніше обирати оплату в 6 міс.
Записаний

Петрович

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #2 : 31 Березня 2014, 10:25:00 »

Я все це розумію, що показники дорівнюють 0 в неопалювальний сезон і т.п. Але ситуація така: У мене є договір з тепломережею згідно якого я оплачую за надані послуги в опалювальний сезон абон. плата+спожите тепло, в неопалювальний лише абонплата. Від грудня минулого року до кінця опалювального сезону нарахування перевищують суму вказану у договорі, а з початку нового опалювального сезону все згідно договору як було раніше. Теплопостачальник пояснює цю ситуацію таким чином: "в будинку було встановлено лічильник теплової енергії і нарахування проводились згідно показників цього лічильника і ділились на мешканців в залежності від площі квартири, а  потім лічильник зняли". Я не бачив ні як ставили той лічильник, ні як знімали, кажуть, що показник фіксувався балансоутримувачем будинку. Мене інше питання хвилює. Чому продовжували нараховувати оплату в неопалювальний період? Пояснили, що показники показниками, а абонплату потрібно платити всерівно. Я чітко пам"ятаю, що читав пункт постанови, в якому не просто розмірковування, а конкретно вказано, що при встановленні засобів обліку тепла, нарахування проводяться лише в опалювальний сезон, хочу вказати їм цей документ, щоб не видумували абонентських оплат і т.п. Але не можу знайти де це написано.
Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
« Reply #3 : 31 Березня 2014, 12:00:51 »

Цитувати
У мене є договір з тепломережею згідно якого я оплачую за надані послуги в опалювальний сезон абон. плата+спожите тепло, в неопалювальний лише абонплата.
Так у Вас двоставковий тариф.
Цитувати
Чому продовжували нараховувати оплату в неопалювальний період? Пояснили, що показники показниками, а абонплату потрібно платити всерівно.
Саме так. Річ у тім, що для двоставкового тарифу вартість Гкал спожитої теплової енергії, як умовно-змінної частини тарифу розраховується по іншому ніж вартість Гкал спожитої теплової енергії при одноставковому тарифі.
Умовно кажучі, при двоставковому тарифі вартість Гкал менша, ніж при одноставковому. А саме різниця цих вартостей поділена на 12 міс. і є абонплатою.
Детально про розрахунок двоставкового/одноставкового тарифів дивіться в ПКМУ 869-2011р. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/869-2011-п
Для затвердження чи то одноставкового, чи то двоставкового тарифу виконавець послуги надає відповідний розрахунок до НКРЕ( в 2010р.)/Нацкомпослуг(тепер) або ОМС ( залежить від річних об'ємів виробленої енергії) із зазначенням який саме (двоставковий чи одноставковий) тариф він застосовуватиме.
Зробіть запит до виконавця і узнаєте ким і який саме тариф затверджено.

Цитувати
Я не бачив ні як ставили той лічильник, ні як знімали, кажуть, що показник фіксувався балансоутримувачем будинку.
Ви маєте право витребувати копії Актів про встановлення/демонтаж лічильника, акти щомісячного зняття показників лічильника (підписуються представниками тепломережі, балансоутримувача або виконавця послуги з утримання будинку, споживачів (мешканців у будинку)).

« Останнє редагування: 31 Березня 2014, 12:24:45 від Юрій Васильович »
Записаний

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email