'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Суд з "Тепломережами"  (Прочитано 5699 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

nata.elusive

• *
    • Перегляд профілю
Суд з "Тепломережами"
« : 01 Грудня 2015, 14:39:33 »

Доброго дня!
Така справа - вже з 2011 року намагаюсь боротись з "тепломережами", у тому числі і в судовому порядку.

В середньому надходить десь один судовий наказ на рік від "Тепломереж", я його скасовую. Тобто, наступним кроком з боку позивача є розгляд справи у судовому порядку. Але цього не відбувалось протягом цих років. Через деякий час вони подавали на отримання іншого судового наказу, котрий я такаж скасовувала. Так тривало з 2011 року. В 2015 року Тепломережі подали позов до суду, який було частково задовільнено по статті 257 ЦК про позовну давність. Зараз я оскаржую рішення в апеляційносу суді. Є кілька питань, на які мені, як не юристу, досить важко знайти вірну відповідь. А саме:

1. Якщо було скасовано судовий наказ на стягнення заборгованності наприклад за 2012 рік, і за скасуванням судового наказу від позивача не надходило судового позиву, чи можливо за законом позивачу звертатись до суду за іншим судовим наказом на стягнення заборгованості за той сами період, тобто за 2012 рік і далі вже звертатись до суду про стягнення забаргованності саме за цей період часу?

2. 21 жовтя у суді першої інстанциї відбулось судове засідання за позовом "тепломереж", судовий наказ нами було отримано та скасовано у серпні, у вересні тепломережі поали позов до суду, у жовтні відбулось слухання. Але,  нещодавно я отримала судового наказу, датованого 30 вересня, щодо заборгованності за той самий період, за який вже вже відбулось слухання по справі 21 жовтня. Яки чином такє можливо, і як реагувати? На скасування вже подали.

3. Відповідачами по справі є я та моя мати, котрій здоров"я та нерви не дозволяють бути присутній на слуханні (у апеляційносу суді). Підкажить, яки документи потрібно надати для суду - нотаріальну довіренність від матері, що вона наділяе мене правом захищати її інтереси у суді, чи просто достатньо її розписки, що вона не заперечуе щоб суд відбувся у її відсутності?

4. Чи можливо у апеляційному суді спиратися на рішення по суміжним справам, які госреестрі судових рішень? якщо можливо, то як це робиться?

дякую за увагу:)

Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Суд з "Тепломережами"
« Reply #1 : 01 Грудня 2015, 16:23:21 »

3.Перше:
Цитувати
2. Неявка сторін або інших осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про час і місце розгляду справи, не перешкоджає розглядові справи.
Друге: Матусі можна подати заяву про розгляд справи без її участі.
Третє: Ви можете представляти її інтереси по довіреності. Довіреність можна завірити в ЖЕКу.
Записаний

nata.elusive

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #2 : 01 Грудня 2015, 17:27:31 »

Юрій, дякую!

Тобто взагалі можно ничого не мудрувати, слухання все одно відбудеться, навіть за відсутносі однієї фігурантки? Файна новина!

А що робити з судовим наказам, який надійшов одночасно з слуханням по справі ви часом не знаєте? ??? І взагалі можливо десь переглянути якісь пояснення щодо судових наказів?
Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
    • Перегляд профілю
« Reply #3 : 01 Грудня 2015, 18:14:07 »

2.  СН потрібно скасовувати. В заяві потрібно вказати, що за вказаний період вже було видано СН, скасовано СН, відкрито позовне провадження. Надати копії усіх цих документів.
Цитувати
Стаття 100. Підстави для відмови у прийнятті заяви про видачу судового наказу чи її повернення
3. Суддя відмовляє у прийнятті заяви про видачу судового наказу, у разі якщо:
3) наявні обставини, зазначені у пунктах 2-5 частини другої статті 122 цього Кодексу.
Стаття 122. Відкриття провадження у справі
2. Суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо:
3) у провадженні цього чи іншого суду є справа із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав;
Записаний

nata.elusive

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #4 : 13 Грудня 2015, 07:02:02 »

Шановний Юрій Васильович, перечитала майже весь форум - дуже корисно!

