'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Квартирні прилади обліку тепла та води  (Прочитано 265975 раз)

0 Користувачів і 3 Гостей дивляться цю тему.

Світлана

• *
    • Перегляд профілю
Re: Квартирні прилади обліку тепла та води
« Reply #150 : 29 Грудня 2010, 17:42:11 »

Договорів у нас не має, хоча веду переписку з цього приводу з липня місяця. Я її викладала в цій темі раніше (Re: Квартирні прилади обліку тепла та води « Reply #133 : 05 Грудень 2010, 20:13:33 »). Протокол розбіжностей не був підписаний, тому що директор як раз і не погодив підпункт 4 п. 19 типового договору ПКМ №630, в якому передбачено, що "виконавець зобов'язаний контролювати установлені міжповіркові інтервали, проводити періодичну повірку квартирних засобів обліку, їх обслуговування та ремонт, у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж".
Буду готувати відповідь.
Може звернутися до прокуратури з питанням про правомірність видання таких наказів директором КП?
Дякую за поради

Записаний

Тетяна Academia

• Правонаступник
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю
« Reply #151 : 29 Грудня 2010, 17:43:32 »

Звернутись можна....
ТА як показує досвід - виключно для збирання доказів до позову.

Додано вранці
А може й дійсно, в зверненні до прокуратури стисло описати всі перипетії, приєднати листування і попросити перевірити дії керівництва КП на наявність в них ознак корупції.
Інколи дієвою виявляється фраза: "Мені незрозумілі причини зазначених незаконних дій посадових осіб КП. Можливо, вони мають намір отримати від мене хабаря?"
« Останнє редагування: 30 Грудня 2010, 09:29:57 від Тетяна Academia »
Записаний

Світлана

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #152 : 30 Грудня 2010, 13:50:26 »

Додано вранці
А може й дійсно, в зверненні до прокуратури стисло описати всі перипетії, приєднати листування і попросити перевірити дії керівництва КП на наявність в них ознак корупції.
Інколи дієвою виявляється фраза: "Мені незрозумілі причини зазначених незаконних дій посадових осіб КП. Можливо, вони мають намір отримати від мене хабаря?"
[/quote]
Саме в такому ключі і планую написати скаргу. Обов`язково використаю таку фразу.
Дякую за підтримку.
Записаний

Тетяна Academia

• Правонаступник
    • Перегляд профілю
« Reply #153 : 31 Грудня 2010, 11:14:41 »

Пані Світлана! Ще один момент. Навіщо всі ці звернення до КП? Щоб з дати, зазначеної в акті монтажу лічильників,  нарахування плати здійснювалось за їх показаннями.
Хто "відповідальний" за нарахування плати у нас? Балансоутримувач. Він же, теоретично, контролює дії виконавця КП Грушківське.
Можна звернутись до балансоутримувача з заявою: "Прошу з такої-то дати припинити нарахування плати за нормативами, оскільки організація, яка має на це право здійснила монтаж лічильників теплопостачання (копія акту, ліцензії, стартові показання додаються).
Записаний

Світлана

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #154 : 04 Січня 2011, 12:38:07 »

Вітаю В.І. та всіх форумчан З НОВИМ РОКОМ! Бажаю доброї вдачі, гарного настрою, великих та малих здобутків, фінансового благополуччя!

Пані Світлана! Ще один момент. Навіщо всі ці звернення до КП? Щоб з дати, зазначеної в акті монтажу лічильників,  нарахування плати здійснювалось за їх показаннями.
Хто "відповідальний" за нарахування плати у нас? Балансоутримувач. Він же, теоретично, контролює дії виконавця КП Грушківське.
Можна звернутись до балансоутримувача з заявою: "Прошу з такої-то дати припинити нарахування плати за нормативами, оскільки організація, яка має на це право здійснила монтаж лічильників теплопостачання (копія акту, ліцензії, стартові показання додаються).
пані Тетяна, доброго дня! Я з самого початку звернулася тільки до балансоутримувача, а виконавцю взагалі не писала. Я так розумію що КП Дирекція передала мою заяву до виконавця КП Грушківське, а останні в свою чергу почали проявлияти ініціативу. Викладаю свої звернення та листи від КП Дирекція та КП Грушківське.

