'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Затвердження чи погодження тарифів для ОСББ?  (Прочитано 25065 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Nikolaj57

  • Гість

Шановні форумчани, шановний Віктор Іванович!
В нашому ОСББ в прошлому році загальними зборами затверджено тарифи на надання комунальних послуг в розмірі 2,15 грн/м2 (в протоколі є підписи майже 90% власників). В той час погоджено в місцевій раді тариф в розмірі 1,44грн/м2. До погодженого тарифу не ввійшли послуги консїєржів (вахтерів), яких загальні збори затвердили (підписи "за" - 90%) до штату та до тарифу. Чи має право ОСББ нараховувати 2,15грн/м2, якими нормативними документами це передбачено? А якщо власник буде сплачуати 1,44грн/м2, чи є це поушенням закону, чи має право ОСББ вимагати з власника сплати 2,15грн/м2. Декілька не згодних власників (приблизно 4%) не захотіли підписувати отримані договори, а доказ, що вони отримали і не надали протокол розбіжності в ОСББ є. Чи вірно твердження, що такий договір вступив в дію (силу)
Спасибі за відповідь
З повагою, Микола, Дніпропетровськ.
Записаний

ВАВАНчик

  • Гість

Цитувати
Декілька не згодних власників (приблизно 4%) не захотіли підписувати отримані договори, а доказ, що вони отримали і не надали протокол розбіжності в ОСББ є. Чи вірно твердження, що такий договір вступив в дію (силу)
НЕТ. Ст. 642 ГК.
Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю

ЗУ "Про ЖКП",
Стаття 7. Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг
1. До повноважень органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг належить:...
2) встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги відповідно до закону;

Стаття 14. Розподіл житлово-комунальних послуг за порядком затвердження цін/тарифів
1. Залежно від порядку затвердження цін/тарифів на житлово-комунальні послуги вони поділяються на три групи:
1) перша група - житлово-комунальні послуги, ціни/тарифи на які затверджують спеціально уповноважені центральні органи виконавчої влади;
2) друга група - житлово-комунальні послуги, ціни/тарифи на які затверджують органи місцевого самоврядування для надання на відповідній території;
3) третя група - житлово-комунальні послуги, ціни/тарифи на які визначаються виключно за договором (домовленістю сторін).
2. Ціни/тарифи на комунальні послуги та послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій формуються і затверджуються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до їхніх повноважень, визначених законом.

Стаття 20. Права та обов'язки споживача
1. Споживач має право:
1) одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг;
2) одержувати в установленому законодавством порядку необхідну інформацію про перелік житлово-комунальних послуг, їх вартість, загальну вартість місячного платежу, структуру ціни/тарифу, норми споживання, порядок надання житлово-комунальних послуг, їх споживчі властивості тощо;
...
3. Споживач зобов'язаний:
1) укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору;

Стаття 21. Права та обов'язки виконавця.
1. Виконавець має право:
1) розробляти і подавати на затвердження розрахунки щодо рівня цін/тарифів на житлово-комунальні послуги першої і другої групи (пункти 1 та 2 частини першої статті 14 цього Закону) в порядку, встановленому законодавством;

Стаття 26. Істотні умови договору між виконавцем/виробником та споживачем
1. Істотними умовами договору на надання житлово-комунальних послуг є: ...
3) вичерпний перелік житлово-комунальних послуг, тарифи та їх складові на кожну з цих послуг, загальна вартість послуг;

Стаття 29. Особливості укладання договорів у багатоквартирному будинку
1. Договір на надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку укладається між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем та балансоутримувачем або уповноваженою ним особою.
2. У разі якщо балансоутримувач не є виконавцем, він укладає договори на надання житлово-комунальних послуг з іншим виконавцем.
3. Процедура погодження умов договору відбувається протягом одного місяця з дня внесення проекту договору однією із сторін.

Стаття 31. Порядок формування та затвердження цін/тарифів на житлово-комунальні послуги
1. Порядок формування тарифів на кожний вид житлово-комунальних послуг другої групи (пункт 2 частини першої статті 14 цього Закону) визначає Кабінет Міністрів України.
2. Виконавці/виробники здійснюють розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво (надання) житлово-комунальних послуг і подають їх органам, уповноваженим здійснювати встановлення тарифів.
3. Органи місцевого самоврядування встановлюють тарифи на житлово-комунальні послуги в розмірі не нижче економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво.
При встановленні цін/тарифів на послуги, які виробляються суб'єктами природних монополій, регулювання діяльності яких здійснюється Національною комісією регулювання ринку комунальних послуг України та Національною комісією регулювання електроенергетики України відповідно до законодавства, повноваження органів місцевого самоврядування поширюються виключно на тариф (складову тарифу), який (яка) не підлягає встановленню Національною комісією регулювання ринку комунальних послуг України.
4. У разі встановлення органом місцевого самоврядування тарифів на житлово-комунальні послуги на рівні, що унеможливлює отримання прибутку, орган, який їх затвердив, зобов'язаний відшкодувати з відповідного місцевого бюджету виконавцям/виробникам різницю між встановленим розміром цін/тарифів та економічно обґрунтованими витратами на виробництво цих послуг.

