'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: ЖБК відключив електроенергію від квартири без рішення суду  (Прочитано 14178 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

Ото гадаю, чи можу я з цим звертатись до суду?
Для начала - можете доказать, что отключает ЖСК и его действия незаконные? Суды сегодня - очень длительный процесс, до года и далее. Согласны до решения суда сидеть без света? а если решение будет в пользу ЖСК?
Цитувати
А інша думка про те, як той суд і такі дії можуть сприйняти сусіди.
Соседи здесь причем?
Цитувати
межа відповідальності Київенерго встановлюється на вхідних клемах розрахункових приладів, а від розрахункового приладу до квартири звертайтесь до балансоутримувача
Они правы.

Ю,В. здесь, на форуме, уже объяснял законность действия ЖСК по отключению от электросети. Разберитесь.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

За фактом відключення електроенергії зареєстровано звернення в поліцію 12.01.2018 о 13:12.
Не зовсім зрозуміло, що Ви в зверненні вказували.
Найдовше довелось очікувати відповідь від поліції. На початку березня (більше місяця після подання заяви) зателефонував дільничий і  повідомив що заяву передано йому, що відключення дійсно було виконано ЖБК, що в цій ситуації вбачаються цивільно-правові відносини, що відповідь я отримаю, а крім відповіді є ще висновок з яким можно буде ознайомитись.
Звертаючись до поліції, слід розуміти, що вона ще не на стільки реформована, щоб очикувати від неї проявів завзяття у таких справах... Тому одразу треба готуватись до оскаржень дій/бездіяльності посадових осіб поліції.
Крім того, до поліції є сенс скаржитися на вимагання (Кримінальний кодекс України Ст. Стаття 189. «Вимагання"). А в діях по стягненню боргу не завжди є склад злочину. Якщо складу злочину нема, то
Цитувати
"у ситуації, яка склалася вбачаються цивільно-правові відносини розгляд яких відноситься до компетенції суду"
буде законною відповіддю.
В канцелярії знайшли папку, повідомили, що ЄО не призначався, ніяких супутніх документів по заяві вони мені дати не можуть, але коли я нагадав, що сам дільничий казав мені про те, що я можу ознайомитись з висновком то зробили копію того висновку і віддали мені.
КПК
Цитувати
Стаття 56. Права потерпілого
1. Протягом кримінального провадження потерпілий має право:
...
3) подавати докази слідчому, прокурору, слідчому судді, суду;
...
11) знайомитися з матеріалами, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, в порядку, передбаченому цим Кодексом, у тому числі після відкриття матеріалів згідно зі статтею 290 цього Кодексу, а також знайомитися з матеріалами кримінального провадження, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, у випадку закриття цього провадження;
13) одержувати копії процесуальних документів та письмові повідомлення у випадках, передбачених цим Кодексом;
...
2. Під час досудового розслідування потерпілий має право:
...
3) подавати докази на підтвердження своєї заяви;
4) брати участь у слідчих (розшукових) та інших процесуальних діях, під час проведення яких ставити запитання, подавати свої зауваження та заперечення щодо порядку проведення дії, що заносяться до протоколу, а також знайомитися з протоколами слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, виконаних за його участі;
5) отримувати копії матеріалів, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, після закінчення досудового розслідування.
...
Стаття 290. ...
4. Надання доступу до матеріалів включає в себе можливість робити копії або відображення матеріалів.
5. У документах, які надаються для ознайомлення, можуть бути видалені відомості, які не будуть розголошені під час судового розгляду. Видалення повинно бути чітко позначено. За клопотанням сторони кримінального провадження суд має право дозволити доступ до відомостей, які були видалені.
...
11. Сторони кримінального провадження зобов’язані здійснювати відкриття одне одній додаткових матеріалів, отриманих до або під час судового розгляду.
12. Якщо сторона кримінального провадження не здійснить відкриття матеріалів відповідно до положень цієї статті, суд не має права допустити відомості, що містяться в них, як докази....
У висновку сказано, що в бесіді з головою ЖБК останній повідомив, що мешканці квартири мають заборгованість за електроенергію і після неодноразових попереджень квартиру було від’єднано від електромережі.
Навіть, якщо то не плід фантазій дільничного (що я теж не виключаю), то однаково є підстави для оскарження...  Що то за доказ "повідомив у бесіді"? Коли є потреба в огляді, як мінімум, відповідних документів ЖБК.
« Останнє редагування: 10 Травня 2018, 09:58:38 від Юрій Васильович »
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