Записаний

Світлана

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #155 : 04 Січня 2011, 12:40:16 »

Відповідь КП Дирекція на мою заяву прийняти на абоненський облік теплолічильник.

Зверніть увагу хто підготував відповідь - Горох М.Ф. - директор КП Грушківське
« Останнє редагування: 05 Січня 2011, 11:30:58 від Світлана »
Записаний

Світлана

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #156 : 04 Січня 2011, 12:42:19 »

Лист від КП Грушківське та моя відповідь на нього тут Re: Квартирні прилади обліку тепла та води
« Reply #137 : 06 Грудень 2010, 15:23:22 »
« Останнє редагування: 05 Січня 2011, 11:33:09 від Світлана »
Записаний

Світлана

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #157 : 04 Січня 2011, 12:49:08 »

Останню відповідь від КП Грушківське можна побачити тут Re: Квартирні прилади обліку тепла та води « Reply #146 : 29 Грудень 2010, 15:55:05 »
Записаний

Valery

• Досвідчений дописувач
    • Перегляд профілю
« Reply #158 : 21 Січня 2011, 08:38:27 »

Прохання допомоги - терміново:
1. не можу знайти документ у якому говориться, що у разі встановлення теплолічильників за типовою схемою, то виготовлення технічних умов не потрібно.
2. Як визначити (при встановленному квартирному теплолічильнику) витрати на опалення місць загального користування (знаю є методика - наказ Наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України
від 31 жовтня 2006 року N 359). Але якщо за цією методикою порахувати - то сума буде набагато більша, чим споживаєш по теплолічильнику. Колись було (знову не можу знайти документ) - 20% від показів квартирного теплолічильника, при умові утеплення місць загального користування.
« Останнє редагування: 21 Січня 2011, 19:09:00 від Valery »
Записаний

vadymm

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #159 : 22 Січня 2011, 21:32:00 »

Цитувати
1. не можу знайти документ у якому говориться, що у разі встановлення теплолічильників за типовою схемою, то виготовлення технічних умов не потрібно.
Извиняюсь, я новичок на этом форуме. Возможно, Вы искали это:
Постанова від 27 листопада 1995 р. N 947
"Установлення лічильників  виконується  за типовими проектними рішеннями. Допускається установлення лічильників за
індивідуальними проектними рішеннями, розробленими відповідно до нормативно-технічних вимог або вимог заводу-виготовлювача."
Записаний

Тетяна Academia

• Правонаступник
    • Перегляд профілю
« Reply #160 : 22 Січня 2011, 21:35:09 »

Пошук по контексту привів до рішення судді Букіної О.М. http://io.ua/s82624

"Відповідно до Постанови КМУ № 483 від 03 липня 1995 року фінансування впровадження лічильників води та теплової енергії в побуті здійснюється за рахунок цільових фондів, що утворюються Урядом Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськдержадміністраціями.
Відповідно до п. 17 Постанови КМУ від 03.10.2007 року № 1198 установлення, технічне обслуговування, ремонт і контроль за функціонуванням лічильників здійснюється спеціалізованими організаціями та підприємствами, які мають відповідну ліцензію. Установлення лічильників виконується за типовими проектними рішенням, допускається установлення лічильників за індивідуальними проектними рішеннями, розробленими відповідно до нормативно-технічних вимог або вимог заводу-виготовлювача."

Знайшлась Постанова КМУ від 27 листопада 1995 р. N 947  http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=947-95-%EF

ПРОГРАМА поетапного оснащення наявного житлового фонду засобами обліку витрачання та регулювання споживання води і теплової енергії на 1996-2002 роки
   ( Термін виконання Програми продовжено до 2002 року згідно з
     Постановою КМ N 1657 ( 1657-98-п ) від 19.10.98 )
   ( Термін виконання Програми продовжено до 2007 року згідно з
     Постановою КМ N 1957 ( 1957-2002-п ) від 25.12.2002 )

