'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Шановний Віктор Іванович!  (Прочитано 2676 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Nashe misto

• Гість
Шановний Віктор Іванович!
« : 29 Березня 2008, 16:35:30 »

Шановний Віктор Іванович!

Саме у нашому будинку громада була готова до створення ОСББ задовго до реалізації проекту.

По перше, вдалося згуртувати ініціативну групу з небайдужих людей, по друге основним нашим гаслом став вислів – «Совість ніколи не з’явиться, якщо її не будити! ». Я не знаю де, я це гасло взяв, але воно спрацювало.

Об’єднання, не створювалося під людину якій потрібна робота, воно створювалося для людей. Якщо б не було міцної ініціативної групи, то і створювати нічого. Це не кооператив і не підприємство, тут потрібна громадська воля і ініціатива. Таким чином, голова Об’єднання і його помічники пів року працювали без заробітної плати для накопичення коштів. Допомогу надали і підприємці – жителі будинку у вигляді транспортних засобів по вивезенню сміття з підвалів і двору, виготовленню урн для сміття, побудови малих архітектурних форм, наочної агітації, тощо. Але у основному, це робота ініціаторів створення об’єднання і добровольців. Приходилося спорити і на перших порах дуже перепадало тим, хто заважав чи не приймав участі у суботниках. Зараз усім подобається, є плани і на майбутнє. Я, міг би вислати Вам факсом чи на електронною поштою перелік робіт і послуг які ОСББ зробили за свій перший рік існування з розкладом хто і що зробив і за які ресурси, (декілька сторінок тексту). Збори ОСББ відбуваються за присутності 27-30 власників квартир з 50 існуючих. Для цього є на кожному під’їзді дошки оголошення, стенд з оголошень ОСББ і гучномовець. Однак не все гаразд з нашими ОСББ у місті, з 29 добре працюють 23 об’єднання, решта не відомо для чого і створювались. Міськвиконком міста контролює цю ситуацію і заохочує ОСББ через одержання грантів, міських конкурсів, гласність у пресі, святкування річниць об’єднань, проведення нарад і зборів. Тут дуже цікава річ, центральна влада сьогодні припускається значної інформаційної помилки у цьому питанні. Для того щоб реформувати ЖКГ зусиль і фінансів у кабміну не вистачить і на 5% житлового фонду країни. Потрібно залучати енергію громади, яка зараз направлена у основному на приходи на мітинги протесту з підвищення тарифів. Для нас давно стало зрозумілим, що коли влада не дає проблемі іншого виходу, а ставить питання що буде тільки так, то вона (влада) ще довго буде на одинці боротися з пороками у ЖКГ і все одно провалиться. Житловий кодекс, правила і нормативні витівки – нічого не дадуть, поки громадянам не втлумачать, що квартира – частка будинку, частка власності за яку багато людей в Україні платять величезні кредити все їх життя. Це єдине, що досталося нашим громадянам безкоштовно від великого пирога і втратити це єдине можна в одно час, якщо бути такими нікчемними господарями свого єдиного майна тобто - будинку - квартири. Що квартира сама по собі не існує і коли валиться будинок то квартири скоро теж не буде. Що погано мати у себе у квартирі євроремонт і ходити до неї через під’їздне лайно. Що ваша нерухомість нічого не варта, якщо у дворі і під їзді бруд, покрівля тече, підвал залитий фекаліями, загризають комахи і гризуни. Все це ми подолали громадою будинку і тепер наші квартири оцінюються у двічі дорожче, але не продаються бо поки не має бажаючих продати. Тому у принципі нас і обурили правила НКРЕ з електрики. Не встигли у люди вибитись, а вони знову ярмо заготували. І ситуація зараз фіфті – фіфті, ми ще не повідомляли громаді, що йде війна з Ремом, бо всі наші надбання можуть в одно час перетворитися у попіл. Люди дійсно у нас живуть різні, заможних мало і все стоїть тільки на їх добрій волі. Таке, як у фільмі Рязанова "Гараж", у нас не було просто ми наступали на совість і будили її як слід. Ось таке наше життя – буття. Ще раз сердечно вітаємо Вас з Днем Народження. Дякуємо Вам за увагу до нас.

Будь ласка відпочивайте у свій День народження.

Актив ГОВЖ «Наше місто».
Записаний

Комітет

• Гість

Шановний Nashe Misto, вибачте за наполегливість, але мене цікавить це питання, якщо Ваш ОСББ не є балансоутримувачем будинку, то у такому разі, хто ним є, яка юридична особа ? Мені цікаво, яким чином Вам цього вдалося досягти ?

