'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Обмеження виходу на вулицю людям за 60  (Прочитано 18869 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

alexalex

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 373
    • Перегляд профілю

Цитувати
        Будь-які заходи, які обмежують конституційні права, у тому числі свободу пересування, не можуть вводитися без запровадження надзвичайного стану. Тому вони є незаконними, – каже член Асоціації правників України Артем Крикун-Труш                                     

https://fakty.com.ua/ua/ukraine/20200403-obmezhennya-vyhodu-na-vulytsyu-lyudyam-za-60-yak-diyaty-yakshho-zatrymala-politsiya/
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Обмеження виходу на вулицю людям за 60
« Reply #1 : 05 Квітня 2020, 19:50:44 »

Цитувати
        Будь-які заходи, які обмежують конституційні права, у тому числі свободу пересування, не можуть вводитися без запровадження надзвичайного стану. Тому вони є незаконними, – каже член Асоціації правників України Артем Крикун-Труш                                     

https://fakty.com.ua/ua/ukraine/20200403-obmezhennya-vyhodu-na-vulytsyu-lyudyam-za-60-yak-diyaty-yakshho-zatrymala-politsiya/
Немає жодного порушення Конституції України. Конституція статтею 33 дозволяє порушувати право свободи пересування, вільного вибіру місця проживання, право вільно залишати територію України, якщо такі обмеження встановлені Законом - наприклад ЗАКОНОМ УКРАЇНИ "Про захист населення від інфекційних хвороб". Статті Конституції 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 не порушені.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Обмеження виходу на вулицю людям за 60
« Reply #2 : 06 Квітня 2020, 01:38:05 »

Немає жодного порушення Конституції України.
  :o
Конституція статтею 33 дозволяє порушувати право свободи пересування, вільного вибіру місця проживання, право вільно залишати територію України, якщо такі обмеження встановлені Законом - наприклад ЗАКОНОМ УКРАЇНИ "Про захист населення від інфекційних хвороб".
А Ви в ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб" чи у Кодексі цивільного захисту України знайшли норми, які під час карантину (без оголошення надзвичайного стану) передбачають встановлення обмежень прав фізичних осіб та додаткових обов'язків, що покладаються на них в залежності від віку цих осіб?
У законі "вік" зустрічається 3 рази
1-2.
Цитувати
Стаття 12. Профілактичні щеплення

Профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов'язковими і включаються до календаря щеплень.

Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов'язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

{Частина друга статті 12 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5460-VI від 16.10.2012}

У разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення небезпечної інфекційної хвороби на відповідних територіях та об'єктах можуть проводитися обов'язкові профілактичні щеплення проти цієї інфекційної хвороби за епідемічними показаннями.

Рішення про проведення обов'язкових профілактичних щеплень за епідемічними показаннями на відповідних територіях та об'єктах приймають головний державний санітарний лікар України, головний державний санітарний лікар Автономної Республіки Крим, головні державні санітарні лікарі областей, міст Києва та Севастополя, головні державні санітарні лікарі центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах оборони і військового будівництва, охорони громадського порядку, виконання кримінальних покарань, захисту державного кордону, Служби безпеки України.

{Частина четверта статті 12 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1254-VI від 14.04.2009, № 5460-VI від 16.10.2012}

Медичні працівники, які проводять профілактичні щеплення, повинні мати відповідну підготовку з питань їх проведення та зобов'язані надати об'єктивну інформацію особам, яким проводиться щеплення, або їх законним представникам про ефективність профілактичних щеплень та про можливі поствакцинальні ускладнення.

Профілактичні щеплення проводяться після медичного огляду особи в разі відсутності у неї відповідних медичних протипоказань. Повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об'єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення. Особам, які не досягли п'ятнадцятирічного віку чи визнані у встановленому законом порядку недієздатними, профілактичні щеплення проводяться за згодою їх об'єктивно інформованих батьків або інших законних представників. Особам віком від п'ятнадцяти до вісімнадцяти років чи визнаним судом обмежено дієздатними профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об'єктивної інформації та за згодою об'єктивно інформованих батьків або інших законних представників цих осіб. Якщо особа та (або) її законні представники відмовляються від обов'язкових профілактичних щеплень, лікар має право взяти у них відповідне письмове підтвердження, а в разі відмови дати таке підтвердження - засвідчити це актом у присутності свідків.

Відомості про профілактичні щеплення, поствакцинальні ускладнення та про відмову від обов'язкових профілактичних щеплень підлягають статистичному обліку і вносяться до відповідних медичних документів. Медичні протипоказання, порядок проведення профілактичних щеплень та реєстрації поствакцинальних ускладнень встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.
3.
Цитувати
Стаття 25. Оздоровлення та соціальний захист хворих на туберкульоз і членів їх сімей

Оздоровлення хворих на туберкульоз проводиться у спеціалізованих протитуберкульозних санаторіях безоплатно (за рахунок коштів Державного бюджету України та місцевих бюджетів).

Особам працездатного віку, в яких уперше виявлено захворювання на туберкульоз або стався його рецидив, листок непрацездатності для проведення безперервного курсу лікування та оздоровлення може видаватися на строк до 10 місяців. За такими особами протягом цього строку зберігається місце роботи.

Особи, які хворіють на туберкульоз в активній формі, мають право на першочергове поліпшення житлових умов у порядку, встановленому законодавством.

Члени сім'ї хворого на туберкульоз, які проживають разом з ним в одній квартирі (кімнаті), мають право на безоплатну хіміопрофілактику туберкульозу (за рахунок коштів місцевих бюджетів).