Стаття 32. Плата за житлово-комунальні послуги
1. Плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору.
2. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

В нашому ОСББ в прошлому році загальними зборами затверджено тарифи на надання комунальних послуг в розмірі 2,15 грн/м2. В той час погоджено в місцевій раді тариф в розмірі 1,44грн/м2.
ОСББ не має повноважень затверджувати тарифи, ст. 7 ЗУ про ЖКП.
ОМС не має права затверджувати тарифи, що взяті з довідника "стеля", ст. 31 ЗУ про ЖКП.
1. Чи визначено ОСББ виконавцем послуг?
2. Чи здійснило ОСББ розрахунок економічно обгрунтованих витрат на кожну послугу і чи надало його на затвердження ОМС?
ВІдповідь, судячи з цифр, очевидна.

Щодо консьєржів - це ЖКП третьої групи, вартість встановлюється на договірних засадах. ст. 14 ЗУ про ЖКП

чи має право ОСББ вимагати з власника сплати 2,15грн/м2. Декілька не згодних власників (приблизно 4%) не захотіли підписувати отримані договори, а доказ, що вони отримали і не надали протокол розбіжності в ОСББ є. Чи вірно твердження, що такий договір вступив в дію (силу)
Не бачу законних підстав для ОСББ вимагати сплати 2,15грн/м2.
Не вважаю договори з незгодними власниками такими, що вступили в дію. Ст. 20. та 29 ЗУ Про ЖКП. ЦК ст. 638-649. Зокрема, ст.640 ЦК: "Договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції."
Суперечка, так розумію, повинна вирішуватись в суді.
Записаний

Nikolaj57

  • Гість

Спасибі за консультації, але я не можу погодитись із твердженням, що ОСББ не має права брати внески (платежі), які затверджені загальними зборами ОСББ. Ст.10 ЗУ "Про обєднання співвласників багатоквартирного будинку" пише: "До виключної  компетенції  загальних зборів членів об'єднання відноситься:....
-визначення розмірів внесків та платежів членами об'єднання;"
Отже, ніяка місцева влада не має права змінювати розміри платежів, які встановили загальні збори ОСББ переважною більшістью голосів.
Для ЖЕКовських будинків (комунальна власність) тарифи встановлює місцева влада. Для ОСББ є спеціальній закон 2866-14 "Про ОСББ", в якому право встановлювати тарифи на свої послуги (утримання консєржів), тобто визначати розмір платежів дано вищому органу влади в ОСББ - загальним зборам.
Чи правильно я думаю, що ОСББ правомощно нараховує свої встановлені щомісячні платежі, а не ті, що "ПОГОДЖЕНІ" (зверніть увагу "погоджені", а не "затверджені") місцевою владою
Спасибі, жду відповіді. З повагою, Микола.
Записаний

ВАВАНчик

  • Гість

А Вы не хотите согласовать новый тариф?
Записаний

Nikolaj57

  • Гість

"А Вы не хотите согласовать новый тариф?"

Якщо право дано загальним зборам затверджувати тариф, то нащо його ще з кимось погоджувати? ОСББ _ це своя республіка, яка живе по своєму закону: ЗУ "Про ОСББ". Якщо ні, то навіщо тоді ОСББ?
Жду відповіді. Спасибі. З повагою, Микола.
Записаний

Archer

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 61
    • Перегляд профілю

ОСББ хоч и "республіка", але входить до "галактичної федерації"... Після прийнятя загальними зборами тарифу (розміру внесків) ОСББ має зарееструвати свій тариф у органі місцевого самоврядування. Поки що так, до прийняття нового ЖК. На нараді 22.12.10 в Дарницькій РДА було заявлено, що досить скоро буде структура "Жилкомунхоз" з районними відділеннями, а поки що іі функції виконоватиме РДА.
Записаний

Archer

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 61
    • Перегляд профілю

"А Вы не хотите согласовать новый тариф?"

