'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Полеміка: Оплата за повірку лічильників  (Прочитано 29268 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

  виконавець вимагає встановлення  сервітуту щодо приладу обліку (ст.401 ЦКУ).
Наведіть приклад такої вимоги.
Взагалі сервітут можливий лише стосовно нерухомого майна.
Записаний

Валерий С

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 33
    • Перегляд профілю

ЗУ "Про ЖКП", Стаття 21. Права та обов'язки виконавця
1. Виконавець має право:
8) доступу в приміщення, будинки і споруди для ........, проведення технічних та профілактичних оглядів і перевірки показань засобів обліку в порядку, визначеному законом і договором.
ПКМУ №630, 30. Споживач зобов'язаний: 2) забезпечувати доступ до мережі, арматури, квартирних засобів обліку, розподільчих систем представника виконавця за наявності в нього відповідного посвідчення.
 А далі будь-який договір про надання послуг. В моєму випадку:" ДОГОВОР о предоставлении услуг снабжения холодной водой и водоотведения.
 г. Одесса. ООО Инфокс, ....... п. 3.3. "Исполнитель" имеет право: 3.3.1.Производить съем  и контролировать показания приборов учета воды."

Уяявляю собі, на хвилинку, що не допускаю до лічильника контролерів. Здійметься такий галас про неможливість розрахукнків по засобам обліку, що мало не здасться. Але ж, засіб обліку встановлений по правилам, повірений, я сплачую "по  приладу" і не бажаю бачити сумнівних осіб, з якимись посвідченнями, що мають заходити до моєї "фортеці". Я думаю, що суд "примусить" мене погодитись з "правом виконавця", аргументуючи тим, що засіб обліку для розрахунків - не та "власність, що належить виключно споживачу", так як облік і сплата є невідємною частиною правочину між споживачем і виконавцем і законодавець це регулює відповідними НПА, розподіливши витрати на облік між сторонами правочину (чи щось подібне).
То ж, з одного боку лічильник "власність споживача", а з другого, "не зовсім власність"?
Я розумію, що прямого звернення  виконавця про встановлення сервітуту на прилад обліку ніхто не дочекається . Навіщо, якщо споживачі не обізнані й самі все сплачують без питань. Але в даному випадку важливий не сам сервітут, (прокат, аренда), а визнання: чи то факту безоплатного користування чужим майном для здійснення комерційної діяльності з боку виконавця, чи факту, що прилад обліку не є власністью споживача в розумінні діючого законодавства.
 На мою думку прилад обліку є нерухоме майно по своїй суті, бо призначений для роботи в строго визначенному наземному пункті, є невід`ємною частиною  будинкової (квартирної) інженерної мережі. А з огляду на освітлювальну проблему це не принципово (прокат, аренда). 

Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

  виконавець вимагає встановлення  сервітуту щодо приладу обліку (ст.401 ЦКУ).
Наведіть приклад такої вимоги.
Я розумію, що прямого звернення  виконавця про встановлення сервітуту на прилад обліку ніхто не дочекається .
Тобто ніхто не вимагав.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Полеміка: Оплата за повірку лічильників
« Reply #33 : 16 Березня 2015, 13:07:14 »

Ресурсом "Українська правда. Київ"   16.03.2015р. опубліковано  відповідь АМКУ на звернення ( саме звернення, а не запит, як зазначено в коментарі "УП") депутата Київради стосовно повірки квартирних лічильників у Києві: Антимонопольний комітет: кияни не повинні платити за повірку лічильника. Документ
http://kiev.pravda.com.ua/news/550682db5f511/

Назва статті, як завжди, має елементи сенсаційності та провокативності. Проте стаття є корисною, принаймні тому, що до неї додано  сканкопії самого документу.
Висновок АМКУ трохи інший. Споживачі дійсно не повинні платити за повірку лічильника окремо. Вартість повірки повинна бути включена до тарифу на послуги. До жовтня 2014р. - до тарифу на послугу з утримання будинку. Після внесення змін до ПКМУ № 869 від 01.06.2011р. ( зміни внесено ПКМУ № 532  від 01.10.2014р.) до відповідної послуги ( ГВП, ХВП).
Тобто споживач повинен сплачувати  вартість повірки лічильників  у складі  сплати за відповідну послугу. АМКУ зазначає що такий порядок відповідає нормам ст.ст. 317, 319, 322 ЦКУ.
Стосовно киян АМКУ зазначає,  що у тарифи на ЦО та ГВП встановлені В червні 2014р. Витрати на повірку були включені. Таким чином "Київенерго"та ТОВ "Євро-реконструкція" вже повинні було накопичити кошти на проведення повірки лічильників і не мають  підстав для відмови у її проведенні за свої кошти.
Також повідомляється, що АМКУ надано 03.03.2015р. НКРЕКП рекомендації щодо врегулювання питань, пов'язаних з повіркою квартирних лічильників за рахунок підприємств - виконавців послуг.