...на свій запит отримав відповідь від Київенерго, що Київенерго "не припиняло електропостачання за" згаданою адресою і межа відповідальності Київенерго встановлюється на вхідних клемах розрахункових приладів, а від розрахункового приладу до квартири звертайтесь до балансоутримувача.
Не зрозуміло, про які прилади йде мова. Потрібно бачити Акт встановлення  межі балансової належності між ЖБК та Київенерго. Межа може бути на вводі у будинок (в РЩ). Тоді ЖБК самостійно експлуатує електромережі до поетажних щитків і може від'єднати Вас від цієї мережі без участі Київенерго (про що я вказував вище).
Якщо ж Київенерго передані в відання, експлуатацію електромережі до поетажних щитків і до лічильників абонентів, то ЖБК не може так просто від'єднати Вас від цієї мережі без участі Київенерго. Що стосується
Цитувати
а від розрахункового приладу до квартири звертайтесь до балансоутримувача.
, то це взагалі Ваші мережі, втручатися до яких ЖБК без Вашого відома не може
Цитувати
6) спільне майно багатоквартирного будинку - приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія;
Кабелі/дроти, від Вашого лічильника до Вашої квартири, обслуговують тільки Вашу квартиру і не є спільним майном будинку.

.Ото гадаю, чи можу я з цим звертатись до суду?
Докази слабенькі...
Записаний

Sergy

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 24
    • Перегляд профілю

Шановні добродії!
Уточнюю, що відключення було зроблено наступним чином:
- перерізан фазовий провід, що йде від лічильника до квартири, причому перерізан з дуже малим запасом;
- відключено нульовий провід, що йде до квартири після лічильника від клеми на щиті (тобто від лічильника нульовий провід йде на клему щита, а від тієї клеми вже до квартири, але той провід від клеми відключили і закрутили серед інших проводів);
- лічильник залишився підключеним до вхідної електромережі, але від електромережі квартири відключений (Київенерго у своїй відповіді це підтвердило).
Додаю комплект своїх звернень і відповідей на них без персональних даних (Копія Висновку поліції дуже бліда - пробачте, я старався).
Також давно мрію ПЕРЕНЕСТИ ЛІЧИЛЬНИК ДО КВАРТИРИ, тож потрібно буде форсувати цей напрямок -не знаю з чим зіткнусь.
Дякую Юрію Васильовичу за вказівку "спільне майно багатоквартирного будинку ... більше одного житлового або нежитлового приміщення,...".
Щодо питань власності, то мабуть важко заперечити щось проти двох рішень КС.
Фактично ЖБК давно не існує, а існує обслуговуючий кооператив під назвою ЖБК. Якщо в інших кооперативах були скандали пов’язані з автоматичним безкоштовним прийняттям нових членів проти їх бажання, то цей обслуговуючий кооператив вимагав (і мабуть досі вимагає) сотні гривень за вступ до цього "ЖБК" (підтверджуючий протокол так і не оприлюднили, але плату брали), тож бажаючих вступати до цього "ЖБК" небагато.
 Після таких дій цього "ЖБК" я радий би додати йому проблем у суді, але "ЖБК" перекладе ці проблеми на мешканців будинку, а я не бажаю створювати проблеми своїм сусідам.
Від поліції я очікував документального підтвердження, а отримав "дитячий лемет на галявинці" більше ніж через півтора місяця і ще півмісяця витратив на витягування копії висновку.
Мабуть потрібно буде оскаржувати "дії" поліції, бо з розмовами замість документів до суду можно не соватись. Це писати скаргу в ту саму поліцію на ту саму поліцію?
Як діяти далі - не знаю. Можливо доведеться шукати допомоги у адвокатів (знати б до кого звертатись, чи як шукати).
До застосування КПК я якось не приготувався.
 
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

Фактично ЖБК давно не існує, а існує обслуговуючий кооператив під назвою ЖБК.
В вашей истории можно бороться с ЖСК только через суд. В отличие от ОСМД законодательство в отношении ЖСК более категоричное и это поможет. Надо будет собирать доказательства, изучать законы. Суд будет идти минимум пол года. Устраивает? 
Цитувати
Після таких дій цього "ЖБК" я радий би додати йому проблем у суді, але "ЖБК" перекладе ці проблеми на мешканців будинку, а я не бажаю створювати проблеми своїм сусідам.
Каким образом проблемы переложат на соседей? Может они будут рады порядку, который будет в ЖСК после суда.
Цитувати
Мабуть потрібно буде оскаржувати "дії" поліції, бо з розмовами замість документів до суду можно не соватись. Це писати скаргу в ту саму поліцію на ту саму поліцію?
Обжаловать не стоит. Результата не будет. Переписка с полицией понадобится для доказательства отключения.
Цитувати
Можливо доведеться шукати допомоги у адвокатів (знати б до кого звертатись, чи як шукати).
Попробуйте сначала самостоятельно.
Цитувати
До застосування КПК я якось не приготувався.
КПК и не понадобится. Здесь обойдется все на ЦПК и ЦК.
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

Приблизно через дві години електроенергія у квартирі зникла.
Ніяких попереджень під підпис не надходило.

Мабуть доведеться йти з позовом до суду, але я до цього поки що не готовий і не уявляю з чого починати, які можливі варіанти.