Але усе одно не знайшла відповідв на питання з першого повідоленні:
Цитувати
1. Якщо було скасовано судовий наказ на стягнення заборгованності наприклад за 2012 рік, і за скасуванням судового наказу від позивача не надходило судового позиву, чи можливо за законом позивачу звертатись до суду за іншим судовим наказом на стягнення заборгованості за той сами період, тобто за 2012 рік і далі вже звертатись до суду про стягнення забаргованності саме за цей період часу?

Тобто я намагаюсь зрозуміти: судовий наказ (який скасовано) - обо"вязково наступним кроком є судовий позов? Чи можливо подання на отримання інших судових наказів від одного і того ж стягувача за один і той-же період часу?

І коли спливае срок можливості подання судового позову стягувача після скасування судового наказу? ДЛя скасування суд наказу - 10 діб, а для позову після скасування?

Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
    • Перегляд профілю
« Reply #5 : 13 Грудня 2015, 09:10:35 »

Подання заяви про видачу СН перериває строк позовної давності. Після скасуванняя  СН відлік строку починається зпочатку і становить 3 роки. Сплив строку не перешкоджає відкриттю провадження за позовом, бо застосуваати спрок позовної давності суд може тільки у разі надходження відповіднної заяви від відповідача.

Видача 2-го СН за той самий період ЦПКУ забороняє. Але на практиці таке трапляється, бо ніхто не відстежує чи був раніше  наказ, чи ні. За заявою боржника такий СН скасовується без будь-яких проблем. Ще частіше стягувач збільшує період для нової заяви.
Записаний

nata.elusive

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #6 : 13 Грудня 2015, 17:40:07 »

Чи вірно я вас зрозуміла, що строк позовної давності після скасування наказу регламентуеться теж саттею 257 ЦК? Але сплив сроку позовної давності не перешкоджае поданню позовної заяви, і якщо позов таки було подано, можно протидіяти наприклад подавши зустрічне заперечення проти позову на підставі закінчення строку позовної давності?

Цитувати
Ще частіше стягувач збільшує період для нової заяви.
Ви маете на увазі період стягнення заборгованності чи що? Бо по справі, за який відбувся судовий процес з мене за судовим наказом намагались стягнути 4000 грн, а за позовом - вже 15000 грн. Наскільки взагалі правомірні такі зміни вимог? Я вважала, що судовий позов після скасування судового наказу може бути подано тільки на суму, вказану в наказі, я помілялась чи ні?
Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
    • Перегляд профілю
« Reply #7 : 13 Грудня 2015, 19:44:26 »

Якщо між датими скасування СН і подання позовної заяви минуло 3 роки, Ви можете заявити про сплив строку  позовної давності по тим вимогам, що були в СН.
Цитувати
Я вважала, що судовий позов після скасування судового наказу може бути подано тільки на суму, вказану в наказі, я помілялась чи ні?
Формально Ви праві... Судова практика з цього питання супеереччлива.
Записаний

Перо

• Супермодератор
    • Перегляд профілю
« Reply #8 : 13 Грудня 2015, 20:31:01 »

Я вважала, що судовий позов після скасування судового наказу може бути подано тільки на суму, вказану в наказі, я помілялась чи ні?

Щодо додаткових вимог у позовному провадженні (суми боргу, спірного періоду), які не охоплювались вимогою в наказному провадженні слід подавати клопотання про залишення позову без руху до усунення недоліків позову і подальшого його повернення, якщо ці недолікі не буде усунено. Приклад:
http://gro-za.org/forum/index.php?topic=8487.msg45225.html#msg45225

Записаний

nata.elusive

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #9 : 13 Грудня 2015, 21:47:40 »

Панове юристи, дуже дякую вам за поради!

Щодо
Цитувати
Ухвалою суду від 03.09.2013 р. позов залишено без розгляду, оскільки позов було заявлено за період, який не охоплювався скасованим судовим наказом і цей недолік не усунуто:

У запереченні за посиланням пана Перо знайшла тільки це:
Цитувати
Заявою позивача про видачу судового наказу, на яку міститься посилання у позові, охоплювався строк з 01.10.2008 р. по 01.12.2012 р., що підтверджується текстом цієї заяви.Таким чином, позовні вимоги, якими охоплюється строк з 01.12.2012 р. по 01.03.2013 р. можуть бути заявлені тільки в разі відмови у прийнятті заяви про видачу судового наказу або скасування його судом.
Підкажить, якою статтею чи постановою  регламентуються додаткові вимоги у позові поданому після скасування судового наказу??? Не можу знайти самотужки :-\

ПО справі в мене апеляційне слухання за кілька днів, апеляційна заява звістно вже подана, тому питання - чи можу я на засіданні наводити ці аргументи, і як це робити - письмово у вигляді заяви чи усно під час самого засідання? І чи можливо спиратись на вже прийняті рішення по схожих справах?