Підприємства, установи, організації незалежно від форм власності можуть витрачати власні кошти на поліпшення умов праці, відпочинку, харчування тощо працівників, які хворіють на туберкульоз.
В Кодексі 26 раз:
1.
Цитувати
Стаття 33. Заходи з евакуації
8. Часткова евакуація проводиться для вивезення категорій населення, які за віком чи станом здоров’я у разі виникнення надзвичайної ситуації не здатні самостійно вжити заходів щодо збереження свого життя або здоров’я, ......
2- 7
Цитувати
Глава 10. Навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях
8- 16
Цитувати
Розділ IX
КОМПЛЕКТУВАННЯ ОРГАНІВ УПРАВЛІННЯ ТА СИЛ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ, ПРОХОДЖЕННЯ СЛУЖБИ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ
17  - 26
Цитувати
Розділ X
СОЦІАЛЬНИЙ ТА ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ ОСІБ РЯДОВОГО І НАЧАЛЬНИЦЬКОГО СКЛАДУ СЛУЖБИ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ, ПРАЦІВНИКІВ ОРГАНІВ УПРАВЛІННЯ ТА СИЛ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ І ОСІБ, ЗВІЛЬНЕНИХ ІЗ СЛУЖБИ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ
Тобто ні Закон, ні Кодекс не передбачають встановлення обмежень прав фізичних осіб та додаткових обов'язків, що покладаються на них в залежності від віку цих осіб. Далі див. КУ ст. 64
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Обмеження виходу на вулицю людям за 60
« Reply #3 : 06 Квітня 2020, 02:16:18 »

Цитувати
Стаття 64. Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень. Не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 цієї Конституції.
Цитувати
Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Обмеження виходу на вулицю людям за 60
« Reply #4 : 06 Квітня 2020, 12:54:10 »

Дякую за роз'яснення. Значить я помилявся і постанова Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 порушує ст. 24 Конституції України. Більше того, обмежень прав за віком не може бути навіть в умовах  воєнного або надзвичайного стану (ст. 64 Конституції України).

Але... це якраз той самий випадок, коли таке тимчасове порушення - на благо суспільства і тим більше на благо тих, права яких тимчасово обмежено. Все буває перший раз. Не може Конституція охоплювати всі нові, невідомі раніше випадки, а часу на її корекцію для урахування нових екзистенційних викликів немає. Ціна питання - сотні тисяч життів тількі в Україні. Ось що радять робити урядам відомі вчені:
Цитувати
"Уже через 2 месяца Израиль может выйти из кризисной ситуации, вызванной вспышкой коронавируса". Так утверждает профессор Амнон Шаашуа, генеральный директор компании Mobileye и один из ведущих деятелей израильского хай-тека.

Шаашуа вместе с двумя коллегами разработал математическую модель, с помощью которой можно, по его словам, изолировать группы риска и позволить большинству населения страны постепенно выйти из режима ЧП и вернуться на рабочие места.

Шаашуа представил свою модель на заседании специальной комиссии кнессета по борьбе с коронавирусом во вторник, 31 марта. За несколько дней до этого он опубликовал результаты своих выкладок в интернете.

Представленная израильским профессором модель вызвала большой интерес и дискуссии в мире. Так, профессор Шаашуа уже получил обращения от губернатора штата Нью-Йорк, больше других в США пострадавшего от вспышки коронавируса. Кроме того, к нему обратились представители правительств Индии и Аргентины.

"Моя модель основана на определении групп населения, обладающих повышенным фактором риска - страдающих от хронических заболеваний и пожилых людей, - и изоляции их от других, - пояснил Шаашуа. - Тем временем нужно позволить группе с низким фактором риска достичь массового заражения и выработки группового иммунитета, что должно радикальным образом снизить скорость распространения коронавируса и остроту заболевания. Таким образом в течение 2 месяцев можно вернуть на работу граждан с низким фактором риска и постепенно начать выводить из карантина остальное население". 

"Государство сосредоточилось сейчас на введении режима ЧП, выявлении новых больных и переводе их на строгий карантин. Таким образом минздрав надеется контролировать кривую заболевания. Но я сомневаюсь, - говорит Шаашуа. - Мне кажется, что принимаемые меры не совсем правильные. Если мы действительно хотим выровнять кривую заболевания, это займет год-полтора как минимум. Потому что будут выявляться новые больные. Когда мы откроем границы и в страну приедут туристы, они привезут с собой новую волну заражений. Мы встанем перед дилеммой: проверять всех поголовно на въезде в страну или нет. Возобновить полеты или повременить с этим. И так далее".

Профессор Шаашуа решил принять в качестве рабочей гипотезы мнение специалистов об изоляции групп риска и скорейшем возвращении прочего населения на работу ради спасения экономики. Вместе с коллегами - Шаем Шалевом-Шварцем и Шакедом Шемой  - он проверил данные больных, подключенных к аппаратам искусственной вентиляции легких в каждой из больниц Израиля. Он подсчитал, какой процент из них относится к одной из групп риска, а сколько представляют группу с низким фактором опасности заражения.

https://www.vesty.co.il/article/By7EzsgvL?fbclid=IwAR1JM-vZQ2AsHRsSqz0c4oul4xq92HuF8DXaXroirE6JqTmSxR8UUvBWM4A
ПС. Вчора бачив по телебаченню, що опитування показало, що 89% населення підтримує такі жорсткі обмеження прав. А я особисто вносив подібну пропозицію до уряду на 15-45, після того, як прочитав про згадану вище математичну модель.
« Останнє редагування: 06 Квітня 2020, 12:59:21 від Олександр_2015 »
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Обмеження виходу на вулицю людям за 60
« Reply #5 : 06 Квітня 2020, 16:18:55 »

Але... це якраз той самий випадок, коли таке тимчасове порушення - на благо суспільства і тим більше на благо тих, права яких тимчасово обмежено. Все буває перший раз. Не може Конституція охоплювати всі нові, невідомі раніше випадки, а часу на її корекцію для урахування нових екзистенційних викликів немає. Ціна питання - сотні тисяч життів тількі в Україні.
"Благими намерениями вымощена дорога в ад!"
Треба було раніше думати, готуватися. А не розбазарювати маски і знімати показуху у костюмах малярів з супермаркета будматеріалів.

Постанова КМУ від 11.03.2020р.
Цитувати
Відповідно до статті 29 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10 березня 2020 р. Кабінет Міністрів України постановляє:
А в цей час вже за підсумками засідання Кабміну 26 лютого заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко став головним санітарним лікарем України.
Цитувати
Стаття 40. Повноваження головного державного санітарного лікаря України

Головний державний санітарний лікар України:
в) вносить відповідно до чинного законодавства проекти законодавчих актів з питань забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення;
й) у разі введення в Україні чи в окремих її місцевостях режиму надзвичайного стану вносить центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, обґрунтоване подання для прийняття рішення щодо звернення до Кабінету Міністрів України з пропозицією про встановлення карантину. У поданні зазначаються: період і межі території встановлення карантину; перелік проведення необхідних профілактичних, протиепідемічних та інших заходів, які можуть бути проведені у зв’язку з введенням режиму надзвичайного стану і встановленням карантину, виконавці цих заходів; вичерпні тимчасові обмеження прав фізичних і юридичних осіб, додаткові обов’язки, що покладаються на них.

