'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: ЄСПЛ: Європейський суд з прав людини. Корисні посилання.  (Прочитано 110981 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Україна накопичила мільярдний борг за рішеннями ЄСПЛ

Цитувати
Борг України за рішеннями ЄСПЛ та національних судів, рішення яких підтверджені в Страсбурзі, досяг 1 млрд грн.

Про це у вівторок 16 вересня заявила журналістам урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Наталія Севостьянова, яку цитує "Інтерфакс-Україна".

"Сума сягає 1 млрд грн. Це – борг за рішеннями європейського суду та національних судів. Тому що у більшості справ ми повинні не тільки сплатити компенсацію, але і виконати рішення національного суду - сплатити ту суму, яка визначена у (вихідному) рішення", - повідомила Севостьянова.

Як відомо, левова частка позовів проти України в ЄСПЛ пов'язана з тим, що держава, державні органи, а також держкомпанії не виконують рішення національних судів і не сплачують борги громадянам України.

За словами урядового уповноваженого, існує спеціальна програма виконання рішень міжнародних судів, за якою здійснюються виплати. "На поточний рік у нас виділено 170 млн грн", - уточнила вона.

Наталія Севостьянова зазначила, що нові рішення різко збільшують суму заборгованості.

"Були винесені декілька рішень проти України, цього року на велику суму - 5 млн євро. Тому (загальна) сума дуже значна", - сказала уповноважена.

http://www.eurointegration.com.ua/news/2014/09/16/7026064/
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Україна лідирувала за кількістю позовів до ЄСПЛ у 2014 році

Цитувати
У 2014 році Україна лідирувала за кількістю позовів, поданих до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це йдеться в щорічному звіті суду, пише Deutsche Welle.

Так, українці скерували до ЄСПЛ 13,6 тис. скарг, або 19,5 % від усіх скарг до суду.

На другому місці перебуває Італія, від громадян якої надійшло 10,1 тисячі позовів (14,4%), а на третьому - Росія з приблизно 10 тисячами позовів (14,3%%).

9,5 (13,6%) надійшло від Туреччини, 3,4 тис. – від Румунії (4,9%). Далі йдуть Сербія, Грузія, Угорщина, Польща, Словенія.

Більшість позивачів із цих країн скаржаться на дві проблеми - надзвичайно затягнуті процедури розглядів і несправедливі судові рішення.

У 2014-му, як і попереднього року, найбільше обвинувальних рішень суд виніс стосовно Росії. Її визнали винною в 129 випадках. Значна частина позовів подана жителями Чечні і пов'язана з викраденнями людей. На другому місці Туреччина з 101 обвинувальним рішенням.

Водночас кількість скарг, поданих до ЄСПЛ у 2014-му, вперше знизилась у порівнянні з попереднім роком - приблизно на 15 % до близько 56,2 тис. випадків. Окрім того, в порівнянні з 2013 роком на 30 %зменшилась кількість справ, які перебувають на розгляді в Страсбурзі - зараз їх нараховується близько 69 тис..

Цю позитивну динаміку в самій інституції пояснюють, з одного боку, реформою суду щодо прискорення розгляду. З іншого боку, багато країн вживають заходів для зменшення кількості скарг до ЄСПЛ. Зокрема, це стосується Італії, де помітно зменшилась кількість надто затягнутих судових розглядів, а також Росії, де покращились умови щодо утримання під вартою.

Нині в ЄСПЛ працюють 700 юристів, а його щорічний бюджет становить близько 67 мільйонів євро.

http://www.pravda.com.ua/news/2015/01/30/7056854/
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

На сайте Евросуда появился украинский перевод руководства по статье 6 Конвенции - право на справедливый суд

Цитувати
С 30 января с.г. на официальном сайте Европейского суда по правам человека в разделе Documents доступна украинская версия руководства по статье 6 Конвенции - право на справедливый суд (гражданский аспект) в формате PDF.

Это Руководство систематизирует многочисленные решения Суда по статье 6 Конвенции, отражает подход и толкование положений этой статьи. В Руководстве изложены понятия «гражданские права и обязанности», раскрыты вопросы права на суд и доступ к суду, институциональные и процессуальные требования и др. В тексте документа присутствуют гипер-ссылки на соответствующие решения Европейского суда по правам человека.

