'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Питання про нові норми споживання  (Прочитано 8081 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

_NemO_

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 46
    • Перегляд профілю
Питання про нові норми споживання
« : 30 Листопада 2014, 18:27:07 »

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 6 серпня 2014 р. № 409
Київ

Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування
http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/409-2014-п

Ці нові норми розповсюджуються на всіх, чи тільки на пільговиків?
« Останнє редагування: 30 Листопада 2014, 19:53:32 від Юрій Васильович »
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Питання про нові норми споживання
« Reply #1 : 30 Листопада 2014, 20:17:13 »

По газу стосується всіх. Бо ПКМУ № 409 вносить зміни у ПКМУ № 619.
Інше стосується лише пільговиків та отримувачів субсидій.
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю
Re: Питання про нові норми споживання
« Reply #2 : 14 Червня 2015, 15:08:52 »

Ось ще інформація:
ЯКА Ж НАСПРАВДІ СОЦІАЛЬНА НОРМА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ
Цитувати
У цьому році малозабезпеченим українцям і пільговикам доведеться ходити у ЖЕКи з «товстішими» рахунками за житло. Це результат впровадження в Україні соціальних норм користування житлово-комунальними послугами.У жовтні 2014 року набрала  чинності постанова КМУ №409 від 6 серпня 2014 року. Здавалося б, треба радіти. Здійснилася мрія 2000 року про встановлення державних гарантій, які забезпечують реалізацію конституційного права громадянина на житло. Адже, по суті, соціальні норми споживання ЖКП – це прожитковий мінімум у житлово-комунальній сфері. До того ж, стаття 16  свідчить, що держава гарантує забезпечення основних потреб громадян на рівні встановлених законом державних соціальних стандартів і нормативів, а стаття 26 попереджає, що посадові особи, винні у порушенні цього законодавства, несуть відповідальність. Але на практиці радіти нічому. Наповнення вимог про введення соціальних «квартирних» стандартів конкретними показниками значно знизило рівень соціальної захищеності населення. В окремих випадках – більше ніж в 2 рази.
Проблема в тому, що норми користування ЖКП, встановлені постановою №409, далеко не єдині, а тарифікація різних послуг здійснюється неоднаково. Найбільш показовою є ситуація з водопостачанням.
Норми споживання води затверджуються органами місцевого самоврядування. Правда, в Законі «Про місцеве самоврядування в Україні» про це ані слова, зате в Законі «Про житлово-комунальні послуги» місцева влада не забута. Стаття 9 Закону наділяє її правом на встановлення цін/тарифів на ЖКП, а також затвердження норм їхнього споживання.
Насправді нормування водоспоживання проводиться з урахуванням місцевої специфіки – кліматичних і екологічних факторів, обсягів фактичного споживання води за останні 3 роки, тощо – за Методикою визначення нормативів питного водопостачання населення, затвердженої наказом Держжитлокомунгоспу №148 від 27 вересня 2005 року. При цьому норми споживання встановлюються подобові (літрах на людину) окремо для кожної будинкової номінації (приватних будинків, багатоповерхівок, квартир з душами, ваннами, тощо).
Як наслідок, типовий перелік нормативів водоспоживання в населеному пункті складається з трьох десятків показників, а самі норми широко варіюються і не збігаються з нормами, затвердженими постановою №409. Тим більше, що базовий «водний» соціальний норматив один – 4 куб. м в місяць на людину (близько 133 літра на добу). Він встановлений для водопостачання без централізованого постачання гарячої води та водовідведення. Для будинків із централізованим гарячим водопостачанням сумарний соціальний норматив – теж 4 куб. м: 1,6 куб. м гарячої води і 2,4 куб. м холодної.
І все б нічого, але 4 куб. м «дуже далекі від реалій».
До запровадження соціальних стандартів споживання ЖКП все було просто. Субсидії і пільги призначалися виходячи з місцевих нормативів. Введення соціальних норм породило чимало запитань: як розраховувати розмір пільг та субсидій, якщо місцеві нормативи вище або нижче соціальних.
Кілька тижнів тому Мінрегіон оприлюднив роз’яснення з цього приводу. Так, у випадках, коли місцеві норми водоспоживання вище соціальних, то для розрахунку пільг та субсидій повинні застосовуватися соціальні норми (якщо квартири не обладнані лічильниками). З таким висновком важко не погодитися. Держава гарантує соціальний захист у межах соціальних норм, тому нормативні «надмірності» в розрахунок не приймаються. Все наче справедливо,але весь
 «фокус» у тому, що на практиці це означає обмеження громадян у правах. Якщо раніше при призначенні субсидій або пільг за високі місцеві норми споживання води розплачувалося держава, то тепер платити доведеться самим «пільговикам».
Ось і виходить, що замість підвищення рівня соціального захисту, запровадження соціальних житлово-комунальних норм його знизило, а основний ефект від прийняття постанови №409 – перекладання фінансування ЖКГ з держави на громадян.
З соціальними нормативами для інших комунальних послуг ситуація не настільки показова, але теж не досконала. Так, при розрахунку пільг та субсидій з вивезення побутових відходів Мінрегіон рекомендує надходити так само, як і у випадку з водопостачанням: якщо місцеві норми менше соціальних нормативів – керуватися ними, якщо більше – соціальними нормами. Щоправда, для більшості споживачів нічого не змінилося. Кабмін при встановленні соціальної норми – 5 з «копійками» куб. м сміття на рік, – не поскупився. У більшості міст місцеві норми скромніші. У Харкові, наприклад, – 2,15 куб. м, у Дніпропетровську – 2,01 куб. м.

Можливо саме тому нещодавно у Верховну Раду поданий старий-новий проект Закону «Про житлово-комунальні послуги». Документ фіксує нинішнє становище: передбачає, що при наданні ЖКП застосовуються соціальні норми і наділяє представників місцевої влади правом на встановлення норм і тарифів. Кількома тижнями був поданий законопроект, який пропонує реанімувати 10% і 15% нормативи граничних витрат на оплату ЖКП.
https://wolkanal.wordpress.com/2015/01/01/%D1%8F%D0%BA%D0%B0-%D0%B6-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D1%96-%D1%81%D0%BE%D1%86%D1%96%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B0/
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю
Re: Питання про нові норми споживання
« Reply #3 : 14 Червня 2015, 15:10:40 »

НОРМАТИВИ СПОЖИВАННЯ ПОСЛУГ
з сайту КП ГІОЦ
http://www.gioc-kmda.kiev.ua/files/File/Normi%20i%20normativi%20z%2001_10_2014.pdf
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю
Re: Питання про нові норми споживання
« Reply #4 : 15 Вересня 2015, 18:55:14 »

Нормативи споживання ЦО, ГВ, ХВ у м. Києві (РКМДА № 579 від 16.06.2015 р.), -публікація в "Хрещатику" від 12.08.2015 р.
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email