{Частина перша статті 40 в редакції Закону № 5460-VI від 16.10.2012}
ЗУ "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення". Надзвичайний стан введено? Ні. Саме на це звертають увагу правники. Навіть корисні деякі заходи за такого оформлення є протиправними. Приклад https://www.radiosvoboda.org/a/karantyn-bez-nadzychajnoho-stanu/30530269.html
Цитувати
Щодо порожньої вулиці в селі, я вважаю, що це надмірно. Замкнути людей вдома, щоб вони не гуляли – це може їм шкодити. У мене, наприклад, діабет і я мушу щодня гуляти годину. Без цієї щоденної прогулянки у мене буде повзти цукор, я буду змушений ще більше лікуватися.
Тобто хай діабетики виздихають вдома, уряду менше думати про забезпечення їх інсуліном чи іншими ліками (для другого типу)? А особи, щодо яких є підозра на інфікування, або особи, які мали контакт з хворим на COVID-19 мають право на дворазовий за день вигул домашніх тварин... 
Цитувати
4. Встановити, що особами, які потребують самоізоляції, є:
особи, які мали контакт з хворим на COVID-19, крім осіб, які перебували у засобах індивідуального захисту у зв’язку з виконанням службових обов’язків;
особи, щодо яких є підозра на інфікування, або особи, які хворіють на COVID-19 та не потребують госпіталізації;
особи, які досягли 60-річного віку, крім осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури.
Цитувати
Особам, які потребують самоізоляції (крім осіб, які хворі на COVID-19) та заявили про неможливість забезпечення піклування про них у період самоізоляції іншими особами, дозволяється відвідування місць торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, медичними виробами, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції, за умови використання засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок без клапану видиху.
Згадаємо, хто потребує самоізоляції (крім осіб, які хворі на COVID-19) - це , зокрема особи, які мали контакт з хворим на COVID-19 та особи, щодо яких є підозра на інфікування. ЗЕлений маразм ЗЕленого уряду.
Ще з ПКМУ № 255
Цитувати
ЗМІНИ,
що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України
від 11 березня 2020 р. № 211
2. Заборонити до 24 квітня 2020 р.:
9) регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, зокрема пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі, крім перевезення:
легковими автомобілями;
службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами працівників підприємств, закладів та установ незалежно від форми власності, які забезпечують охорону здоров’я, продовольче забезпечення, урядування та надання найважливіших державних послуг, енергозабезпечення, водозабезпечення, зв’язок та комунікації, фінансові та банківські послуги, функціонування інфраструктури транспортного забезпечення, сфери оборони, правопорядку та цивільного захисту, об’єктів критичної інфраструктури, які мають безперервний промисловий цикл, за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння, передбаченої технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на цей транспортний засіб і виключно за маршрутами руху, погодженими з органами Національної поліції, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;
працівників закладів та установ незалежно від форми власності, які забезпечують охорону здоров’я, продовольче забезпечення, урядування та надання найважливіших державних послуг, енергозабезпечення, водозабезпечення, зв’язок та комунікації, фінансові та банківські послуги, функціонування інфраструктури транспортного забезпечення, сфери оборони, правопорядку та цивільного захисту, об’єктів критичної інфраструктури, які мають безперервний промисловий цикл, за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, у тому числі виготовленими самостійно, в межах кількості місць для сидіння, передбаченої технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на цей транспортний засіб, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів в міському електричному (трамвай, тролейбус) та автомобільному транспортному засобі, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах;
10) перевезення пасажирів метрополітенами мм. Києва, Харкова і Дніпра;
11) перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішнього сполучення (приміському, міському, регіональному та дальньому). Дозволяється здійснення акціонерним товариством “Українська залізниця” окремих пасажирських рейсів у внутрішньому залізничному сполученні, рішення щодо яких приймається в кожному окремому випадку за погодженням з Міністерством інфраструктури, а також окремих пасажирських рейсів у міжнародному залізничному сполученні, рішення щодо яких приймається в кожному окремому випадку за погодженням з Міністерством інфраструктури, Міністерством закордонних справ та Адміністрацією Державної прикордонної служби;
Текст з сайту КМУ https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrm020420ayini-vid-11-bereznya-2020-r-211  Про тролейбуси й трамваї ні гу-гу. Міський голова Запоріжжя вже заявив про відновлення їх руху У ЗВИЧАЙНОМУ РЕЖИМІ.
Цитувати
Владимир Буряк. Официальная страница городского головы Запорожья
Вчера в 02:38 ·

Отримав від вас дуже багато повідомлень з приводу роботи громадського транспорту в Запоріжжі з понеділка.

Так, дійсно, за інформацією Міністерства охорони здоров’я, рекомендовано заборонити роботу транспорту, окрім трамваїв і тролейбусів. Розумію, що така вимушена міра певно правильна. Але! Водночас я знаю, що медикам, комунальникам, працівникам магазинів, аптек і взагалі тим, хто не має змоги працювати дистанційно, потрібно якось добиратися на роботу.

Тому, порадившись із юристами, я прийняв наступне рішення - завтра весь громадський транспорт виходить на маршрути! Керуюся Постановою Кабінету міністрів України від 02 квітня 2020 р. № 255.

Ще раз: завтра великі автобуси, маршрутки, трамваї та тролейбуси будуть працювати, як і раніше. Але, звертаю вашу увагу, що в транспорті можна знаходитися виключно в масці чи респіраторі. Закликаю всіх не виходити з дому без крайньої потреби!

Якщо Кабінет міністрів видасть нову постанову - будемо збирати штаб та оперативно приймати відповідні рішення.

Про всі зміни буду одразу ж інформувати вас  на своїй сторінці в «Фейсбуці».
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2564721017133674&id=1830261627246287&__tn__=-R
Спостереження з життя: Мати 85+ , "лежача". Син 60+ (десь 65)   живе окремо і кожен день їздить велосипедом до неї. Доглядає.  Йому не виходити з дому, а її залишити?  Таких людей "не охоплених" службами соцзахисту, багато. Зараз у цих служб не вистачить штату всіх "охопити".
І це далеко не все...
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Обмеження виходу на вулицю людям за 60
« Reply #6 : 06 Квітня 2020, 21:08:18 »

Цитувати
Щодо порожньої вулиці в селі, я вважаю, що це надмірно. Замкнути людей вдома, щоб вони не гуляли – це може їм шкодити. У мене, наприклад, діабет і я мушу щодня гуляти годину. Без цієї щоденної прогулянки у мене буде повзти цукор, я буду змушений ще більше лікуватися.
Тобто хай діабетики виздихають вдома, уряду менше думати про забезпечення їх інсуліном чи іншими ліками (для другого типу)?

