'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Страховой стаж для пенсии - на сколько законное применение  (Прочитано 17682 раз)

0 Користувачів і 6 Гостей дивляться цю тему.

Юрій Васильович

• Супермодератор
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

встретил молодого пенсионера и удивился его рассказу. При оформлении он не смог подтвердить справками стаж работы до 2000 г.  В результате он потерял около 10 лет. В ЗУ не нашел такого требования, которое обязывает подтверждать справкой с места работы каждую запись в трудовой книжке.
Вірогідно Ви  щось не зрозуміли, чи він не зміг пояснити...  Якщо він не зміг підтвердити стаж, то в нього або нема трудової книжки або записів у наявній трудовій книжці) за той період, або записи виконано неточно,  з помилками і т.п.  що не дозволяє їх враховувати.
Можливо Вам і йому стане у нагоді: Як підтвердити трудовий стаж?
Записаний

Gelo

• Досвідчений дописувач
    • Перегляд профілю
    • Email

Якщо він не зміг підтвердити стаж, то в нього або нема трудової книжки або записів у наявній трудовій книжці) за той період, або записи виконано неточно,  з помилками і т.п.  що не дозволяє їх враховувати.
Я много размышлял над рассказом знакомого. Как какой-то один-два случая, где что-то не так в трудовой и не смог, не нашел прежнее место работы для получения подтверждения, это допускаю, воспринимаю как вполне реальное событие, но период около 10 лет.
Возможно записи в трудовой были не корректные и потребовали подтвердить справками. Он еще с досадой сказал, что вот так работать в кооперативах да малых предприятиях. Где их теперь искать, а без справок стаж не зачитывается. Вот я и воспринял его поиски как обязательное требование ПФ. У него ведь их потребовали. В законе этому не нашел подтверждения. Вы тоже склонны к проблемам с трудовой книжкой, т.к. закон не требует дополнительного подтверждения (Вы об этом бы заявили сразу). Рассказывая он не стал углубляться в подробности, а суть думаю такова, работал без оформления или был некорректно оформленным (от чего возможно и сомнительные записи в трудовой)  и теперь хотел подтвердить стаж выписками из ведомостей з/пл, может что другое... А эти предприятия ушли в бытиё...
Главное - справки для подтверждения стажа не обязательное требование ПФ. 
Записаний

Олександр_2015

• *
    • Перегляд профілю

... А эти предприятия ушли в бытиё...
Это не важно:
Цитувати
Якщо нема трудової книжки або в ній нема необхідних записів чи є помилки, для підтвердження трудового стажу приймають:

♦ довідки — підтвердження, що людина працювала на підприємстві в конкретний період;

♦ витяги з наказів про прийняття на роботу та звільнення;

♦ особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати,

♦ посвідчення співробітника підприємства;

♦ характеристики з місця роботи, що підтверджують працевлаштування;

♦ письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання;

♦ інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

Трудовий стаж можна встановити на підставі й інших документів, виданих архівними установами. Перелік архівних установ знайдете в інтернеті за цим посиланням: http://www.archives.gov.ua/.

Более того:
Цитувати
Розглянемо ситуацію, коли документи неможливо отримати через воєнні дії, стихійні лиха, аварії, катастрофи й інші надзвичайні ситуації. Перепонами також можуть стати ліквідація підприємства або брак архівних даних з інших причин. У такому разі трудовий стаж встановлюють на підставі показань не менш як двох свідків, які працювали разом із заявником на одному підприємстві або в одній системі. Вони повинні мати документи, що підтверджують їхню роботу на час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника. Встановленим вважається період, що підтвердили не менш ніж два свідки.
http://gro-za.org/forum/index.php?topic=9907.msg59744.html#msg59744
« Останнє редагування: 04 Грудня 2017, 20:59:37 від Олександр_2015 »
Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
    • Перегляд профілю

Я много размышлял над рассказом знакомого. Как какой-то один-два случая, где что-то не так в трудовой и не смог, не нашел прежнее место работы для получения подтверждения, это допускаю, воспринимаю как вполне реальное событие, но период около 10 лет.
То життя... У людей і більші "прогалини" бувають. Список той не теоретики писали, його життя написало...  Ще в повоєнні (другої світової) роки.
и теперь хотел подтвердить стаж выписками из ведомостей з/пл, может что другое... А эти предприятия ушли в бытиё...
В небытиё...
Главное - справки для подтверждения стажа не обязательное требование ПФ.
Якщо в трудовій "порядок", то не треба.
Записаний

stepan

• *
  • City: kiev
    • Перегляд профілю
    • Email

Можливо Вам і йому стане у нагоді: Як підтвердити трудовий стаж?
Цитувати
ЗАПИТАЙТЕ У ЮРИСТА
Як підтвердити трудовий стаж?

