'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Чи має право ОМС встановлювати тариф на послугу з обслвуговуванння внутрішньо си  (Прочитано 7048 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Inna2012

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3
    • Перегляд профілю
    • Email

Чи має право ОМС( міська Рада) встановлювати тариф окремо  на послугу з обслуговуванння внутрішньо будинкових систем опаленння?
Питанння до юристів.
Суть питання така.
У нашему невиликому місті послугу з теплопостачанння надає КП Тепломережі, у дворах, між 5-ти і 9-ти етажками функціонують котельні, які спалюють газ і подають в багатокварнирні дома тепло. Таким чином Тепломережі є і теплогенеруючою і теплопостачальною організацією, тобто є виконавцем послуг з теплопостачанння, що надаються споживачам в багатоквартирних домах.
Договори на центральне опаленння укладаються безпосередньо між Тепломережами і споживачами (властиками  приватизованих квартир)-фіз особами.
 І відповідно за послугу за центральне опаленння, що надають Тепломережі, споживачі сплачюють на рахунок Тепломережі.
Так було до 1 січня 2015 року. Тобто рахунок за центральне опаленння виставлявся один.
У грудні 2014 р.  Міська рада приймає постанову,  в якій затверджує = цитата=" вартість  послуги з обслуговуванння внітрішньобудинкових систем опаленння житлових будинків комунальної форми власності", сумма тарифа окремо визначенні для 9-ти, 5-ти, дво- та одноповерхових будинків. за кв. метр.
 За цим рішенням з 1 січня 2015 р. Тепломережі вистасляють споживачам другий окремий рахунок, де вказано " за послугу з обслуговуванння внушрішньо будинкових систем опаленння ",  рахунки виставляються усім в місті споживачам, як власникам квартир в 9-ти, та 5- ти поверхових будинках, так і іншим.
Крім того Міською радою до цеї постанови затверджується = цитата=" перелік робіт по  обслуговуваннню внутрішньобудинкових систем опаленння житлових будинків комунальної форми власності" . Згідно цього рішенння Міської ради  Тепломережі примушують споживачів укладати договори :=цитата= " Договір про наданння послуг з обслуговуванння внутрішньобудинкових систем опаленння  житлових будинків коммунальної форми власності"
Таким чином мешканці міста з 1 січня 2015 р. за теплопостачанння кп Тепломережі сплачують за послуги теплопостачання за двома рахунками:
1-" за центральне опаленння"
2- " за  послугу з обслуговуванння внутрішньобудинкових систем опаленння " .
Причому за другим рахунком не передбачено нарахуванння субсидії.
Слід зазначити, що тариф на теплопостачанння для нашого кп Тепломережі встановлено Нац комісією, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ.
Ознайомившись з метеріалами на цьому форумі, я підозрюю, що Встановленння тарифу  Міською радою по обслуговуваннню внутрішньобудинкових систем опаленння в багатоквартирних домах,з приватизованими квартирами є незаконнним.
1- згідно ПРАВИЛ
надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою  кму від від 21 липня 2005 р. N 630:
 ст. 2.-централізоване опалення - послуга, спрямована на задоволення потреб споживача у забезпеченні нормативної температури повітря у приміщеннях квартири (будинку садибного типу), яка надається виконавцем з використанням внутрішньобудинкових систем теплопостачання.
 в розділі-Права та обов'язки виконавця
 ст. 32. Виконавець забов`язаний:
5) проводити два рази на рік перевірку стану внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку із складенням відповідного акта;
10) утримувати внутрішньобудинкові мережі у належному технічному стані, здійснювати їх технічне обслуговування та ремонт;

11) інформувати споживача протягом доби з дня виявлення недоліків у роботі внутрішньобудинкових інженерних систем та/або інженерного обладнання, що розташовані за межами багатоквартирного будинку або житлового будинку (у разі його особистого звернення - невідкладно), про причини та очікувану тривалість зупинення надання послуг або обмеження їх кількості, а також про причини порушення якісних показників надання послуг;
 і статті Типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженого цією постановою.:
 ст. 19. Виконавець зобов'язаний:
5) проводити два рази на рік перевірку стану внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку із складенням відповідного акта;
10) утримувати внутрішньобудинкові мережі у належному технічному стані, здійснювати їх технічне обслуговування та ремонт;

Таким чином , я роблю висновок, що:
- плата за обслуговуванння внутрішньобудинкових систем  опаленння багатоквартирного будинку
  вже входить в тариф з теплопостачанння, затверджений Нац комісією, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ., для пк Тепловережі, як виконавця послуги з теплопостачанння населеннню.
-І затвердженння додаткового окремого тарифу з обслуговуванння внутрішньобудинкових систем  опаленння багатоквартирного будинку Міською радою є незаконим.
Тобто споживач сплачує двічі за ту ж саму послугу.
Крім того місцеві органи влади( Міська рада) не мають право затверджувати тарифи, які затверджує  Нац комісієя, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ. ст. 28 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" :
 Повноваження в галузі бюджету, фінансів і цін

До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать:

а) власні (самоврядні) повноваження:
2) встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на побутові, комунальні (крім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та водовідведення, перероблення та захоронення побутових відходів, послуги з централізованого опалення, послуги з централізованого постачання холодної води, послуги з централізованого постачання гарячої води, послуги з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), які встановлюються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг), транспортні та інші послуги;

В цій статтті  слова "( з використаннням внутрішньобудинкових систем)" відноситься і до послуги з централізованого опалення, і до послуги  з централізованого постачання холодної води, послуги з централізованого постачання гарячої води?
 