Розділ III, п.1
Установлення, технічне обслуговування,  ремонт і контроль  за
функціями лічильників здійснюється спеціалізованими  організаціями
та підприємствами, які мають відповідну ліцензію.
     Установлення лічильників  виконується  за типовими проектними
рішеннями. Допускається      установлення      лічильників      за
індивідуальними проектними  рішеннями,  розробленими відповідно до
нормативно-технічних вимог або вимог заводу-виготовлювача.
« Останнє редагування: 22 Січня 2011, 21:38:38 від Тетяна Academia »
Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
« Reply #161 : 22 Січня 2011, 22:39:53 »

Цитувати
Відповідно до п. 17 Постанови КМУ від 03.10.2007 року № 1198 установлення, технічне обслуговування, ремонт і контроль за функціонуванням лічильників здійснюється спеціалізованими організаціями та підприємствами, які мають відповідну ліцензію. Установлення лічильників виконується за типовими проектними рішенням, допускається установлення лічильників за індивідуальними проектними рішеннями, розробленими відповідно до нормативно-технічних вимог або вимог заводу-виготовлювача."
Це ПКМУ "Про затвердження Правил користування тепловою енергією".
 квартирних лічильників не стосуються.
Цитувати
споживач теплової енергії - фізична особа, яка є власником будівлі або суб'єктом підприємницької діяльності, чи юридична особа, яка використовує теплову енергію відповідно до договору
Записаний

vadymm

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #162 : 22 Січня 2011, 22:50:41 »

Доброго времени суток! Очень жаль, что только сейчас нашел Ваш форум. Начитавшись форумов представлял себе установку теплосчетчика немного по другому. Хочу рассказать свою историю (не бейте меня сильно) и спросить совета людей, которые реально установили и узаконили квартирные приборы учета тепла.
Давно задумывался над установкой теплосчетчика в своей квартире. Но в то время они были дорогими и мало было информации от том, с чего начинать. Потом как то руки не доходили заняться этим вопросом. И вот, наконец то решил утеплить и сделать хороший ремонт в квартире. Вплотную занялся вопросом о квартирных теплосчетчиках.
Перелопатив весь русскоязычный интернет нашел примерный план действий, определился с выбором счетчика. Выбор пал на Ultraheat 2WR6.
Квартира расположена на 5 этаже 5-ти этажного многоквартирного жилого дома при вертикальной однотрубной системе центрального отопления. Теплоноситель подается снизу (из подвала). В квартире расположено 2 стояка. Дому чуть больше 30 лет. Если кому то интересно, то проект дома N 67. По проекту индивидуальные средства учета тепловой энергии (квартирные теплосчетчики) не предусмотрены. Долгов за коммунальные услуги нет. Все оплачивается вовремя, без задержек. Отопление, мягко говоря, никакое.
Собрал на разных форумах примерный порядок действий по установке теплосчетчика. Вот он, вкратце ниже:
Необходимо получить технические условия (В технических условиях указываются основные параметры системы теплоснабжения – ее конфигурация, тепловая нагрузка, максимальные значения расхода теплоносителя, расчетное давление и температурный график. Без этих данных нельзя правильно подобрать компоненты узла учета. Могут быть указаны дополнительные требования, которым должен соответствовать теплосчетчик) на проект установки квартирного узла учёта тепла. ТУ выдают теплопостачающие организации (ТЭЦ, Облтеплокомунэнерго, ...).
Обращаемся в КП с заявлением на получение технических условий для установки квартирного узла учёта тепла (в моем случае у нас договора с теплосетью нет, а есть договор от 1996 прежнего владельцем квартиры с коммунальным предприятием  т.к. оно обслуживает дом. Владельцем квартиры недавно стал я. Новые договора еще ни с кем не подписывал).
Получив на руки ТУ обращаемся в любую пректировочную организацию, имеющую соответствующую лицензию и заказываем проект на установку счетчика и переделку системы отопления в квартире.
Согласовываем проект с коммунальным предприятием и теплосетью.
Находим организацию, имеющую лицензию на установку теплосчетчиков и устанавливаем.
Пригашаем представителя КП для оплобирования и принятия на абонентский учет теплосчетчика.
Дополню, что в моем городе организаций, делающих всю эту работу под "ключ" нет, поэтому приходится бегать самому.