Записаний

Перо

• Супермодератор
    • Перегляд профілю
« Reply #10 : 13 Грудня 2015, 23:16:21 »

Підкажить, якою статтею чи постановою  регламентуються додаткові вимоги у позові поданому після скасування судового наказу??? Не можу знайти самотужки :-\

Читайте уважніше:
Цитувати
...в матеріалах справи відсутні докази відмови у прийнятті заяви про видачу судового наказу за цей період, то позовна заява підлягає поверненню, згідно вимог п. 6 ч. 3 ст. 121 ЦПК.

Цитувати
ПО справі в мене апеляційне слухання за кілька днів, апеляційна заява звістно вже подана, тому питання - чи можу я на засіданні наводити ці аргументи, і як це робити - письмово у вигляді заяви чи усно під час самого засідання? І чи можливо спиратись на вже прийняті рішення по схожих справах?
На рішення по інших справах спиратися не можете (у нас немає прецедентного права), якщо це тільки не постанова ВСУ (ч. 2 ст. 214, ст. 360-7 ЦПК), або ж не рішення, що має преюдиціальні наслідки (ч. 3 ст. 61 ЦПК), Точніше -можете, але це не буде взято до уваги. В апеляції вже запізно заявляти про залишення позову (за яким прийнято рішення) без руху, хоча спробуйте.
Записаний

nata.elusive

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #11 : 14 Грудня 2015, 00:21:05 »

Мабуть ми не зрозуміли одне одного, я мала на увазі щось по типу постанови "Про практику розгляду судами заяв у порядку наказного провадження"

Про 121 статтю ЦПК, яка спираеться на 118 та в свою чергу на 96 статтю ЦПК я зрозуміла, дякую!

В апеляції зазначено прохання скасувати рішення районного суду та закрити провадження по справі. А це не одне і теж з залишенням позову без руху(на що як я вважаю було б більше шансів). Тобто як я розуію, ті аргументи, про існування яких я не знала на момент подання заяви (про незаконність підвищення позовних вимог та про неможливість подання позову згідно ч. 6 ст. 10 Закону України " Про приватизацію державного житлового фонду ") я можу надавати під час слухання в усній формі, усе інше - запізно вже :-[ 

Цитувати
В апеляції вже запізно заявляти про залишення позову (за яким прийнято рішення) без руху, хоча спробуйте.
Ви маете на увазі спробовати наполягти на цьому в усній формі під час засідання, так?

Досить важко розібратись в усіх тонкощах судочинства, тому дуже дякую за ваш час та допомогу!
Записаний

Перо

• Супермодератор
    • Перегляд профілю
« Reply #12 : 14 Грудня 2015, 00:41:32 »

В апеляції зазначено прохання скасувати рішення районного суду та закрити провадження по справі. А це не одне і теж з залишенням позову без руху(на що як я вважаю було б більше шансів).

Я не бачу ані рішення суду, ані тексту апеляційної скарги. Отже, нічого конкретного не можу сказати. Див. п. 3 Правил Форуму:
http://gro-za.org/forum/index.php?topic=5758.msg20996.html#msg20996
Записаний

nata.elusive

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #13 : 14 Грудня 2015, 01:12:40 »

Було б гарно, якщо б Ви переглянули мою апеляційну заяву. Якщо Ви не заперечуете, я завтра її надішлю в особисті повідомлення.
Записаний

Перо

• Супермодератор
    • Перегляд профілю
« Reply #14 : 14 Грудня 2015, 11:40:21 »

Було б гарно, якщо б Ви переглянули мою апеляційну заяву. Якщо Ви не заперечуете, я завтра її надішлю в особисті повідомлення.

Цей Форум є публічним для обговорення, тому викладайте процесуальні документи на загал (можете видалити персональні дані).
Записаний

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email