Немає документованих доказів.
Розглянемо ситуацію, коли документи неможливо отримати через воєнні дії, стихійні лиха, аварії, катастрофи й інші надзвичайні ситуації. Перепонами також можуть стати ліквідація підприємства або брак архівних даних з інших причин. У такому разі трудовий стаж встановлюють на підставі показань не менш як двох свідків, які працювали разом із заявником на одному підприємстві або в одній системі. Вони повинні мати документи, що підтверджують їхню роботу на час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника. Встановленим вважається період, що підтвердили не менш ніж два свідки.
........
У такому разі підтверджувати трудову діяльність необхідно в суді.
Як підтвердити трудовий стаж?
Мене цікавить питання - чи можна через суд, за допомогою свідків, змусити ПФ прийняти до розрахунку довідку, яка була видана мені до 2004 р. за іншою формою, ніж вимагає закон сьогодні?(підприємство ліквідовано, та його архів втрачено).
Мої знайомі колеги по роботі вийшли на пенсію до 2004 р., і вони предьявили для нарахування пенсії довідку, складену за такою самою формою, як та довідка, яка є у мене зараз, і яку ПФ у мене відмовляється брати до розрахунку...в моїй довідці зарплата розписана по роках за 5 років, а зараз вимагають розписувати зарплату за 60 місяців...
Крім двох свідків я можу ще запросити до суду(у разі доцільності) арбітражного ліквідатора підприємства, та останнього представника адміністрації підприємства, який саме видавав мені цю довідку, та підписував її.
« Останнє редагування: 06 Грудня 2017, 02:46:07 від stepan »
Записаний

stepan

• *
    • Перегляд профілю
    • Email

До чого якась "програма"?
Я написав про "програму" тому, що Ви написали, що "в ПФУ коефіциєнти автоматично не розраховують відповідно сплаченим внескам", а їх насправді розраховують саме "автоматично", за допомогою "програми", і величина внесків ЕСВ певним чином впливає на розрахунок...
В ПФУ автоматично не розраховують коефіцієнти зарплати відповідно сплаченим внескам.
Ще раз -
Коефіциєнт зарплати розраховують автоматично виходячи з розміру зарплати.
Внесок до ПФ(персоніфікований) - є похідна від зарплати(ЕСВ=Зарплата*0,22), але за його відсутності в базі даних, зарплата не береться до розрахунку(тобто внесок до ПФ впливає на величину коефіциенту зарплати, який буде автоматично розраховано), а отже ці дві величини є жорстко пов"язані між собою, і тому можна сказати, що наявність внесків до ПФ, та їх облікована величина - забезпечує автоматичний розрахунок коефіциєнту зарплати програмою в повному обсязі відповідно до отриманої зарплати ...
« Останнє редагування: 06 Грудня 2017, 03:37:01 від stepan »
Записаний

Олександр_2015

• *
    • Перегляд профілю

Мене цікавить питання - чи можна через суд, за допомогою свідків, змусити ПФ прийняти до розрахунку довідку, яка була видана мені до 2004 р. за іншою формою, ніж вимагає закон сьогодні?(підприємство ліквідовано, та його архів втрачено).
Якщо дата видачі цієї довідки - до липня 2000 року, то не можна.
Що значить "втрачено архів"? Він згорів? Після ліквідацій підприємств всі архіви передаються на зберігання:
http://www.archives.gov.ua/
Записаний

Олександр_2015

• *
    • Перегляд профілю

До чого якась "програма"?

Я написав про "програму" тому, що Ви написали, що "в ПФУ коефіциєнти автоматично не розраховують відповідно сплаченим внескам", а їх насправді розраховують саме "автоматично", за допомогою "програми", і величина внесків ЕСВ певним чином впливає на розрахунок...
Повна дурня  :-\ "Автоматично" - це те, що Ви написали:
Цитувати
скільки туди прийшло внесків, стільки і зарахують
- ось це автоматично. Але цього не відбувається, бо не дозволяє Закон. Ви прочитали ст. 40 Закону? Чи й досі ні?  >:(

В ПФУ автоматично не розраховують коефіцієнти зарплати відповідно сплаченим внескам.

Ще раз -
Коефіциєнт зарплати розраховують автоматично виходячи з розміру зарплати.
Внесок до ПФ(персоніфікований) - є похідна від зарплати(ЕСВ=Зарплата*0,22), але за його відсутності в базі даних, зарплата не береться до розрахунку(тобто внесок до ПФ впливає на величину коефіциенту зарплати, який буде автоматично розраховано), а отже ці дві величини є жорстко пов"язані між собою, і тому можна сказати, що наявність внесків до ПФ, та їх облікована величина - забезпечує автоматичний розрахунок коефіциєнту зарплати програмою в повному обсязі відповідно до отриманої зарплати ...
Повна дурня.  >:( Див. моє пояснення
Записаний

stepan

• *
    • Перегляд профілю
    • Email

Що значить "втрачено архів"? Він згорів? Після ліквідацій підприємств всі архіви передаються на зберігання:
http://www.archives.gov.ua/