Якщо право дано загальним зборам затверджувати тариф, то нащо його ще з кимось погоджувати? ОСББ _ це своя республіка, яка живе по своєму закону: ЗУ "Про ОСББ". Якщо ні, то навіщо тоді ОСББ?
Жду відповіді. Спасибі. З повагою, Микола.

З введеням нового ЖК ОСББ перетвориться на досить зручний механізм стягування заборгованності з мешканців, по тим "веселим тарифам" які нас ще чекають.
Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю

"А Вы не хотите согласовать новый тариф?"

Якщо право дано загальним зборам затверджувати тариф, то нащо його ще з кимось погоджувати? ОСББ _ це своя республіка, яка живе по своєму закону: ЗУ "Про ОСББ". Якщо ні, то навіщо тоді ОСББ?
Жду відповіді. Спасибі. З повагою, Микола.

Я можу зрозуміти бажання посадової особи ОСББ жити по своєму закону. Але зрозуміти можна тільки бажання.
Конституція України це бажання не підтримує.
"Стаття 19. Правовий порядок в Україні грунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством."
Законодавством України встановлено чіткий порядок встановлення тарифів на ЖКП (ЗУ про ЖКП, ПКМУ 529,630).
Мені не відомо, який закон дає право загальним зборам ОСББ затверджувати тариф на ЖКП.
Слід також врахувати статтю 14 ЗУ Про ЖКП - тарифи на послуги яких груп Ви маєте намір затверджувати?.
« Останнє редагування: 27 Грудня 2010, 08:53:33 від Тетяна Academia »
Записаний

Валентина

  • Активний Дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 437
    • Перегляд профілю
    • Email

"А Вы не хотите согласовать новый тариф?"

Якщо право дано загальним зборам затверджувати тариф, то нащо його ще з кимось погоджувати? ОСББ _ це своя республіка, яка живе по своєму закону: ЗУ "Про ОСББ". Якщо ні, то навіщо тоді ОСББ?
Жду відповіді. Спасибі. З повагою, Микола.
 

 Згідно із ст.3 ЗУ «Про  об’єднання співвласників багатоквартирних будинків» – «Діяльність об'єднань  і  асоціацій  регулюється  цим Законом, Цивільним , Житловим  та Земельним кодексами України,  іншими  нормативно-правовими  актами  та статутом об'єднання, асоціації».
   Відповідно ст. 16 – «Об'єднання має право відповідно до законодавства та статуту:
 шляхом скликання загальних зборів:
визначати порядок   утримання,   експлуатації   та    ремонту неподільного і загального майна відповідно до статуту;
встановлювати розміри   платежів,  зборів  і  внесків  членів об'єднання, а також відрахувань до резервного і ремонтного фондів»;
  У відповідності до типового статуту ОСББ, затвердженого Наказом Держкомжитлокомхозу № 141 від 27.08. 2003р.– «У разі прийняття на власний баланс об'єднання всього житлового комплексу та вибору форми управління неподільним та загальним майном через статутні органи об'єднання між об'єднанням та кожним власником житлового чи нежитлового приміщення, укладається договір на основі Типового договору, затвердженого спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Договір повинен містити істотні умови, визначені законодавством.
  У разі відмови власника приміщення укладати договір або сплачувати обов'язкові платежі на утримання та ремонт неподільного майна та відповідної частки загального майна об'єднання має право звернутися до суду для стягнення нарахованих платежів у судовому порядку».
      Якщо враховувати п.4 розділу Статуту «Джерела фінансування об'єднання, порядок використання майна та коштів об'єднання» –  «Кошти об'єднання складаються з:
залишків коштів на рахунках попереднього власника майна;
статутних внесків і обов'язкових платежів членів об'єднання;
коштів, одержаних об'єднанням у результаті здачі в оренду допоміжних приміщень;
субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та компенсацій за громадян, які користуються правом на їх отримання щодо оплати житлово-комунальних послуг у їх частці в загальному обсязі обов'язкових платежів на утримання і ремонт неподільного та загального майна у разі укладення відповідного договору між власником приміщення та об'єднанням;
доходів, що спрямовуються на виконання статутних завдань об'єднання, отриманих у результаті діяльності підприємств, засновниками яких є об'єднання;
добровільних майнових, у тому числі грошових, внесків фізичних і юридичних осіб.
     Отже мова йде про встановлення розмірів платежів, зборів і внесків членів об’єднання, як і відрахувань до резервного і ремонтного фондів стосовно утримання,   експлуатації   та    ремонту неподільного і загального майна.
 Таким чином,  ст.10 ЗУ "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку" не відноситься до тарифів на житлово-комунальні послуги, які, між іншим, повинні формуватись у відповідності до спеціального закону «Про житлово-комунальні послуги».
 Згідно розділу Статуту «Права і обов'язки членів об'єднання» – «Член об'єднання зобов'язаний:
додержуватися Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.92 N 572 "Про механізм впровадження Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";
У відповідності до п.7  зазначених правил – «Власник та наймач (орендар) квартири, житлового приміщення у гуртожитку зобов'язаний:
укласти договір  на   надання   житлово-комунальних   послуг, підготовлений виконавцем відповідно до типового договору;
     оплачувати надані   житлово-комунальні   послуги   у  строки, встановлені договором або законом;      дотримуватися вимог   нормативно-правових   актів   у   сфері житлово-комунальних послуг, пожежної і газової безпеки, санітарних норм і правил;