Руководство, несомненно, станет важным советником не только для украинских юристов, судей, сотрудников правоохранительных органов, которые смогут использовать его в повседневной практике, но и для граждан Украины, которые не имеют юридического образования.

Отметим, что украинскую версию указанной статьи подготовили юридическая фирма ILF совместно с Ugspl по договоренности с Советом Европы и Евросудом.

http://pravo.ua/news.php?id=0046087
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Україна провалює виконання рішень Європейського суду з прав людини - статистика

Цитувати
Рада Європи підготувала зведену статистику виконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) країнами-членами організації.

"Європейська правда" ознайомилася із  відповідним документом, що був підготовлений Комітетом міністрів (виконавчим органом) РЄ.

Статистика Ради Європи свідчить, що у 2014 році Київ суттєво зменшив виплати у справах, в яких Україна програла позивачам в ЄСПЛ, накопичивши через це значну заборгованість.

Протягом 2014 року бюджет зміг вчасно здійснити виплати лише 5 українцям, які довели в ЄС порушення своїх прав з боку держави, ще 15 людей отримали компенсації із запізненням.

Водночас, на кінець року 160 справ перебували в "списку очікування", ще по 30 уряд сплатив тіло заборгованості, але затримував оплату штрафів, що призначаються через затримку виплат. Це означає, що по частині справ штрафи не сплачувалися  протягом більше ніж року

У 141 справі період заборгованості складав більше ніж 6 місяців. Для порівняння, рік тому в Страсбурзі налічувалося 104 справи, по яких заборгованість України перевищує півроку.

Таким чином, кожне п'яте рішення ЄСПЛ, в якому виникло тривала прострочення виплат, є українським (всього на обліку ЄСПЛ - 765 справ, в яких виникло тривале прострочення платежу).

Протягом 2013 року Україна програла за позовами в ЄСПЛ  майже 33 млн євро, у 2014 році – маже 7,7 млн євро. Нині на контролі КМ РЄ перебуває ще близько тисячі скарг українців на порушення Європейської конвенції з прав людини, по яких держава програла позивачам.

http://www.eurointegration.com.ua/news/2015/03/23/7032158/

Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Компенсації за рішеннями Євросуду українці не отримають: фірмам чиновників Мін’юсту гроші потрібніші
http://ua.racurs.ua/841-kompensaciyi-za-rishennyamy-ievrosudu-ukrayinci-ne-otrymaut-firmam-chynovnykiv-min-ustu-groshi
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Правительство реструктуризирует задолженность перед Евросудом

Цитувати
21 сентября 2015 года Источник:РБК-Украина

Согласно постановлению от 16 сентября 2015 года №703, опубликованному сегодня на правительственном сайте, Кабинет Министров Украины (Кабмин) выпустит векселя со сроком оборота до 7 лет для погашения задолженности по решениям Европейского суда по правам человека (Евросуд).

По данным постановления, Кабмин принял решение реструктуризировать фактическую задолженность, которая возникла по состоянию на 1 января 2015 г., по решению судов, выполнение которых гарантировано государством, а также решениями Евросуда, путем частичного погашения в размере до 10% сумм по упомянутым решениям. На остаток суммы будут выданы финансовые казначейские векселя сроком оборота до 7 лет с отсрочкой платежей по этой задолженности на 2 года и процентной ставкой 3% годовых.

Главным агентом, который будет в согласованном постановлением порядке совершать выплаты деньгами и передачу взыскателям полученных от Государственной казначейской службы финансовых векселей, а также оплату по ним, определен «Ощадбанк».

В свою очередь, Министерство финансов Украины (Минфин) должен предусматривать ежегодно в государственном бюджете деньги для компенсации «Ощадбанку» затрат, связанных с выполнением пунктов данного постановления.

http://pravo.ua/news.php?id=0050013
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

В 2016 змінено вимоги щодо звернення до ЄСПЛ

Цитувати
Починаючи з 2016 року заявники та їхні представники повинні використовувати нову версію формуляра заяви при зверненні до Європейського суду з прав людини щодо порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Старі формуляри заяви не прийматимуться до розгляду.