А особи, щодо яких є підозра на інфікування, або особи, які мали контакт з хворим на COVID-19 мають право на дворазовий за день вигул домашніх тварин... 
Згадаємо, хто потребує самоізоляції (крім осіб, які хворі на COVID-19) - це , зокрема особи, які мали контакт з хворим на COVID-19 та особи, щодо яких є підозра на інфікування. ЗЕлений маразм ЗЕленого уряду.
Погоджуюсь з тим, що 3 місяці згаяно, що стратегічний товар було частково продано за кордон і що була зроблена катастрофічна помилка: громадян України, які повернулись до України не було розміщено на примусову обсервацію/карантин. Ще одна помилка влади у тому, що вони не утворили дорадчий орган з фахівців-епідеміологів... Але зараз всі країни майже без винятку роблять свої помилки, бо такої небезпечної і підступної пандемії ще не було. Наші сотні тисяч трупів ще попереду, на жаль...  :'(

Щодо діабетиків, зокрема, то їм ніхто не забороняє гуляти хоч цілодобово в радіусі 2-х км від дому (в Італії це 100 м, якщо порушив - 12 років тюрми, в Іспанії це 30000 євро штрафу!), окрім скверів/парків/лісопарків (у масці, з документами і на відстані від інших людей, можна навіть по двоє).

Все це узгодується з моделлю/рекомендаціями геніального профессора Шаашуа: громадяни із слабким імунітетом повинні бути ізольовані, решта повинні взаємно інфікувати один одного, 10% з них - "успішно" перехворіти і разом - набути колективний імунітет за 2 місяці. Інакше - катастрофа: кожен 80-й громадянин кожної країни помре (1-2 сотні мільонів смертей!), а економіка буде зруйнована за рік-два (пандемія може йти декілька років, навіть п'ять!).

...Про тролейбуси й трамваї ні гу-гу. Міський голова Запоріжжя вже заявив про відновлення їх руху У ЗВИЧАЙНОМУ РЕЖИМІ.
Цитувати
Владимир Буряк. Официальная страница городского головы Запорожья
Вчера в 02:38 ·

Отримав від вас дуже багато повідомлень з приводу роботи громадського транспорту в Запоріжжі з понеділка.

Так, дійсно, за інформацією Міністерства охорони здоров’я, рекомендовано заборонити роботу транспорту, окрім трамваїв і тролейбусів. Розумію, що така вимушена міра певно правильна. Але! Водночас я знаю, що медикам, комунальникам, працівникам магазинів, аптек і взагалі тим, хто не має змоги працювати дистанційно, потрібно якось добиратися на роботу.

Тому, порадившись із юристами, я прийняв наступне рішення - завтра весь громадський транспорт виходить на маршрути! Керуюся Постановою Кабінету міністрів України від 02 квітня 2020 р. № 255.

Ще раз: завтра великі автобуси, маршрутки, трамваї та тролейбуси будуть працювати, як і раніше. Але, звертаю вашу увагу, що в транспорті можна знаходитися виключно в масці чи респіраторі. Закликаю всіх не виходити з дому без крайньої потреби!

Якщо Кабінет міністрів видасть нову постанову - будемо збирати штаб та оперативно приймати відповідні рішення.

Про всі зміни буду одразу ж інформувати вас  на своїй сторінці в «Фейсбуці».
Нічого не зрозумів. Так "вимушена міра правильна", чи неправильна? Якась "шизофренія". Але якщо це рекомендація, то він має "люфт для маневру".
У цих форс-мажорних умовах критикувати всі вміють, а от свого плану не має ніхто.

Спостереження з життя: Мати 85+ , "лежача". Син 60+ (десь 65)   живе окремо і кожен день їздить велосипедом до неї. Доглядає.  Йому не виходити з дому, а її залишити?  Таких людей "не охоплених" службами соцзахисту, багато. Зараз у цих служб не вистачить штату всіх "охопити".
І це далеко не все...
То хто чи що заважає йому зателефонувати на 15-45 і заявити про свою ситуацію:
Цитувати
Особам, які потребують самоізоляції (крім осіб, які хворі на COVID-19) та заявили про неможливість забезпечення піклування про них у період самоізоляції іншими особами, дозволяється відвідування місць торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, медичними виробами, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції, за умови використання засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок без клапану видиху.
Правда будуть питання, якщо його мама живе від нього далі, ніж 2 км, але спочатку треба офіційно зафіксувати цю ситуацію. Впевнений, що ніхто його за це не буде штрафувати (якщо він буде у масці і з документами і навіть якщо й не буде, то на перший раз також не будуть).
« Останнє редагування: 06 Квітня 2020, 21:21:49 від Олександр_2015 »
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Обмеження виходу на вулицю людям за 60
« Reply #7 : 06 Квітня 2020, 23:42:24 »

Цитувати
Розтин показав. «Мілан не зупиняється». До загибелі 15 тис. осіб в Італії від коронавірусу могла призвести недбалість влади — NYT
6 квітня, 17:28  100711

Італія стала першим масштабним вогнищем спалаху коронавірусу в Європі і країною, яка найбільше постраждала від COVID-19 за кількістю смертей. Розслідування The New York Times показало, що причиною трагічно швидкого поширення хвороби могла стати недооцінка проблеми і недбалість влади.

Перший випадок зараження коронавірусом в Італії зареєстрували 20 лютого у 38-річного чоловіка з провінції Лоді, регіон Ломбардія, адміністративним центром якого є місто Мілан. Незабаром в регіоні Венето зафіксували першу смерть від COVID-19 — це сталося на другий день після початку поширення хвороби по країні, пишуть американські журналісти.

Карантинні заходи італійський уряд почав впроваджувати на четвертий день прийдешньої епідемії, — однак вони охоплювали території навколо 10 міст в провінції Лоді (Ломбардія) і міста Во (Провінція Падуя, Венето): в цілому на карантині, який передбачав закриття шкіл, музеїв, театрів і скасування релігійних і спортивних заходів, опинилися близько 50 тис. жителів.

У той же час ресторани і бари були відкриті до 18:00. Через тиждень після першого в країні зареєстрованого випадку інфікування коронавірусом мер Мілана, головного північноіталійського міста, Джузеппе Сала опублікував в своєму Instagram відео з гаслом «Мілан не зупиняється» — на відео городяни спілкуються, відвідують кафе, парки, кінотеатри і ресторани. В цей час в Італії зафіксували вже 10 летальних випадків, проте міланський мер дозволив роботу барів навіть вечорами, пише NYT.