Це перше.

Друге, хочу поділитися своїми думками та результатами своїх дій.

Створення об\\\'єднань громадян, які є співвласниками багатоповерхових будинків, це дуже корисна справа, але робити це треба тільки у тих випадках коли переважна більшість цих співвласників будинку усвідомлюють необхідність цього. Я так розумію, що у Вашому випадку саме це і має місце. Люди повинні усвідомлювати, з чим вони зіштовхнуться коли приймуть таке відповідальне рішення, а тому, на мою думку треба ліквідувати неграмотність, провести роз\\\'яснювальну роботу по тих нормативних актах, які пов\\\'язані з житлово-комунальними послугами та з питанням власності.

Ви сміливі люди, якщо наважилися взяти на себе відповідальність перед всіма співвласниками будинку за його стан.

Шкода не маю інформації стосовно стану Вашого будинку на момент створення ОСББ, та чи виконано було капітальний ремонт будинку після створення ОСББ, а також не знаю, як на той момент обстояли справи з платоспроможністю всих мешканців Вашого будинку за послуги з обслуговування.

Так от, якщо у всіх співвласників будинку відсутнє розуміння того, що саме вони несуть відповідальність за стан їхнього спільного майна, і немає бажання здійснювати платежі на його утримання, то у такому разі ініціатива по створення ОСББ, може стати "надгробним каменем"(у переносному значенні) для тих хто проявить таку ініціативу, поховавши під собою їх ентузіазм.

До мене, у нашому місті зверталися люди з проханням розповісти, яким чином створити ОСББ, на що я їм відповідав: “Що перш ніж створювати, ви повинні мати 60 відсотків прихильників цього об\\\'єднання, повинні розуміти всі складнощі з якими ви зіштовхнетеся, після його створення, і повинні мати підтримку цих 60 відсотків співвласників, які, розом з вами, будуть долати ці складнощі, ну і зрозуміло, що ви повинні мати гроші, бо від держави ви можете тільки отримати обіцянку їх виділення”.

Звичайно, що цього вони не мали, а тому я їм раджу потренуватися на органі самоорганізації населення - Будинковий комітет, робота якого покаже, чи мають вони однодумців, виявить чи здатні співвласники будинку об\\\'єднатися навколо спільної сумісної власності, чи зможуть вони спільними зусиллями впливати на якість житлово-комунальних послуги, які їм надаються зараз.

Маю результат, провели шість загальних зборів з ініціювання створення Будинкових комітетів, отримали дозвіл від виконкому на створення, і тільки один будинок просунувся трохи далі і провів вибори будинкового комітету.

Одразу скажу, що місцева влада не у захваті від таких моїх ініціатив, їм краще б було якби створювалися ОСББ, та вони б тоді спихували ці зруйновані, неякісними житлово-комунальними послугами, будинки на баланс цим ОСББ та таким чином знімали б з себе всю відповідальність за стан цих будинків.

Допомагаючи у створенні Будикнових комітетіві, розробляючи положення, ми зіштовхнулися із протистоянням, яке виникло на базі пунктів положення, якими ми намагаємося підсилити, за допомогою ЗУ "Про власність" та іншими нормативними актами які пов\\\'язані з правами власника, можливості Будинкового комітету. Виявилося, що ефективний будинковий комітет місцевій владі не потрібен і це почали усвідомлювати мешканці міста. Ось посилання на це положення:

http://www.infoport.com.ua/download/domkom.rar

Можливо у когось будуть думки з цього приводу.
Записаний

gro-za

• Засновник
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

Відповідаю водночас і Павлограду, і Лозовій.

Дякую за побажання відпочити у свій день народження. Якось не склалося, хоч по календарю нібито повезло. Але суд оголосив 29 березня робочим днем і на цей день призначив попереднє слухання мого адміністративного позову http://io.com.ua/s23438 про скасування рішення райради щодо "реформування" комунальних підприємств. Перший раз засідання зірвалося з вини суду. Вдруге вдалося його провести і завершити, хоч і без участі представника райради, яка першого разу з\\\'явилася та під розписку була повідомлена про продовження засідання 29.03.2008 р.

З огляду на пасивність райради, у подальшому можливе навіть заочне рішення, але поживемо-побачимо.