Як повідомили "ЗіБ" у омбудсмана, з 1 січня 2016 року набула чинності нова редакція правила 47 Регламенту Європейського суду з прав людини, в якому викладено умови, яких слід дотримуватися при зверненні до ЄСПЛ з повною і дійсною заявою.

Із внесенням цих змін були оновлені відповідні документи:

- формуляр заяви;

- «Нотатка для заповнення формуляру заяви»;

- форма довіреності на представлення інтересів заявника у суді.

При цьому останню слід використовувати лише у тому разі, якщо заявник не мав представника на момент заповнення формуляра заяви або якщо заявник бажає змінити представника, якого він вказав при заповненні формуляра заяви, вже надісланого до ЄСПЛ.

Якщо заявник має представника на момент подання заяви, йому не потрібно направляти окрему довіреність, а слід заповнити розділ C або D у формулярі заяви. Зокрема, заявник має поставити свій підпис для підтвердження того, що він уповноважує конкретну особу діяти від його імені. Уповноважений заявником представник також повинен поставити свій підпис з метою підтвердження своєї згоди представляти інтереси заявника у ЄСПЛ.

Якщо заявник є юридичною особою, з 1 січня 2016 р. його повинна представляти особа, уповноважена діяти від його імені (це може бути директор, голова, співробітник). Тому необхідне подання відповідного документального підтвердження того, що ця особа наділена, зокрема, повноваженнями подавати заяву до Суду від імені заявника – юридичної особи згідно зі статутом/положенням/наказом або у відповідності до вимог національного законодавства. У формулярі заяви вказується ім’я та прізвище представника юридичної особи, інша інформація, що дає змогу його ідентифікувати, а також контактні дані.

У формулярі заяви також обов’язково має бути вказане місце народження заявника. Крім цього, відтепер для обґрунтування порушень статей Конвенції і протоколів до неї заявникові надається дві сторінки замість однієї.

Також з 1 січня 2016 року заява, надіслана факсом, не перериває перебіг шестимісячного строку, що надається для подання заяви до ЄСПЛ після винесення остаточного рішення у справі на національному рівні, оскільки ЄСПЛ вимагає подання заяви з оригіналами підписів. Тобто направляти заяву потрібно виключно поштою на адресу: The Registrar, European Court of Human Rights, Council of Europe, F-67075 Strasbourg cedex.

http://zib.com.ua/ua/121013-v_2016_zmineno_vimogi_schodo_zvernennya_do_evropeyskogo_sudu.html
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Оновлені документи з веб-сайту ЄСПЛ, станом на 01.01.2016 р.:
Джерело:
http://www.echr.coe.int/sites/search_eng/pages/search.aspx#{%22sort%22:[%22title%20Ascending%22],%22contentlanguage%22:[%22uk%22]}
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Формуляр тільки в мене відкривається з браком (рядки "наїздять" , сторінки обрізані праворуч)?
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Формуляр тільки в мене відкривається з браком (рядки "наїздять" , сторінки обрізані праворуч)?


Спробуйте завантажувати безпосередньо з сайту ЄСПЛ:
http://www.echr.coe.int/Documents/Application_Form_UKR.pdf
або ж проблема у відображенні браузером чи програмою відкриття файлів.
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Опубліковано збірку щодо застосування судами рішень ЄСПЛ
http://zib.com.ua/ua/121240-opublikovano_doslidzhennya_schodo_zastosuvannya_sudami_rishe.html
http://precedent.in.ua/files/docs/1453720674.pdf
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Україна вийшла на перше місце за кількістю звернень до ЄСПЛ



Цитувати
Понад 21% від загальної кількості справ, що перебувають на розгляді в Європейському суді з прав людини, припадає на Україну. Про це повідомив під час щорічної прес-конференції голова суду Гвідо Раймонді.

За його словами, 14,2% справ було відкрито за заявами проти РФ. На третьому місці Туреччина — 13%, за нею йде Італія з 11,6%.