На 12 день епідемії кількість заражених в Італії зросла до 2 тис. осіб, проте Мілан відкрив кафедральний собор і деякі міські музеї для відвідування.

Масштабний карантин на півночі країни ввели тільки 8 березня, коли кількість смертей від коронавірусу наближалася до позначки в 400 осіб, тим самим обмеживши пересування для 16 млн місцевих жителів, — проте багато хто зміг виїхати в інші регіони і країни до набрання наказом чинності, який незадовго до цього просочився в Мережу.

Загальнонаціональні карантинні заходи в Італії прем'єр-міністр Джузеппе Конте ввів лише через три тижні після початку поширення коронавірусу в країні (до того моменту COVID-19 заразилися вже майже 10 тис. італійців, а загинули понад 450 осіб). Карантин передбачав заборону на проведення масових і спортивних заходів, введення системи перепусток для пересування по країні з метою роботи, оздоровлення та іншого; а бари по всій країні тепер могли працювати тільки до 18:00 (раніше це обмеження діяло тільки в двох регіонах).

І тільки з 22 до 30 дня масштабної епідемії коронавірусу в Італії, — коли 47 тисяч осіб були заражені, а понад 4 тисяч загинули, —уряд почав повністю закривати бари, ресторани і більшість магазинів, пише NYT. Крім цього, заводи і фабрики перевели на виробництво критично необхідної продукції, будь-які заходи на свіжому повітрі були заборонені, а парки — закриті.

Графік, що показує частоту пересувань жителів різних регіонів Італії з введенням кожного з етапів карантину. Зелений колір — звичайна частота переміщень громадян; пісочний — половина від звичайної (або наближена до звичайної); сірий — поїздки припинені

«Ми надто пізно усвідомили, що до нас дістався вірус — до того моменту він уже поширювався», — заявив у коментарі американській газеті італійський вірусолог Роберто Буріоні.

Зараз Італія знаходиться на третьому місці за кількістю лабораторно підтверджених випадків зараження коронавірусом з показником у майже 130 тисяч осіб. Кількість жертв COVID-19 в цій країні найбільше — 16 тис. загиблих, — і вона росте навіть незважаючи на те, що кількість випадків інфікування показує тенденцію до зменшення.

У той же час італійські медики попередили, що послаблювати карантин в країні не можна, інакше Італію може захлиснути нова хвиля інфікувань.

«Крива заражень досягла плато і почала знижуватися. Це результат, який нам необхідно досягати день за днем. <...> І якщо це підтвердиться, нам буде необхідно почати думати про другу фазу [епідемії] і продовжувати знижувати поширення цієї хвороби», — напередодні заявив Сильвіо Брусаферро, президент Вищого інституту охорони здоров’я Італії.

А прем'єр-міністр Джузеппе Конте особисто закликав італійців дотримуватися режиму карантину: «Якщо ми почнемо послаблювати заходи, всі наші зусилля виявляться марними. Ми заплатимо дуже високу ціну. Просимо кожного продовжувати дотримуватися заходів».

Згідно з дослідженням анонімних даних, отриманих зі смартфонів італійців, режим карантину дійсно сильно вплинув на кількість щоденних контактів громадян: після введення загальнонаціонального карантину їх кількість впала на 77% на півночі Італії, на 76% — в центральній частині країни, і на 70% — на півдні і в острівній частині держави (дані на 21 березня).

Італійські вчені і медики відзначають, що складність у фіксуванні позитивних результатів полягає в тривалому інкубаційному періоді хвороби — аж до двох тижнів.

«Необхідно чекати 15 днів, щоб побачити, чи є якийсь позитивний ефект. А поки чекаєш, залишається тільки затамувати подих», — розповів у коментарі The New York Times вірусолог Роберто Буріоні.

А президент Вищого інституту охорони здоров’я Італії Сільвіо Брусаферро підкреслив, що складність боротьби з пандемією полягає у відсутності літератури або досліджень, що стосуються боротьби з коронавірусом нового типу. За його словами, інші країни спостерігають за Італією як за «пілотною програмою» з метою протидії цій хворобі.

За останніми даними, в Італії зафіксовано майже 130 тис. випадків зараження коронавірусом, хвороба забрала життя понад 15 тис. осіб, а одужали близько 22 тис. італійців.
https://nv.ua/ukr/world/countries/koronavirus-v-italiji-lyudi-ginuli-a-bari-prodovzhuvali-pracyuvati-ostanni-novini-50080327.html
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Обмеження виходу на вулицю людям за 60
« Reply #8 : 06 Квітня 2020, 23:44:10 »

Летальність від COVID-19 в залежності від віку:

https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Обмеження виходу на вулицю людям за 60
« Reply #9 : 07 Квітня 2020, 00:00:01 »

Щодо діабетиків, зокрема, то їм ніхто не забороняє гуляти хоч цілодобово в радіусі 2-х км від дому
Тобто постанову Ви не читали...  Там нема згадки ні про діабетиків, ні про осіб з іншими хворобами, яким прогулянки є ЖИТТЄВО НЕОБХІДНИМИ. До речі,  саме особам з ослабленим імунітетом прогулянки конче потрібні.   І, якщо думали про слабкий імунітет, то де згадка про молодих людей, яким медициною офіційно встановлено наявність такої проблеми? Їх не треба захищати?
Цитувати
Інфекціоністи навпаки радять ходити гуляти на свіже повітря і не бути постійно в задушливому приміщенні.

Гуляти потрібно - на свіжому повітрі ризиків практично немає, казав ще раніше LIGA.net інфекціоніст Юрій Жигарєв. Головне - зберігати безпечну дистанцію півтора-два метри з іншими і не йти у велике скупчення людей, уникайте його. Те ж радять і в інших країнах.
Источник
Лікарі один за одним пояснюють, що маски на порожніх вулицях, то дурня. Однак носіть всі і будь-де, бо поняття "в громадських місцях" досить "розмите" (Кличко навіть довелось визначити, що то таке (але ж то тільки в Києві, а чипляются ж по всій країні)).
Цитувати
Та й усім вони не потрібні. Всесвітня організація охорони здоров’я чорним по білому каже: "Якщо ви здорові, вам потрібно одягати маску лише коли ви піклуєтеся про людину з підозрою на COVID-19. А також, якщо ви чхаєте або у вас нежить".