Не згорів, а його навмисно спалили, прямо у дворі підприємства, коли діло пішло до стадії ліквідаціїї підприємства....бо по бухгалтерським документам можна було викрити численні зловживання на підприємстві.
Це мені розповіли працівники підприємства, які працювали на ньому до останнього, та були свідками цього...
Я звертався в архівний відділ Святошинської РДА, і отримав відповідь, що архіву у них не має.І така сама відповідь була всім моїм колишнім співробітникам, які звертались до архіву.
Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
    • Перегляд профілю

Мої знайомі колеги по роботі вийшли на пенсію до 2004 р., і вони предьявили для нарахування пенсії довідку, складену за такою самою формою, як та довідка, яка є у мене зараз, і яку ПФ у мене відмовляється брати до розрахунку...в моїй довідці зарплата розписана по роках за 5 років, а зараз вимагають розписувати зарплату за 60 місяців...
Покази свідків не можуть змінити форму довідки. Свідчити про розмір Вашої зарплати помісячно свідки не зможуть...  Форма довідки, що вимагає ПФ, затверджена Постановою ПФУ  від 25.11.2005  № 22-1 (зміни були  від 07.07.2014р. № 13-1,  від 30.07.2015р. № 13-2).   
Якщо на час видачи Вашої довідки її форма відповідала вимогам ПФУ, то зараз можна спробувати визнати її дійсність у судовому порядку. Але є сумніви саме щодо форми Вашої довідки. Відповідно до ПКМУ від 4 червня 1998 р. N 794 заробіток повинен був обліковуватися помісячно
Цитувати
сума заробітку (доходу), на який нараховується страховий збір (внески) на пенсійне страхування (помісячно);
http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/794-98-п
Вашим УПФУ облік вівся?
Цитувати
2. Пенсійному фонду разом із Міністерством праці та соціальної   політики, Міністерством фінансів та Державною податковою адміністрацією забезпечити з 1 жовтня  1998р. впровадження  персоніфікованого  обліку   відомостей   у   системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.
Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
    • Перегляд профілю

Якщо на час видачи Вашої довідки її форма відповідала вимогам ПФУ, то зараз можна спробувати визнати її дійсність у судовому порядку.
Можна спробувати визнати у судовому порядку, що вона підлягає застосуванню і якщо її форма не відповідає вимогам, але шансів менше...
Вашим УПФУ облік вівся?
І, якщо вівся, тільки на облікових картках? А з яких документів у ці картки дані бралися? І де ті документи потім діли? Бо довідки довідками, а ст. 40 вимагає ще до них
Цитувати
за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами
Записаний

stepan

• *
    • Перегляд профілю
    • Email

Якщо на час видачи Вашої довідки її форма відповідала вимогам ПФУ, то зараз можна спробувати визнати її дійсність у судовому порядку. Але є сумніви саме щодо форми Вашої довідки. Відповідно до ПКМУ від 4 червня 1998 р. N 794 заробіток повинен був обліковуватися помісячно
Цитувати
сума заробітку (доходу), на який нараховується страховий збір (внески) на пенсійне страхування (помісячно);
http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/794-98-п

Дякую за цінну ідею!
Насправді я чесно кажучи зараз вже і забув рік, коли мені видали ту довідку.
Я звільнився в 1996р., довідку отримав через декілька років пізніше, а зарплату в довідці надали за роки з 1987р. по грудень 1990р.
В довідці не поставили дату видачі.Але в ній є дві печатки - кругла(внизу, біля підпису керівника та бухгалтера), та прямокутна печатка(в лівому верхньому куті довідки) підприємства з його назвою,  передбаченою графою для відмітки номеру довідки, та дати видачі з можливістю вписати роки з 1990 по 1999р., такого типу -
 №______"___"________ 199_р.

А ще в довідці є в правому верхньому куту надрукований типографським засобом якийсь семизначний номер.Можливо кожна видана довідка мала унікальний номер?
Записаний

stepan

• *
    • Перегляд профілю
    • Email

Вашим УПФУ облік вівся?
Цитувати
2. Пенсійному фонду разом із Міністерством праці та соціальної   політики, Міністерством фінансів та Державною податковою адміністрацією забезпечити з 1 жовтня  1998р. впровадження  персоніфікованого  обліку   відомостей   у   системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.
Це цікаве питання, яке я зараз намагаюсь вияснити у ПФ.
Я зробив запит на отримання виписки з моєї пенсійної справи, ПФ надіслав мені лист, в якому вказав, що моя пенсія обрахована на підставі зарплат за періоди з 1984-1988р., та з 2000р. по 2009р., але в таблиці в пенсійній справі з переліком зарплат по рокам навпроти років з 1984р. по 1988р. поставили "нулі", мотивуючи це тим, що "все одно у Вас не вистачає данних про зарплату безперевно за 60 місяців."
Але я можу взяти довідку на заводі "Авіант" за роки з 1980р. по 1984р., і якщо б у ПФ були дані по моїй зарплаті за роки з 1984р по 1988р., то у мене були б дані по зарплаті безперевно за 60місяців(з 1980р. по 1988р.)
Зробив ще один запит до ПФ, поки що відповіді не має....
« Останнє редагування: 07 Грудня 2017, 05:05:31 від stepan »
Записаний

+ Швидка відповідь

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email