Сканкопії сторінок відповіді АМКУ на депутатське звернення у вкладенні.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Полеміка: Оплата за повірку лічильників
« Reply #34 : 16 Березня 2015, 14:01:29 »

На даний час питання "Хто повинен оплачувати повірку квартирних лічильників ?" вирішена так:
- витрати на повірку виключено з тарифу на утримання будинку
- витрати на повірку включено до тарифу на відповідну послугу
- виконавцями послуг закон визначив підприємства:  ЦО та ГВП є суб’єкт господарювання з постачання теплової енергії (теплопостачальна організація),  ХВП та Водовідведення є суб’єкт господарювання, що провадить господарську діяльність з централізованого водопостачання та водовідведення.
Тобто оплачує споживач,  але не окремо, а в складі тарифу на відповідну послугу.

ТЕМУ ЗАКРИТО.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

І знову законодавство змінюється.  ЗУ "Про метрологію..":
З 02.08.2017р. по 09.06.2018р. діє така норма:
Цитувати
4. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну енергію і газ), що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання, якщо інше не встановлено договором, укладеним відповідно до законів, що регулюють відносини у сферах електроенергетики та газопостачання.

{Абзац перший частини четвертої статті 17 в редакції Закону № 2119-VIII від 22.06.2017}

Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну енергію і газ), що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, покладається на суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання. Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків за спожиті теплову енергію і воду) покладається на суб’єктів господарювання, що здійснюють обслуговування відповідних засобів вимірювальної техніки.

{Абзац другий частини четвертої статті 17 в редакції Закону № 2119-VIII від 22.06.2017}

Періодична повірка засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну енергію і газ) проводиться за рахунок тарифів на електро- і газопостачання або за рахунок постачальника послуг комерційного обліку. Періодична повірка засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків за спожиті теплову енергію і воду) проводиться за рахунок внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку, встановлених відповідно до Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання".

{Абзац третій частини четвертої статті 17 в редакції Закону № 2119-VIII від 22.06.2017}

Порядок подання таких засобів на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, а також порядок оплати за періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) встановлюються Кабінетом Міністрів України.
- редакція відповідно до ЗУ "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання". http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2119-19/paran2#n2
З 10.06.2018р. діятиме така норма :
Цитувати
4. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну енергію і газ), що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання.

Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтажу, транспортування та монтажу) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну енергію і газ), що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, покладається на суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання.

Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтажу, транспортування та монтажу) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків за спожиті теплову енергію і воду) покладається на суб’єктів господарювання, що здійснюють обслуговування відповідних засобів вимірювальної техніки.

Періодична повірка засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну енергію і газ) проводиться за рахунок тарифів на електро- і газопостачання. Періодична повірка засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків за спожиті теплову енергію і воду) проводиться за рахунок внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку, встановлених відповідно до Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання".

Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання теплової енергії та води в квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено договором, а у разі укладення співвласниками багатоквартирного будинку індивідуальних договорів про надання відповідної комунальної послуги періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) таких вузлів обліку забезпечуються виконавцем комунальної послуги за рахунок плати за абонентське обслуговування, встановленої відповідно до Закону України "Про житлово-комунальні послуги".

Порядок подання таких засобів на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, а також порядок оплати за періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) встановлюються Кабінетом Міністрів України.
- редакція відповідно до ЗУ "Про ЖКП" http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2189-19/page3
НКРЕКП вже прибрає зі структури тарифів на водопостачання складову "витрати на повірку засобів обліку". Тобто знову повірка за рахунок споживача.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Полеміка: Оплата за повірку лічильників
« Reply #36 : 06 Березня 2019, 17:50:41 »

З 10.06.2018р. діятиме така норма :
Відтермінували до 01.05.2019р.
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email