31 березня ВООЗ підтвердила свої рекомендації. Більше того, Майкл Раян, виконавчий директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій в охороні здоров’я, сказав, що немає конкретних доказів того, що масове носіння масок має будь-яку потенційну користь. "Є деякі докази, які кажуть протилежне при неправильному носінні маски чи неправильному її одяганні", - відмітив він.
Источник
Як бути тим особам 60+, які ще працюють на тих підприємствах і в тих установах, роботу яких не зупинено ? Звільнятися чи кожен день чекати протокол?
Взагалі, що розробники постанови, що Ви, мабуть, не бачите далі меж Києва... Площі, сквери, хмарочоси, метро...  А в селі - хата в одному кінці а худобу пасти, сіно заготовлювати, тощо в іншому. То не можна особам 60+
Цитувати
17) самовільно залишати місця обсервації (ізоляції).
?  І не треба непрофесійність виправдовувати тим, що
Цитувати
всі країни майже без винятку роблять свої помилки
.
 
Впевнений, що ніхто його за це не буде штрафувати (якщо він буде у масці і з документами і навіть якщо й не буде, то на перший раз також не будуть).
А Він не впевнений, бо все життя працював водієм і знає, що таке протокол для "галочки". І один єдиний магазин на відстані до 2 км "гне" такі ціни (відсутність конкурентів), що треба долати двічі по 2 км. І живе він далі ніж 2 км. І реєструватися не буде, бо зареєстрованих перевірятимуть.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Обмеження виходу на вулицю людям за 60
« Reply #10 : 07 Квітня 2020, 00:55:25 »

Пане, Олександр.
Що і кому Ви хочете довести?
Я не бачу, щоб хтось сперечався щодо ступеню небезпечності ситуації.
Тільки ступінь небезпечності ситуації не виправдовує допущених порушень та безглуздих дій влади.

Цитувати
Володимир В’ятрович Історик, народний депутат України
Питання до прем'єра
06 квітня 2020, 16:01

Карантин – це необхідність. Але обмеження мають бути розумними і законними. І взагалі уряд надто захопився заборонами і надто мало робить сам. Звернувся до прем'єра з запитаннями, які хвилюють мільйони українців. Прошу поширити це звернення, щоб допомогти уряду відповісти максимально швидко й публічно на кожен пункт.

Які конституційні підстави урядових заборон?

Чому ВООЗ вважає, що носити маски всім і всюди – немає сенсу, а в Україні за появу без маски в громадському місці – багатотисячний штраф? І що таке "громадське місце"?

Де людям брати маски?

Як людям за 60 виживати, не порушуючи урядових заборон?

Що саме уряд вважає "переміщенням групою" більше ніж 2 особи? Спільний маршрут? Якусь відстань між ними? Знайомство цих осіб між собою? Чи заборонене "спільне переміщення" на приватному подвір'ї або в автомобілі?

Чому люди, які живуть на карантині в одному помешканні, не можуть і на вулиці бути разом, якщо їх більше ніж двоє?

Яким чином заборона відвідувати парки та зони відпочинку співвідноситься з рекомендаціями медиків для збереження здоров'я під час карантину більше рухатися, дихати свіжим повітрям і отримувати вітамін Д з сонячними променями? Як можна штрафувати громадян лише за те, що вони дихають свіжим повітрям на достатній відстані від інших людей?

Скільки конкретно масок, захисних костюмів, апаратів штучної вентиляції легенів, тестів уряд придбав за останній місяць? Скільки необхідного обладнання і якого саме передано в лікарні?

Чому Україна посідає одне з останніх місць у світі за числом проведених ПЛР-тестувань на коронавірус і чому уряд досі не оплатив серійне виробництво українських ПЛР-тестів, розроблених Інститутом молекулярної біології і генетики?

Уряд має відповісти на ці та інші запитання. А головне – невідкладно привести свої [дії ] у відповідність з Конституцією, законами й реальними потребами й можливостями українських громадян.
https://blogs.pravda.com.ua/authors/viatrovych/5e8b282ce9ed8/
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Обмеження виходу на вулицю людям за 60
« Reply #11 : 07 Квітня 2020, 14:10:48 »

Лікарі один за одним пояснюють, що маски на порожніх вулицях, то дурня...
Ці лікарі - невігласи.

Цитувати
"Должны ли мы все носить маски? Детали нашей новой искорененной жизни зависят от ответов. И ответы сложные.

Когда люди заражаются респираторными вирусами, они испускают вирусные частицы всякий раз, когда говорят, дышат, кашляют или чихают. Эти частицы заключены в шарики слизи, слюны и воды. Большие шарики падают быстрее, чем испаряются, поэтому они падают поблизости - их традиционно называют «каплями». Меньшие шарики испаряются быстрее, чем падают, оставляя высохшие вирусы, которые задерживаются в воздухе и перемещаются дальше - это называется «аэрозолями». Когда исследователи говорят, что вирус «передается по воздуху», например, корь или ветряная оспа, это означает, что он распространяется в виде аэрозолей. Когда Всемирная организация здравоохранения утверждает, что новый коронавирус « НЕ находится в воздухе», они подразумевают, что вместо этого вирус распространяется в основном через брызги, которые либо попадают прямо на лица людей, либо попадают на их лица немытыми загрязненными руками. 

Такие сообщения «действительно безответственны», утверждает Дон Мильтон, эксперт по аэрозольной передаче в Университете Мэриленда.
Научное сообщество даже не соглашается с тем, имеет ли значение перенос аэрозоля для гриппа, поэтому «сказать, что через три месяца мы точно знаем, что этот [новый] вирус не передается по воздуху… исключается из-за его исключительных последствий», - говорит он. Милтон и другие эксперты, которые изучают, как вирусы движутся по воздуху, говорят, что традиционное различие между большими каплями малого радиуса действия и маленькими аэрозолями большого радиуса действия основано на устаревшей науке. Лидия Буруйба из Массачусетского технологического института, например, показала, что выдохи, чихание и кашель дают волнистые , быстро движущиеся облакакапель и аэрозолей, которые путешествуют на много метров дальше, чем предсказывали более ранние исследования. Оба вида шаров также имеют значение на более коротких расстояниях: кто-то, стоящий рядом с человеком с COVID-19, с большей вероятностью будет разбрызгиваться каплями и вдыхать аэрозоли.

В США CDC изменил свои рекомендации, рекомендуя, чтобы американцы носили ткань или тканевые лицевые покрытия на публике. Многие эксперты в области общественного здравоохранения тоже оказали поддержку. «Я пошел с посланием общественного здравоохранения в начале: людям не нужны маски», сказал Марр. «Но я изменился из-за растущих доказательств того, что он, кажется, распространяется по воздуху».

