'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: ОСББ не надсилає платіжки на оплату житлово-комунальних послуг  (Прочитано 12617 раз)

0 Користувачів і 3 Гостей дивляться цю тему.

АНАТОЛЬ

• Гість

Підкажіть будь-ласка, де можна ознайомитися із зразками запитів до Управління земельних ресурсів, ОСМ і ГУЮ в м. Києві про надання інформації? Буду дуже вдячний!

Тут:
http://gro-za.org/forum/index.php/board,68.0.html

Ваші поради зрозумів, але так і не отримав відповіді на своє саме
перше запитання.

Наше ОСББ протягом більше року не надсилає нам платіжки на оплату житлово-комунальних послуг нашої квартири. Це спричиняє нам неможливість своєчасної сплати вказаних послуг і, як наслідом, існує заборгованість за ЖКП. Два рази я особисто направляв на адресу ОСББ листи (цінні з описом вкладення, з відміткою про отримання) з проханням та вимогою направити нам платіжки за вказаний період та, зобов'язання в подальшому своєчасно надсилати мені платіжки. ОСББ ці 2 листи отримало, про що свідчить відмітка про отримання повноваженої особи ОСББна рекомендаваному повідомленні. Проте, станом на сьогоднішній день відповіді на мої листи відсутні, як і платіжки на оплату житлово-комунальних послуг квартири. Які мої подальші дії щодо отримання платіжок, оскільки борг за ЖКП тільки збільшується? ДЯКУЮ!!!

Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Які мої подальші дії щодо отримання платіжок, оскільки борг за ЖКП тільки збільшується? ДЯКУЮ!!!
Вам же пояснювали:
Цитувати
Відмова від  укладення  договору,  від  оплати  рахунків  або несплата рахунків не допускається.  Такі  дії  є  порушенням  прав інших  членів  об'єднання  і  підставою  для звернення до суду про стягнення  заборгованості  із  плати  по  відповідних  рахунках  у примусовому порядку.
Зверніть увагу, що мова йде як про договір, так і про рахунки. То ж чи подало ОСББ ці щомісячні рахунки, які пред"являлися Вам відповідно до договору?
Ці питання варто включити у заперечення щодо позову.
Факт ненадання платіжок потрібно використати в суді. Договір не запропоновано, платіжки не надано -  нема підстав для сплати.
Ваші запити ( копії) з повідомленнями про вручення потрібно надати суду як доказ неотримання платіжок з вини самого позивача.
Записаний

Gelo

• Досвідчений дописувач
    • Перегляд профілю
    • Email

Також не зрозуміло, що хоче від цього обговорення автор теми.
Пропоную автору теми викласти документи щодо позову  (якщо зрозуміло,  автору потрібна допомога).
Вам уже предлагали выложить документацию.
Покажите документацию и уточните, что Вы хотите выяснить на форуме. Какая нужна помощь?
Обсуждение без этих данных будет поверхностным, а может и прекратиться.
Записаний

АНАТОЛЬ

• Гість

Шановні експерти! В продовження теми "ОСББ протягом більше року не надсилає нам платіжки на оплату житлово-комунальних послуг нашої квартири", для вирішення питання по суті, збираюсь подавати позовну заяву до суду.

Хотів отримати від вас професійну пораду, що просити в просительной части позову: Зобов'язати ОСББ "_____" в особі Голови правління___________ щомісячно надсилати на адресу:_______ рахунки на оплату житлово-комунальних послуг. чи якось по іншому сформулювати? Дякую! 

P.S. Не можу ніде знайти правове обгрунтування з посиланням на правові норми про те, що ОСББ повинно щомісячно надсилати на адресу споживача рахунки на оплату ЖКП. Дякую. 
Записаний