Прежде всего, я оценил ситуацию на предмет установки конкретно в моей квартире данного прибора учета тепла.
Важно! Не забываем о правах соседей, через квартиры которых проходят эти стояки. Они не должны получать меньше тепла
из за того, что я установил теплосчетчик. Это необходимо помнить!
Вариант 1 с переделкой системы ЦО в квартире так, чтобы в итоге получилась система с одной трубой подачи теплоносителя и одной обраткой я отбросил сразу. Из плюсов - используется один счетчик на всю квартиру. Из минусов - этот вариант требует объединения двух входных стояков в один и, аналогично, двух обраток. Это все технически возможно, но сложновато как в проектировании так и в исполнении.
Более предпочтительным мне видится вариант 2. В данном варианте модернизируется (вносятся изменения в отрезок закольцовывающий стояк) каждый стояк. Из минусов - на каждый стояк необходим отдельный теплосчетчик. А так как стояка у меня 2, то соответсвено и счетчика необходимо 2. Из плюсов - минимальное вмешательство в систему ЦО и, соответственно, проще и дешевле переделать систему, и получить на это согласие теплосети.
В любом из вариантов возникают отношения (получение ТУ, согласование) с местной теплосетью. Вот тут то и начинается самое интересное. Позвольте начать свой рассказ с самого начала.
Я обратился в свое коммунальное предприятие за получением тех.условий. Коммунальное предприятие выдало мне ТУ, в котором высказали свои пожелания и требования. Нормальные требования и пожелания, ничего не обычного. Теплосеть наотрез отказывается выдавать тех.условия. Сам лично ходил в местную городскую теплосеть на прием к директору. Написал повторное заявление на его имя с просьбой о выдаче ТУ для установки квртирного теплосчетчика со ссылкой на Постановление КМУ від 21 июля 2005 р. N 630. Зарегистрировал его. Есть входящий номер этого заявления. Так же имеется зарегистрированное в теплосети мое завление к коммунальному предприятию о выдаче ТУ, которое было передано в теплосеть. Вторые экземпляры-оригиналы зарегистрированных завлений у меня на руках.
В заявлении просил ответ предоставить в письменной форме. Официального письменного ответа пока еще не получил (обещали в течение 10 дней), но устный отказ директора был в конце разговора с ним. Дословно: "Никаких тех.условий вы не получите". Теплосеть мотивирует свой отказ невозможностью установки теплосчетчика в домах с вертикальной однотрубной системой отопления. Аргументы со стороны теплосети в процессе разговора были следующие (порядк сохранен):

В нашем регионе (Автономная Республика Крым) таких прецендентов небыло и в Украине тоже.
Но рано или поздо кто нибудь будет первым. Во всех крупных городах Украины уже не первый год существуют организации выполняющие всю работу "под ключ".

Квартирные счетчики предназначены только для горизонтальной разводки системы отопления.
Но на территории Украины уже сертифицированы, утверждены к применению и используются ультразвуковые квртирные счетчики с классом точности по ДСТУ 3339-96 не ниже 5, минимальным порогом чувствительности 0,2*С, с минимальным расходом 0,006 м.куб./час, порогом чувствительности расходомера 0,0024 м.куб./час, положение при установке произвольное (горизонтальное или вертикальное) в подающий или обратный трубопровод, прямые участки труб до и после счетчика не требуются (технические характеристики использовал от приглянувшегося Ultraheat 2WR6).

Любой теплосчетчик создает дополнительное сопротивление теплоносителю за счет своих конструктивных особенностей. Этим вы "посадите" стояк и лишите соседей тепла.
Но для того и прошу выдать мне тех.условия с параметрами ситемы ЦО (температура теплоносителя, объем прокачиваемого теплоносителя и прочее) моего дома или квартиры. Потому что не имея этих параметров просто не возможно подобрать соответствующий этим параметрам теплосчетчик и уж тем более сделать и правильно рассчитать проект модернизации в квартире системы ЦО для того, чтобы параметры системы отопления на выходе из моей квартиры соответствовали параметрам на входе. Я уже упоминал выше, соседи не должны получать меньше тепла из за установки теплосчетчика! Это их законное право.