Новое исследованиепоказывает, что люди, которые заражены более мягкими человеческими коронавирусами, выделяют меньше вирусных частиц, когда они носят хирургические маски. «Я немного пренебрегал масками, но я смотрел на них неправильно, - сказал мне Билл Ханаж из Гарварда. «Вы носите их не для того, чтобы не заразиться, а чтобы не заразить кого-то другого». Это может быть особенно важно для SARS-CoV-2, который может распространяться без немедленных симптомов. Если люди заразились до того, как заболели, то все должны носить лицевые маски «при выходе на публику, в одной дополнительной социальной попытке замедлить распространение вируса», - говорит Томас Инглсби из Центра безопасности здравоохранения Джона Хопкинса.

Несколько исследований показывают, что домашние маски из ткани менее эффективны, чем надлежащие медицинские, но все же лучше, чем ничего . В одном эксперименте хирургическая маска отфильтровывала 89 процентов вирусных частицот кашля добровольцев чайное полотенце заблокировало 72 процента, а хлопковая футболка - 50 процентов. ** В целом, более толстые материалы лучше, чем более тонкие, сказал Марр, и важно плотно прилегать к лицу.

Дискуссия о маске настолько интенсивна, потому что ставки и уровни неопределенности так высоки. «Мы пытаемся построить самолет, пока летим на нем», - сказал Ханаге."

https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/04/coronavirus-pandemic-airborne-go-outside-masks/609235/

Цитувати
Интервью доктора Дэйва Прайса из центральной клиники* Нью-Йорка, который уже больше месяца сражается с COVID-19 на передовой. В интервью он доступно и понятно рассказывает о том, как снизить опасность заражения на 99% и остановить распространение вируса.

"2. Второе самое важное – не трогать лицо руками, осознанно следить за этим. Мы все время трогаем лицо, даже не замечая этого. По статистике, человек бессознательно трогает лицо около 90 раз в день. Вы с кем-то поздоровались за руку, не зная, что этот человек болеет COVID-19, а потом потрогали лицо? Всё – вы тоже заболели!

Как себя натренировать в этой осознанности? Один из способов – начать носить маску. Идея не в том, что она защитит вас от заражения (так как в большинстве случаев невозможно заразиться через воздух), а именно в том, чтобы научиться не трогать лицо. Причём, это может быть любая маска (можно просто повязать платок на лицо) – это будет работать в качестве тренажёра. Когда у вас на лице маска, вы просто перестаете трогать лицо.

Поэтому простой совет: выходя из дома, надевайте маску."

https://zm-sochi.livejournal.com/1412714.html?fbclid=IwAR0p4T7ec5gIXw3OU84c8q2T7DYBjE00Tumt34T5bjg_4PBwF_FVsmw3i5s

Цитувати
#много_буков_маски #COVID19
Отсутствие доказательств - не является доказательством отсутствия или почему абсолютно всем необходимо носить хотя бы какую-то маску.

Текущая пандемия #COVID19 – это тот редкий случай, когда лучшее никак не враг хорошему и ниже я объясню, используя научные исследования, как обязательное ношение любой маски, даже самодельной тканевой, способно сгладить экспоненту числа инфицированных и сохранить жизнь не только вашу, но и медицинского персонала и их пожилых родителей, которые часто живут вместе.

Частичная защита, обеспечиваемая обычными медицинскими или сшитыми тканевыми масками, снижает вероятность передачи вируса до степени, сходной с дистанцированием друг от друга на расстояние более 2-х метров + рекомендация «не трогать лицо», т.е. удваивает влияние нефармакологического воздействия на сглаживание кривой числа инфицированных.

Логика говорит о том, что несовершенная защита не означает «совершенно бесполезно», так же как не полный стакан не обязательно должен быть пустым и, когда меня мучает жажда, я с удовольствием приму даже ¼ стакана воды.

Теория вопроса: учитывая, что вирус #COVID19 передается воздушно-капельным путем можно все капли грубо разделить на две большие категории в зависимости от размера.

Очень лёгкие капли диаметром менее 10 мкм, которые легко переносятся по воздуху, через вентиляционные системы и могут перемещаться по комнатам - это верхний предел размера капли для определения «аэрозоль». Маски N95 предназначены для задержки именно аэрозолей и должны отфильтровывать 95% капель размером менее 0,3 мкм, поэтому

ОЧЕНЬ ПРОШУ - оставьте маски №95 для медицинского персонала.

Капли, образующиеся при кашле или чихании размером от 10 мкм и до >100 мкм уже попадают под определение «брызги».

В этом исследовании https://onlinelibrary.wiley.com/…/…/j.1600-0668.2007.00469.x доказано, что при выдохе капли аэрозоля могут испаряться или падать на поверхность не далее 2-х м, в зависимости от размера капли, влажности воздуха и температуры.

Но во время кашля или чихания капли могут стрелять как снаряды изо рта и носа с начальной скоростью 50 м/с (для чихания) или 10 м/с (для кашля) и достигать расстояния до 6 метров (см. картинку вложенную к посту), поэтому правило дистанцирования до 2-х метров друг от друга имеет смысл только, если вы ОДЕНЕТЕ ПРОСТУЮ МАСКУ, которая механически ослабит скорость и поток крупных капель!!!

Даже в отношении аэрозолей мы не должны забывать, что частичная фильтрация, обеспечиваемая обычными хирургическими или тканевыми масками, лучше, чем ничего.

В экспериментальном моделировании здесь https://journals.plos.org/plosone/article… сравнили способность трех разных масок останавливать мелкие капли аэрозоля в диапазоне капли 0,2 - 1 мкм, которые как мы знаем достигают нижних отделов дыхательных путей (лёгких) – смотрите вложенную картинку ниже.

Из этих исследований абсолютно ясно следует, что профессиональная маска N95 фильтрует мельчайший аэрозоль и предотвращает перенос частиц вируса от заражённого в ваши альвеолы, однако ЭТО НЕ ГЛАВНОЕ для сглаживания кривой числа инфицированных!!!

Главное, что крупные брызги, которые попадают в носоглотку, могут быть остановлены любым физическим барьером, включая простые медицинские или тряпичные маски.

Сегодня нет ещё достоверных данных о пропорциональном соотношении передачи вируса COVID-19 через крупные капли (брызги при кашле и чихании) и мелкий аэрозоль дыхания. Вот что достоверно, - так это то, что преимущество респираторных масок N95 перед хирургическими масками только для аэрозольной передачи, но если это так, то просто не приближайтесь ко мне ближе чем 1.5 м! и оставьте эти маски для медиков, кто спасает жизни инфицированных.