« Останнє редагування: 28 Грудня 2010, 02:26:52 від Валентина »
Записаний

Наталя

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 1
    • Перегляд профілю

Моя квартира в ЖБК. В Примірному статуті ЖБК п.24 сказано,що розміри  внесків на експлуатацію будинку справляються в розмірах,необхідних для покриття фактичних витрат кооперативу на ці потреби, виходячи з жилої площі займаних квартир. Голова ЖБК повідомила, що тариф на утримання будинку та прибудинкової території для нашого будинку / 2.18 грн./м кв./  встановив ГІОЦ, а   затвердила КМДА , зобов"язавши надати паспортні дані будинку. Виходячи з Статуту, ЖБК мав би розрахувати тариф,згідно з фактичними витратами, адже ми самоокупна організація, яка має право укладати договори на обслуговування з любими організаціями, а в цих договорах виробники встановлюють ціни на послуги за встановленими тарифами/ якщо це комунальне підприємство- приміром ЖЕК/, а лише погоджувати в КМДА. Я щось неправильно розумію ? 
Записаний

ВАВАНчик

  • Гість

Наташа, Вы с луны?
Вы не знаете что в г. Киеве ВСЕМ заправляет Черновецкий/Попов и Ко?
В данном случае через не совсем законно проводящий свою деятельность КП ГИВЦ (или как правильно написал фаинридер в свое время у В.И. КП "ПОЦ" ;) )
« Останнє редагування: 14 Січня 2011, 21:30:58 від ВАВАНчик »
Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю

Виходячи з Статуту, ЖБК мав би розрахувати тариф,згідно з фактичними витратами, адже ми самоокупна організація, яка має право укладати договори на обслуговування з любими організаціями, а в цих договорах виробники встановлюють ціни на послуги за встановленими тарифами/ якщо це комунальне підприємство- приміром ЖЕК/, а лише погоджувати в КМДА. Я щось неправильно розумію ? 
Ви правильно розумієте законний порядок встановлення тарифів. Так само повинні були б діяти і КП, які обслуговують будинки, що не належать до ЖБК. ПКМУ №259. Розраховується вартість кожної складової послуг (з дотриманням прозорості). Цей розрахунок затверджується ОМС.
А космічна команда в м. Києві не вважає за потрібне виконувати норми закону. Тому маємо КП ГІОЦ, одноособово підписані тарифні розпорядження спочатку Черновецького, а тепер вже Попова, судові позови...
Записаний

Nikolaj57

  • Гість

"А Вы не хотите согласовать новый тариф?"

Якщо право дано загальним зборам затверджувати тариф, то нащо його ще з кимось погоджувати? ОСББ _ це своя республіка, яка живе по своєму закону: ЗУ "Про ОСББ". Якщо ні, то навіщо тоді ОСББ?
Жду відповіді. Спасибі. З повагою, Микола.
 



     Отже мова йде про встановлення розмірів платежів, зборів і внесків членів об’єднання, як і відрахувань до резервного і ремонтного фондів стосовно утримання,   експлуатації   та    ремонту неподільного і загального майна.
 Таким чином,  ст.10 ЗУ "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку" не відноситься до тарифів на житлово-комунальні послуги, які, між іншим, повинні формуватись у відповідності до спеціального закону «Про житлово-комунальні послуги».

Якщо так трактувати ст.10 ЗУ "Про ОСББ", то загальні збори затверджують щомісячні внески власників квартир на "утримання та експлуатацію" - а це теж саме, що підмітання дворів, ремонт внутрібудинкових мереж, тощо.
Слово "тарифи" замінити на слово "внески".
Записаний

ВАВАНчик

  • Гість

Взносы делают ЧЛЕНЫ кооператива (объединения).
Услуги представляются ПОТРЕБИТЕЛЯМ (на основании договором с учетом тарифов).
Вот и устанавливайте взносы членов отдельно (решением правления), а тарифы на услуги отдельно (согласовывая с РДА/ОМС).
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email