При цьому за кількістю справ, що розглядаються в пріоритетному порядку, лідирують Угорщина й Росія. Так, минулого року ЄСПЛ виніс 109 рішень, в яких визнав Росію винною в порушеннях Конвенції про захисту прав людини і основоположних свобод. На другому місці опинилася Туреччина з 79 обвинувальними вердиктами, за нею — Румунія (72) та Україна (50).

Всього за минулий рік ЄСПЛ виніс 823 рішення, 692 з яких стосувалися щонайменше одного порушення конвенції. Найчастіше не дотримувалися норм щодо права на свободу та особисту недоторканність (181 випадок), заборони на нелюдяне й таке, що принижує гідність, поводження (157), а також права на справедливий судовий розгляд (130).

В цілому обсяг справ, що перебувають на розгляді в суді, зменшився за рік на 7%, і нині в картотеці ЄСПЛ налічується 64850 відкритих справ.

Прикметно, що на кінець листопада 2014-го суд зареєстрував більш як 160 приватних скарг у зв’язку з подіями довкола Криму і проведенням антитерористичної операції в східних регіонах України. Крім того, в Страсбурзі перебувають три міждержавні скарги України, подані проти РФ.

http://zib.com.ua/ua/121507-ukraina_viyshla_na_pershe_misce_za_kilkistyu_zvernen_do_espl.html
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Україна є одним із лідерів за кількістю заяв від громадян до Європейського суду з прав людини.
Детальніше читайте на УНІАН: http://www.unian.ua/society/1278619-espl-rozglyadae-ponad-14-tisyach-pozoviv-proti-ukrajini.html
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Україна посіла 4-те місце з невиконання системних рішень ЄСПЛ

Цитувати
Україна опинилася на четвертому місці серед 47 країн-членів Ради Європи за кількістю справ, за якими Європейський суду з прав людини (ЄСПЛ) виніс рішення, але виконання яких досі не визнане Комітетом міністрів Ради Європи (КМ РЄ)

Про це свідчить річний звіт КМ РЄ, з яким ознайомилася "Європейська правда".

Так, зокрема, відповідно до документа наприкінці 2015 року 1052 рішень ЄСПЛ перебували у стані виконання.

Варто зауважити, що йдеться не про рішення, що потребують грошового відшкодування, а про вердикти Страсбурзького суду, які вимагають внесення змін до нормативної бази країни-відповідача або ж вирішення системних проблем з дотриманням прав людини.

Лише три країни Ради Європи мають більшу кількість проблемних рішень – Італія (2 421), Туреччина (1 591) та Росія (1 549).

В України на контролі КМ РЄ протягом року з’явилося 57 нових справ, знято з контролю через остаточне виконання – 14 справ (минулого року знято з контролю лише 7). В Росії за рік з’явилося 120 нових системних рішень, знято з контролю – 44 (значно більше, ніж минулого року, коли з контролю були зняті лише 3 справи).

Згідно з документами РЄ, на контролі перебуває виконання рішень ЄСПЛ щодо України у таких сферах (перераховано найбільші групи):

–  419 щодо невиконання державними органами та України рішень національних судів (переважно йдеться про рішення, за якими держава має виплатити певну компенсацію);

–  268 щодо невиправданої тривалості кримінального переслідування;

–  39 щодо умов тримання під вартою, включно з ненаданням медичної допомоги;

–  37 щодо жорстокого поводження з боку міліції та відсутності ефективного розслідування;

–  33 щодо порушень під час попереднього ув’язнення.

http://www.eurointegration.com.ua/news/2016/03/30/7047043/
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Які українські справи знаходяться на розгляді у Європейському суді з прав людини?



Цитувати
11.04.2016 16:58
НАТАЛІЯ ШНИР

Станом на кінець лютого цього року в Європейському суді з прав людини назбиралось стільки справ, які стосуються України, що вони вже становлять 1/5 всіх справ Суду. Більшість заяв стосуються невиконання судових рішень — більше 8 тис. справ з 14,5 тис. заяв. Ці справи належать до так званої сталої прецедентної практики ЄСПЛ, на розгляд кожної з яких Суду потрібно 1,5 — 2 роки, хоча окремі юристи відзначають, що на це треба набагато більше часу. Розглядаючи ці справи Суд намагається “розчистити шлях” до більш складних справ. Однак через обмежений ресурс ЄСПЛ частина питань зависла у повітрі.