thunderclap

• *
    • Перегляд профілю

Не можу ніде знайти правове обгрунтування з посиланням на правові норми про те, що ОСББ повинно щомісячно надсилати на адресу споживача рахунки на оплату ЖКП. Дякую.
Вам же пояснили, що питання надсилання рахунків від ОСББ власнику квартири вирішується відповідно до договору відносин між Вами і ОСББ, укладення договору є обов"язковим як для власника, так і ОСББ. Якщо в договорі обумовлено, що про суми до сплати вас ОСББ повідомляє шляхом надсилання рахунків, то не надсилання рахунків є порушенням умов договору з боку ОСББ.
Якщо договору немає, то слід з"ясувати з чиєї вини. Якщо винне ОСББ, то слід звертатися до суду щодо визнання договору укладеним, але перед цим вам необхідно надати ваш проект договору зроблений на основі типового та докази того, що ОСББ його отримало і залишило без розгляду.
Якщо ж договору немає, жодна сторін не вчиняла дій щодо його укладення, то надсилати вам платіжки ОСББ не зобов"язане, а ви можете нічого в ОСББ не сплачувати, бо в вас відсутня інофрмація щодо суми місячного платежа.
Суд не може зобов"язати ОСББ щось надсилати вам за відсутності обов"язкового договору. Спочатку треба або договір укласти, або через суд визнати договір укладеним. 
Записаний

АНАТОЛЬ

• Гість

Перепрошую наперед за можливо банальні, з точки зору експертів питання, проте хочу остаточно з'ясувати для себе.
Якщо я правильно зрозумів, оскільки між мною та оСББ договору немає, жодна сторін не вчиняла дій щодо його укладення, то надсилати мені платіжки ОСББ не зобов"язане, а я можу нічого в ОСББ не сплачувати, бо в мене відсутня інофрмація щодо суми місячного платежа?
Що буде юридично правильним для мене вчинити, далі не сплачувати платежі, оскільки ОСББ не надсилає платіжок (а це дійсно ТАК!) чи слід звертатися до суду щодо визнання договору укладеним?
Чи існує з цього питання судова практика вирішення аналогічних спорів? Дякую.
Записаний

thunderclap

• *
    • Перегляд профілю

Перепрошую наперед за можливо банальні, з точки зору експертів питання, проте хочу остаточно з'ясувати для себе.
Якщо я правильно зрозумів, оскільки між мною та оСББ договору немає, жодна сторін не вчиняла дій щодо його укладення, то надсилати мені платіжки ОСББ не зобов"язане, а я можу нічого в ОСББ не сплачувати, бо в мене відсутня інофрмація щодо суми місячного платежа?
З формальної точки зору все ви зрозуміли правильно! Але все зазначене не позбавляє права ОСББ звернутися до суду з позовом до вас. Ось тоді суд і буде розбиратися в чому винне ОСББ, в чому ви, чи ви фактично споживали послуги, яка їх вартість, чи сплатили ви її..
Цитувати
Що буде юридично правильним для мене вчинити, далі не сплачувати платежі, оскільки ОСББ не надсилає платіжок (а це дійсно ТАК!) чи слід звертатися до суду щодо визнання договору укладеним?
Вирішувати тільки вам. Все залежить від мети, якої ви прагнете. Визнання договору укладеним врегулювало б правовим чином ваші стосунки на майбутнє. Проста неуплата призведе до накопичування боргів і ймовірно судового позову до вас.
Цитувати
Чи існує з цього питання судова практика вирішення аналогічних спорів? Дякую.
Звичайно! В ЄДСР легко знайдете массу судових справ між ОСББ і квартировласниками. Пам"ятайте, що найкращий захист - це напад! Звичайно, якщо відчуваєте на це в себе сили!
Записаний

АНАТОЛЬ

• Гість

Зрозумів. Проте, опрацьовуючи ЄДРСР на предмет вирішення справи судом (відмови в позову) на користь споживача у зв'язку із відсутністю укладеного договору та наявності платіжок, нажаль, так і не знайшов. Можливо, шановні експерти, ви маєте які-небудь посилання на такі справи. Буду дуже вдячний.
Записаний

thunderclap

• *
    • Перегляд профілю

Зрозумів. Проте, опрацьовуючи ЄДРСР на предмет вирішення справи судом (відмови в позову) на користь споживача у зв'язку із відсутністю укладеного договору та наявності платіжок, нажаль, так і не знайшов.
Якщо ви хочете на тій підставі, що відсутній договір і не надсилалися платіжки домогтися відмови в позові до вас, то не майте ілюзій. Для суду важливим буде з"ясувати, а позивачеві довести обставину споживання вами ЖКП. Якщо послуги ви споживали, але не сплачували, то суд і без договору та рахунків зможе встановити наявність боргу та стягнути його. Ви ж споживали, а відповідно знали, що послуги отримуєте, від кого і що все це не за "дякую". Питання може полягати в розмірі боргу, а не в його існуванні.
Записаний