Все проектные организации говорят, что технически это возможно, особенно для последних этажей, но нужны конкретные цифры параметров для точного расчета конкретной квартиры и предоставления проекта в теплосеть. Вот и получается замкнутый круг. Теплосеть не хочет выдавать ТУ - нет возможности сделать расчет и проект и показать, что это возможно. Если расчеты покажут, что это на самом деле не возможно технически я успокоюсь. В конце концов я взрослый человек, а не ребенок и понимаю, что если нельзя - то нельзя. Но в интернете на разных форумах (в том числе и на этом) все больше и больше появляется информации о том, что люди устанавливают и через суды добиваются узаконивания и принятия на абонентский учет теплосчетчиков в домах с вертикальной однотрубной системой центрального отопления. Человечество в космос летает уже несколько десятков лет, неужели не возможно рассчитать и спроектировать две-три трубы?
Закрадываются сомнения, что теплосеть боится предоставить данные о параметрах системы ЦО отопления, потому что основываясь на них можно посчитать на сколько нас обманывают в реальности. А если все честно с их стороны, чего тогда бояться?
Я не прошу раскрыть мне страшную государственную тайну или стратегические секреты. Ведь в конце концов проект будет согласовываться с теплосетью и без их согласия не будет узаконен. Почему я должен соглашаться с доводами стороны незинтересованной в установке теплосчетчика и честной справедливой оплате за полученное тепло?

Просьба направить меня на правильный путь, чтобы я снова не наделал глупостей.

Еще на этом форуме я вычитал, что в случаях когда несколько стояков применяются один теплосчетчик-расходомер и электронные распределители тепла в количестве равном количеству радиаторов в квартире. Но подробнее информации так и не нашел. В принципе, по цене меня устраивает 2 теплосчетчика.
« Останнє редагування: 22 Січня 2011, 23:13:48 від vadymm »
Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
« Reply #163 : 22 Січня 2011, 23:22:04 »

Цитувати
Закрадываются сомнения, что теплосеть боится предоставить данные о параметрах системы ЦО отопления, потому что основываясь на них можно посчитать на сколько нас обманывают в реальности.
Не в бровь, а в глаз.
Посмотрите http://gro-za.org/gallery/thumbnails.php?album=12
Поищите на старом форуме http://gro-za.io.ua/journal_0
Записаний

Valery

• Досвідчений дописувач
    • Перегляд профілю
« Reply #164 : 23 Січня 2011, 10:51:11 »

Дякую всім за посилання на НПА.

Вадим: всі тонкощі встановлення квартирних теплолічильників найдете в цій гільці. Обов'зково, аби не "обділити" сусідів по стояку теплоенергією - встановлюються байпаси. Що до виготовлення технічних умов: ви ж і самі дали мені посилання на на 947 постанову. Дійсно, встановлення квартирних теплолічильників, це типове рішення. Не виготовляються ж ТУ та проекти на встановлення лічильників води, газу. Проблеми є з постановкою на абонентський облік, тому що дійсно нікому (ЖКП, теплопостачальнику) не вигідно, щоб ви платили за фактично подану вам теплоенергію, тоді всі витрати на втрати теплоносія лягають на теплопостачальника. Але у постанові КМУ 630 чітко сказано: роботи по встановленню лічильників виконуються спеціалізованою організацією і в 7-денний термін, за заявою споживача, беруться на абонентський облік. І як неодноразово говорив шановний Віктор Іванович, головне, що б ви виконали свою частину стосовно встановлення лічильника відповідно до всіх НПА, подали відповідну заяву - а далі це їх головний біль. Як у моєму випадку, відговірки КП ЖКП: ми не знаємо, ми перший раз таке бачимо, та тарифів немає що рахувати у Гкал (це взагалі мене вивело) тощо. Я вже другий рік сплачую за показами теплолічильника - і вони мовчать. Оце тільки вчора отримав листа від Деснянської РДА: для постановки лічильників на абонентський облік  звернутися до ЖЕКу-317 для перевірки паспортів, опломбування (хоча опломбовані) і заведення абонентської книжки. В понеділок в черговий раз прийде дивитися головний інженер ЖЕКу (хоча вже раз приходив - каже станом на сьогодні подивимся). Побачимо, що вийде на цей раз.
Записаний

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email