Про це йшла мова на семінарі Асоціації адвокатів України стосовно основних тенденцій у практиці Європейського суду з прав людини, який відбувся в Києві 8 квітня цього року.

Так, в Європейському суді з прав людини зараз перебуває близько 14,5 тисяч заяв, які стосуються України, що становить орієнтовно 20% всіх заяв у Суді. З цими заявами, починаючи з 2013-14 рр. Україна вийшла на перше місце за кількістю заяв, що знаходяться в ЄСПЛ.

14,5 тис. заяв — це досить стала цифра, зазначає Павло Пушкар, юрист секретаріату ЄСПЛ. Що ж стосується нових заяв, то спочатку вони розглядаються на прийнятність протягом 2 — 3 місяців. За словами юриста, неприйнятних заяв досить багато, а тому варто звернути увагу на оформлення своїх звернень до Суду.

Заяви щодо України стосуються наступних питань:

- невиконання судових рішень (8 - 8,5 тис. справ);

- строків розгляду провадження в рамках ст. 6 Європейської конвенції з прав людини (мова йде про складові права на справедливий суд — ред.) - від 600 - 800 до 1 тис. заяв. Переважна більшість скарг стосуються цивільного та адміністративного процесу, трохи менше — кримінального. А от справ господарського провадження майже немає.

І хоча справ кримінального провадження менше, відзначає П.Пушкар, вони є найбільш проблемними з точки зору порушень тривалості строків розгляду. Адже деякі справи розглядаються по 10 років.

- незаконних методів ведення слідства (такі як катування, нелюдське поводження тощо), а також питання умов тримання в СІЗО - перенаселення камер, умови отримання медичної допомоги тощо. Таких справ у Суді десь близько 100 — 200.

- законності тримання під вартою осіб. Основна проблема цього пласту питань полягає в напівавтоматичному сприйнятті окремими суддями клопотань прокурорів про обрання відповідного запобіжного заходу. Як зауважує юрист, в частині рішень суддів фактично цитуються клопотання прокурора без належної оцінки та обгрунтування.

Ці 4 категорії справ належать до так званої сталої прецедентної практики ЄСПЛ. На їх розгляд, стверджує П.Пушкар, потрібно 1,5 — 2 роки. Однак, обговорюючи це питання в перерві між доповідями юристи відзначають, що насправді цей строк набагато довший. “Розглядаючи такі справи, - коментує юрист, - Суд намагається “розчистити шлях” до більш складних питань. Водночас, через обмежений ресурс ЄСПЛ деякі справи зараз зависли у повітрі”.

Що ж стосується несталої практики Суду, то в першу чергу мова йде про справи, пов'язані з окупацією РФ Криму та окремих районів сходу України. Наразі в Суді є 4 заяви від України до Росії, а також 2 тис. заяв щодо порушення Європейської конвенції з прав людини від заявників з Криму та Донбасу. Скарги стосуються порушення права на життя, вчинення тортур, обмеження свободи пересування. Ці заяви відносяться як до представників українських збройних формувань, так і військослужбовців інших держав та утворень.

Також розгляду в ЄСПЛ чекають питання дискримінації внутрішніх переселенців та захисту права власності (позови стосовно завдання шкоди майну стосуються як України, так і Росії).

Так як П.Пушкар не може давати конкретних порад щодо розгляду справ у ЄСПЛ, він звертає увагу юристів не необхідність дотримання вимог інструкції щодо подачі заяв до Суду. Попри бажання написати більше він радить все-таки не порушувати вимогу щодо 20 сторінок формуляра. “Якщо є бажання подати більше інформації, то це можна зробити за допомогою додаткових матеріалів до заяви”, - відзначає юрист.

Саму ж скаргу слід формулювати стисло з посиланнями на практику ЄСПЛ, особливо ту, що стосується України.

http://zib.com.ua/ua/122972-yaki_ukrainski_spravi_znahodyatsya_na_rozglyadi_u_evropeysko.html
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email