Однако опыт уже многих стран свидетельствует о том, что передача вируса осуществляется через крупные брызги, поэтому давайте посмотрим на реальную биологию передачи, которая нам прямо подсказывает выход из этого ада на земле.

Вирус SARS-Cov-2, как и почти любой вирус, должен сначала прикрепиться к клеткам человека, затем пролезть в неё и внутри нашей клеточки размножиться.

Вирусный поверхностный белок Spike protein S для SARS-Cov-2 является «ключиком» к нашим клеткам, который должен плотно вставиться в белок - «замок» ACE2 protein (в кириллической литературе АПФ2), рецептор который экспрессируется на поверхности клетки-хозяина = представлен молекулярно.

В норме ACE2 protein – это фермент на поверхности наших клеток, который обычно выполняет защитную функцию в работе сердечно-легочной системы и экспрессируется в более высоких количествах у пожилых людей, у людей с хронической сердечной недостаточностью или с легочной или системной артериальной гипертензией. По иронии природы механический стресс связанный с искусственной вентиляцией лёгких тоже может усиливать экспрессию ACE2 protein (увеличевать их число на поверхности одной клетки).

Если посмотреть сюда https://data.humancellatlas.org/, то можно узнать, что экспрессия ACE2 клетками легких очень низкая (несколько молекул на одну альвеолярную клетку), при этом ACE2 высоко экспрессируются в некотором типе клеток слизитой оболочки внутреннего носа!!!

А теперь, объединив факт присутствия в большом количестве белков-рецепторов ACE2 на поверхности клеток слизистой внутреннего носа с пониманием механики распространения капель разного размера, приходит понимание, что передача вируса SARS-Cov2 будет происходить в основном через крупные капли от кашля или чихания, которые попадают в носоглотку благодаря своим размерам, а там! – именно в клектах носоглотки и встречают вирус молекулярные замки, которые вирус открывает своим ключиком, чтобы проникнуть и размножиться!!!

Становится очевидно, что этот путь передачи можно эффективно заблокировать простым физическим барьером – обычной тряпкой – поэтому ещё раз прошу ОДЕНЬТЕ ЛЮБУЮ МАСКУ И ОТОЙДИТЕ ОТ МЕНЯ НА 2 МЕТРА.

Именно этот факт https://www.medrxiv.org/conte…/10.1101/2020.03.05.20030502v1, что COVID-19 первично использует клетки слизистой носа для проникновения и размножения, позволил FDA одобрить самостоятельный забор материала для тестирования из переднего отдела носа, а не глубоко из носоглотки и подтверждает вторую важную рекомендацию – МОЙТЕ РУКИ!

Размножение вируса COVID-19 в клетках слизистой оболочки носоглотки может также дать объяснение положительным тестам в продромальной (бессимптомной) стадии и объяснить почему бессимптомные люди могут передавать вирус.

Именно биология поведения вируса в носоглотке кричит нам: избегайте крупных капель, которые в любом случае не могут попасть в лёгкие, но попадают в верхние дыхательные пути, клетки которых являются идеальным инкубатором для размножения и дальнейшего распространения вируса.

Принимая во внимание баллистику кашля и результаты последних исследований в области биологии передачи вируса SARS-COVID-19 можно утверждать, что любой физический барьер может существенно уменьшить распространение коронавируса от человека к человеку.

Следовательно, хирургические маски, можно даже ваша лыжная маска, бандана или шарф, могут обеспечить реальную защиту. Обязательно выбрасывайте одноразовую маску или стирайте бандану/шарф после использования и не касайтесь наружной поверхности.

В настоящее время существует надежная научная база для того, чтобы закончить спор о масках и строго рекомендовать тотальное использование простых масок.

Тотальное использование простых масок способно сыграть важную роль в ослаблении политики социального блокирования и поможет возобновить ограниченные социальные взаимодействия, что в свою очередь приведет к оживлению экономики.
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Обмеження виходу на вулицю людям за 60
« Reply #12 : 07 Квітня 2020, 14:25:57 »

Щодо діабетиків, зокрема, то їм ніхто не забороняє гуляти хоч цілодобово в радіусі 2-х км від дому
Тобто постанову Ви не читали...  Там нема згадки ні про діабетиків, ні про осіб з іншими хворобами, яким прогулянки є ЖИТТЄВО НЕОБХІДНИМИ. До речі,  саме особам з ослабленим імунітетом прогулянки конче потрібні.   І, якщо думали про слабкий імунітет, то де згадка про молодих людей, яким медициною офіційно встановлено наявність такої проблеми? Їх не треба захищати?
Ну чому не читав? Я вже цитував раніше:
Цитувати
Особам, які потребують самоізоляції (крім осіб, які хворі на COVID-19) та заявили про неможливість забезпечення піклування про них у період самоізоляції іншими особами, дозволяється відвідування місць торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, медичними виробами, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції, за умови використання засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок без клапану видиху.
Тобто, прогулюватись до магазинів та додому на площі 12,5 км - дозволено "нон-стоп" всім, хто потребує самоізоляції (крім осіб, які хворі на COVID-19) та заявив про неможливість забезпечення піклування про них у період самоізоляції іншими особами.

Нижче - показник летальності COVID-19 по захворюванням, з якого випливає, що якраз особи з діабетом та деякими іншими хронічними хворобами мають високі ризики померти від COVID-19 (якщо подхоплять його, вештаючись по вулицям!). Так що відповідна постанова КМУ - правильна (у першому наближенні, звісно).

https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/
« Останнє редагування: 07 Квітня 2020, 15:02:11 від Олександр_2015 »
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Обмеження виходу на вулицю людям за 60
« Reply #13 : 07 Квітня 2020, 14:40:18 »

Як бути тим особам 60+, які ще працюють на тих підприємствах і в тих установах, роботу яких не зупинено ? Звільнятися чи кожен день чекати протокол?
Які саме "установи, роботу яких не зупинено", Ви маєте на увазі? Якщо вони не належать до критичної інфраструктури, то вони повинні бути зупинені:
Цитувати
особи, які досягли 60-річного віку, крім осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури.
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Обмеження виходу на вулицю людям за 60
« Reply #14 : 07 Квітня 2020, 14:43:43 »

Всесвітня організація охорони здоров’я...
ВОЗ у цій пандемії себе остаточно дискредитувала: показала повну безпорадність, недієздатність і нікчемність. Вони навіть статистику не можуть дати достовірну і показали себе "імпотентами" у критичний час для людства.
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email