Тепер щодо активу ОСББ. Добре, що такий актив у Вашому місті підібрався. Але погано, коли Ви сподіваєтеся на чудо, нібито усі мешканці міста стануть активними. Мушу зауважити, що це схоже на утопію зразка Оуена, Маркса-Енгельса, Леніна-Ульянова. Тільки Гітлер, Сталін та Піночет зрозуміли, що навести націонал-соціалістичний або комуністичний порядок у розваленій країні можна лише шляхом терору. Звісно, це тимчасово, антигуманно, і врешті-решт на зміну тоталітарному режиму прийшла та демократія, яку у нашій країні усі розуміють по-різному, благо, що закон це дозволяє.

Тому теза перша: перевиховати усіх, чи переважну частину населення у потрібному напрямку протягом найближчих 50 років, а може й до кінця століття, а може й ніколи, не вдасться нікому, навіть геніальним мислителям, послідовникам утопістів чи комуністів або фашистів.

Теза друга: ніхто нічого не буде упродовж свого життя робити задарма. Життя тяжке, і перша проблема будь-якої сім\\\'ї, крім успішних бізнесменів - заробити бодай якісь кошти для виживання, щоб виглядати не гіршими від сусідів та прохожих, чи співпрацівників. Але тоді часу на самодіяльність на прибудинковій території не вистачить. Ви можете спитати, чому я займаюсь самодіяльністю у галузі правозахисту? Мабуть тому, що я є незалежною від влади особою. Мені від влади нічого не потрібно. Влада мене не може звільнити з роботи, бо я по найму не працюю. Влада не може знищити мій бізнес, бо я вже 10 років до нього не маю відношення, як тільки вийшов на наукову пенсію. Отже, мій статус є кращим, ніж покійного академіка Сахарова. Все ж йому доводилося суміщати найману працю з громадською діяльністю, поки не був обраний до Верховної Ради СРСР. Але таких людей, як Сахаров, спробуйте відшукати. І чи багато їх найдеться? У великому місті Києві я виявився одинаком, який успішно відстоює права споживачів комунальних послуг. І навіть політичні противники Черновецького не підключаються, бо щось мають щось інше на меті. Я вже не кажу про пересічних громадян. Дивно, що у трьохмільйонному місті жодному мешканцю не вдалося, на відміну від мене, повернути зайво нараховані кошти за житлово-комунальні послуги, ба, навіть довести безпідставність стягнення "заборгованості" за них. А так би цього хотілося! От тому й отримав звинувачення від великого чиновника - заступника начальника Головного управління житлового господарства КМДА Морозова, що я зі своїми слабкими силами 70-річного пенсіонера нібито розвалив ЖКГ столиці! Пишу це не для того, щоб поплакатися. А щоб ініціатори та громадські діячі не займалися утопією. Єдине, що може служити виправданням будь-якої подібної діяльності, це намагання "засвітитися", а у подальшому отримати хоч невеличкі владні повноваження. Ну, це вже не утопія, це прагматичний підхід. У нас це відбувається постійно. Запеклий прихильник партії "ПОРА", керівник її міської організації, на відміну від Каськіва, пішов слугувати Черновецькому, обійняв посаду заступника в КМДА. От Вам і самодіяльність!

Теза третя: дійсно, щось робити потрібно. Але не силами самодіяльнсті. Тут, як у великому мистецтві, потрібні професіонали. Поки-що професійного театру борців за права мешканців магатоквартирних будинків ніде в Україні не створено. І навряд чи буде. Кардинальні зміни можливі виключно при кардинальній зміні влади, як законодавчої, та і виконавчої. Процес непростий, перспективи туманні. До Європи далеко, як до неба. Тому, відстоювати свої права, на мою думку, сьогодні можна лише юридичними методами. Решта - антураж, інформаційний шум, риторика, популізм. Однак і ця решта має право на існування, оскільки не суперечить принципам демократії.

Тому бажаю усім успіху! Хай кожен робить те, що вважає за потрібне, і допомагає однодумцям, не порушуючи прав інших осіб, як фізичних, так і юридичних.

І яким би не було тяжким наше життя, слід в першу чергу ним насолоджуватися та покращувати вже сьогодні (слова ще одного класика - Януковича), кому як вдається (класику не вдалося).

На цьому вважаю за необхідне філософські проблеми залишити, а у подальшому обговорювати виключно питання, які можуть привести до позитивних, практичних, юридичних наслідків. Будемо вважати, що тема закрита. Прошу учасників більше не продовжувати обмін думками на філософські теми на цьому Форумі, бо він був створений не для цього, а виключно для захисту прав громадян, таких маленьких, яким був колись Чарлі Чаплін.
Записаний

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email