АНАТОЛЬ

• Гість

А яким тоді чином(без наявності договору та направлення платіжок) ОСББ буде доводити розмір боргу?
Записаний

thunderclap

• *
    • Перегляд профілю

А яким тоді чином(без наявності договору та направлення платіжок) ОСББ буде доводити розмір боргу?
ОСББ достаточно доказать в суде понесенные затраты на содержание общего и неделимого имущества, это подтверждается договорами, актами выполненных работ, платежными поручениями. Собственник квартиры обязан компенсировать ОСББ соответствующую часть в общих расходах. ЗУ Про ОСББ содержит обязанность  совладельца финансово участвовать в содержании общего имущества.
Записаний

АНАТОЛЬ

• Гість

Таким образом, уважаемые эксперты Юрий Васильевич, Перо, Григорий, thunderclap, из всего вышеизложенного следует, для того, чтобы получать от ОСББ счета на оплату ЖКУ, иного пути, как обращаться в суд о признании договора заключенным, нет. И только после решения суда (а это может во временном интервале пройти 1 год и более), вступившего в законную силу, подавать очередное исковое заявление с требованием обязать ОСББ присылать счета на оплату ЖКУ (еще пройдет год и более). А все это время долг по оплате ЖКУ будет только увеличиваться?!

Или, второй вариант, просто не платить за ЖКУ, поскольку нет договора и счетов, но и в этом случае долг о оплате ЖКУ будет расти. В таком случае, ОСББ в судебном порядке, доказав наличие фактического потребления мною ЖКУ, сможет взыскать долг (с учетом 3% годовых и индекса инфляции за все время прострочки оплаты).

Один вариант лучше другого. Получается замкнутый круг. Неужели все так печально?
Записаний

thunderclap

• *
    • Перегляд профілю

Таким образом, уважаемые эксперты Юрий Васильевич, Перо, Григорий, thunderclap, из всего вышеизложенного следует, для того, чтобы получать от ОСББ счета на оплату ЖКУ, иного пути, как обращаться в суд о признании договора заключенным, нет. И только после решения суда (а это может во временном интервале пройти 1 год и более), вступившего в законную силу, подавать очередное исковое заявление с требованием обязать ОСББ присылать счета на оплату ЖКУ (еще пройдет год и более). А все это время долг по оплате ЖКУ будет только увеличиваться?!
А зачем вам дважды обращаться в суд? Достаточно судебного решения о признании заключенным договора, где будет установлена обязанность ОСББ предоставлять вам ежемесячные счета за ЖКП и ваша обязанность оплачивать потребленные услуги именно на основании этих счетов. Если ж и после этого ОСББ откажется вам предоставлять счета, то это будет сугубо их вина и не исполнение условий договора!
Цитувати
Или, второй вариант, просто не платить за ЖКУ, поскольку нет договора и счетов, но и в этом случае долг о оплате ЖКУ будет расти. В таком случае, ОСББ в судебном порядке, доказав наличие фактического потребления мною ЖКУ, сможет взыскать долг (с учетом 3% годовых и индекса инфляции за все время прострочки оплаты).
Именно так. Ведь относительно ОСББ действуют нормы специального закона ОСББ
Цитувати
Стаття 19. Спільне майно співвласників багатоквартирного будинку
     Спільне майно   співвласників    багатоквартирного    будинку складається з неподільного та загального майна.
     Неподільне майно  перебуває  у  спільній  сумісній  власності співвласників  багатоквартирного  будинку.  Неподільне  майно   не підлягає відчуженню.
     Загальне майно   перебуває  у  спільній  частковій  власності співвласників багатоквартирного будинку.
     Власники приміщень володіють,  користуються і у  встановлених цим  Законом  та  цивільним  законодавством  межах розпоряджаються спільним майном.
     При відчуженні приміщення в жилому будинку  право  на  частку неподільного  майна  підлягає  відчуженню  разом з приміщенням без виділення частки в натурі.
     Об'єкти права  спільної  власності  на  майно   можуть   бути передані  в  користування  фізичній  або юридичній особі або групі осіб у разі,  якщо це не пов'язано з порушенням прав  і  інтересів інших   співвласників   неподільного   та  загального  майна,  які охороняються законом.
     Стаття 20. Визначення часток обов'язкових платежів на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна
     Частка в загальному обсязі обов'язкових платежів на утримання і  ремонт   неподільного   майна   у   багатоквартирному   будинку встановлюється   пропорційно  до  загальної  площі  приміщень,  що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.
     Частка в загальному обсязі обов'язкових платежів на утримання і   ремонт  загального  майна  та  в  інших  спільних  витратах  у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до  загальної площі  приміщень,  що  перебувають  у  користуванні  фізичних  або юридичних осіб.