                                                               
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

 ЗУ "Про ЖКП":
Цитувати
Стаття 13. Розподіл житлово-комунальних послуг залежно від функціонального призначення

1. Залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на:

1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо);

{Пункт 1 частини першої статті 13 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1198-VII від 10.04.2014}

2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо)
http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1875-15

"Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги"
Кабінет Міністрів України; Постанова, Порядок, Перелік від 01.06.2011 № 869 
Цитувати
ПОРЯДОК
формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій
13. Витрати з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення і зливової каналізації та з ліквідації аварій у внутрішньоквартирних мережах визначаються за кожною інженерною системою окремо.

У разі виконання робіт з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем субпідрядним способом витрати визначаються згідно з договорами, укладеними між виконавцем та субпідрядниками.
----------------
Загальна вартість технічного обслуговування внутрішньобудинкових інженерних систем визначається як сума вартості технічного обслуговування наявних у житловому будинку (гуртожитку) внутрішньобудинкових систем.

Вартість обслуговування обладнання для підкачування води відшкодовує суб'єкт господарювання, у власності або на балансі чи в користуванні якого перебуває таке обладнання.

Витрати з промивання внутрішньобудинкових систем централізованого опалення та вартість виконання робіт з гідравлічного випробування внутрішньобудинкових систем централізованого опалення з урахуванням вартості води враховується під час визначення витрат з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем централізованого опалення.
--------------------
Примірний перелік робіт з технічного обслуговування визначається Мінрегіоном.

Додаток
до Порядку

ПЕРЕЛІК
послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій
--------------
Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем:
гарячого водопостачання
холодного водопостачання
водовідведення
централізованого опалення
зливової каналізації
--------------------
http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/869-2011-п
Таким чином вартість обслуговування внутрішньо будинкових систем ЦО повинна враховуватись у тарифі на послугу з утримання будинку. Якщо виконавець послуги з утримання будинку не бажає самостійно виконувати ці роботи, то він може найняти іншу особу (наприклад, теж саме КП "Тепломережі") за окремим договором і сплачувати ці послуги за рахунок коштів, що отримує за утримання будинку з його мешканців.
Записаний

Inna2012

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3
    • Перегляд профілю
    • Email

Дякую Вам, Юрію Васильовичу за швидку відповідь.
З вашої відповіді зрозуміло, що обслуговуванння внутрішньобудинкових мереж, є складовою частиної послуги з утриманння будинків та прибудинкових территорій, згідно ст. 13 Закону України " Про ЖКП"
Послугу з утриманння будинків та прибудинкових территорій виконують ЖЕКи, у нас в Місті це Жилвервіс.
А тирифи за послугу з утриманння будинків та прибудинкових территорій має право і встановлює ОМС( Міська Рада).
Але тоді виходить, що статті постанови 630, які я цитувала в першому повідомлені, про те, що виконавець послуги з теплопостачанння забов`язаний виконувати обслуговуванння внутрішньобудинкових мереж теплопостачанння, вступають в протеріччя з ст. 13 Закону України " Про ЖКП".
І , якщо ми вже торкнулися тирифів з послуги утриманння будинків та прибудинкових территорій, в мене таке питанння: "Де законодавчо закріплена методика нарахуванння тарифу по усім статтям цьго тарифу  з послуги утриманння будинків та прибудинкових территорій .
 До Договіру, укладеного  з Жилсервісом і споживачем, додається перелік складових частин,  тарифу з послуги утриманння будинків та прибудинкових территорій .
Так от, згідно цьго переліку, по усім статтям цьго тарифу,  плата складається з  затвердженого значенння за 1 кв. метр помноженого на загальну площу квартири, тобто на кількість крадратних метрів. Таким чином, споживач з 3-рьох кімнатної квартири платить набагато більше, ніж споживач з однокімнатної квартири. На мою думку, ця методика нарахуванння тариву,є абсурдною, такою, що порушує права споживачів.
 На мою думку наприклад за обслуговуванння ліфтів,( як робиться нарахуванння за вивіз побутових відходів)  плата має стягуватися за кількість зареєстрованих в помешкані,   по усім іншим статттям  цьго тарифу,плата має стягуватися з помешканння(квартири).
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

в мене таке питанння: "Де законодавчо закріплена методика нарахуванння тарифу по усім статтям цьго тарифу  з послуги утриманння будинків та прибудинкових территорій .
Ви не дочитали закон № 1875 і Постанову № 869.
Записаний

Inna2012

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3
    • Перегляд профілю
    • Email

Так, правда повністтю не читала, як буде час- ознайомлюсь. Дякую Вам за відповідь.
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email