Частка участі   співвласника   квартири,   власника   кімнати (кімнат)  у  квартирі,  де проживають два і більше власників жилих приміщень,  співвласника нежилого приміщення на утримання і ремонт визначається відповідно до його частки як співвласника приміщення.
     Спори щодо  визначення  частки  в  обов'язкових  платежах  на утримання і ремонт  неподільного  та  загального  майна,  в  інших спільних витратах вирішуються в судовому порядку.
При отсутствии договора ОСББ имеет право в судебном порядке требовать от вас эти обязательные платежи на содержание и ремонт неделимого и общего имущества, компенсацию вашей доли в других общих расходах. Главное для ОСББ доказать что эти расходы реально были. Это особенность правоотношений в домах, где существует ОСББ. С одной стороны вы как бы потребляете ЖКУ (если есть договор), но с другой вы как совладелец этого общего и неделимого имущества просто должны нести расходы на его содержание и участвовать в иных общих расходах установленных колхозом-ОСББ (прямо на основании закона, здесь договор не является определяющим).
Цитувати
Один вариант лучше другого. Получается замкнутый круг. Неужели все так печально?
В чем же замкнутость? Если вы от ОСББ что то реально получаете, то соответственно должны за это платить. Разве счет является здесь определяющим? ОСББ - это организация создання самими квартировладельцами, она существует за их средства. И просто глупо эти средства расходовать на распечатку и отправку каждому квартировладельцу счетов. Многие ОСББ и ЖСК не присылают счета, экономя деньги. Часто просто на доске объявлений вывешивают поквартирный список начислений и все.
« Останнє редагування: 16 Лютого 2015, 09:48:03 від thunderclap »
Записаний

АНАТОЛЬ

• Гість

В нашем ОССБ с момента принятия дома в эксплуатацию и по настоящее время еще ни разу на доске объявлений не вывешивался поквартирный список начислений.

Ведь именно в счете на оплату указывается наименование предоставляемых ОСББ услуг и их стоимость, исходя из занимаемой площади квартиры и количества прописанных, а не имея его в наличии не возможно просчитать сумму месячного платежа.
Записаний

thunderclap

• *
    • Перегляд профілю

В нашем ОССБ с момента принятия дома в эксплуатацию и по настоящее время еще ни разу на доске объявлений не вывешивался поквартирный список начислений.

Ведь именно в счете на оплату указывается наименование предоставляемых ОСББ услуг и их стоимость, исходя из занимаемой площади квартиры и количества прописанных, а не имея его в наличии не возможно просчитать сумму месячного платежа.
Возможны варианты! Если ОСББ самостоятельно обеспечивает содержание дома и придомовой территории, то оно может общим собранием установить соответстующий взнос для владельцев квартир пропорционально площади квартиры. Тогда это как бы и не услуга, а распределение общих расходов на содержание общего и недилимого имущества. Часто ОСББ заключая договора с производителями коммунальных услуг выступают как коллективный потребитель электроэнергии, воды, тепловой энергии. В этом случае статус ОСББ по отношению к квартировладельцу то же следует рассматривать отдельно для каждого случая. Если нет между ОСББ и квартировладельцем договора об отношениях, то как бы один потребитель другому никакой счет присылать не обязан. Но есть совместные расходы на электричество, воду, тепловую энергию, которые ОСББ просто распределяет между квартировладельцами пропорционально их части. С ОСББ вообще не все так просто и однозначно.
« Останнє редагування: 16 Лютого 2015, 12:59:47 від thunderclap »
Записаний

+ Швидка відповідь

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email