Ответ, как решить этот вопрос здесь  http://gro-za.org/forum/index.php?topic=10000.msg60938.html#msg60938
Записаний

stepan

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2196
  • City: kiev
    • Перегляд профілю
    • Email

Уточнюю, що відключення було зроблено наступним чином:
- перерізан фазовий провід, що йде від лічильника до квартири, причому перерізан з дуже малим запасом;
- відключено нульовий провід, що йде до квартири після лічильника від клеми на щиті (тобто від лічильника нульовий провід йде на клему щита, а від тієї клеми вже до квартири, але той провід від клеми відключили і закрутили серед інших проводів);
- лічильник залишився підключеним до вхідної електромережі, але від електромережі квартири відключений (Київенерго у своїй відповіді це підтвердило).
Підключіть нульовий провід до клеми на щиті, а фазовий провід наростіть за допомогою клемної колодки на зразок наведеної нижче на малюнку  -
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Пане, Sergy! Чим справа-то завершилась?
Записаний

Sergy

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 24
    • Перегляд профілю

Шановні добродії! Справа ніяк не завершилась. Наприкінці травня написав скаргу до поліції і, на початку серпня отримав відповідь. Таку саму як і на попередню заяву. На довідці дата — початок липня, а на конверті штемпель - кінець липня. Одразу підійти за висновком не вдалося (чи то справи, чи то з роботою напряг), тож висновок я отримав десь в середині серпня. У висновці йдеться про те, що «Керівництво ЖБК повідомило що мешканці квартири мають заборгованість за внески по утриманню будинку. Після неодноразових попереджень квартиру було від'єднано від електромережі.». Скаргу в поліції назвали заявою і попередню заяву не згадують. І жодного документу, жодної копії. Навіть немає якогось документу який підтверджує «неодноразові попередження». Тож тепер потрібно писати далі. Один лист на кілька адрес. Як десь почув: «Чим більше паперу, тим чищі сідниці». Якщо немає документів, то потрібно запасатись відповідями різних інстанцій. От тільки ще не визначився.
Захист прав споживачів, прокуратура, Кабінет Міністрів, приймальня депутата, міська Рада, КМДА.
За цей час написно заяви на відключення від газу, гарячої води та опалення. Надіслано рекомендованим листом з описом вкладення, з повідомленням про вручення. Але ніхто не поспішає. Ніщо не рухається. Правда «Водоканал»  НАРЕШТІ зацікавився лічильниками.
А поки що від'єднана від електрики квартира і так непридатна для проживання. Бойлер висить порожній, все перекрито, газ не використовується. Пошту отримуємо.
Я розумію, що власник може під'єднатись, підчепитись до того «апендициту» за допомогою клеми «WAGO» (є на 2, 3 та 5 контактів) - там і пружини добрі (забезпечують кращий контакт ніж гвинт) і ток непоганий.  Але це не захистить від повторення таких дій.
Ще краще — перенести лічильник до квартири. І тоді до лічильника — Київенерго.
Але щось я став дуже повільний. І відчуваю, що толцити доведеться ще довго. І на роботі буває досить напружено. І вже чергові відрядження очікують. І багато ще чого потрібно зробити, але не встигаю. Спочатку були плани відремонтувати квартиру у одного власника, а речі відвезти до другого. Речі перевезли — зарплату перестали своєчасно сплачувати. Тепер від другого власника усе потягнулось до квартири першого власника, яку збирались відремонтувати. І борги по зарплаті зростають. Тож мені важливо підкреслити, що саме завдяки таким діям квартира тимчасово стала непридатною для проживання, а споживач ніяких послуг не отримує і не може отримувати доки не вирішиться це питання.
Записаний

Sergy

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 24
    • Перегляд профілю

Шановні добродії!
Як відключили, так і підключили.
Без попереджень, без документів. Коли те сталось - не знаю. Спочатку зникла пломба клемників. Лічильник опломбований, а клемники ні. Довелось  повідомляти чергового (чи наступного) виконавця про обставини і нагадувати, що я прошу дозволу перенести лічильник до квартири. Крім того підняв ще питання, зокрема про дозволену потужність для квартири, про гарантії безперебійної поставки в період мінімального тарифу багатотарифного лічильника (А то у нас можна отримати угоду на кілька тарифів, а електроенергію лише в період максимального не вигідного тарифу). Виконавець відповів, що переслав мого листа до ДТЕК, а ДТЕК мені ще ні разу не відповів.
Ще раніше я відправив рекомендованого листа до ЖБК з запитом — це вони відрізали, чи ні, і якщо вони мають такі повноваження, то може вони відріжуть газ, опалення, та гарячу воду. Лист повернувся з відміткою «За закінченням терміну зберігання».
Згодом вирішилось питання відключення інколи тепленької інколи води. По телефону дали дозвіл на самостійне встановлення заглушки. А як же показники лічильника? - Покажете тому, хто прийде опломбовувати. Всупереч очікуванням якоїсь підстави — все пройшло напрочуд просто. Прийшов, опломбував заглушку, тицьнув якийсь папірець, повангував, що з опаленням буде складно, і пішов.
Якось подзвонила якась жінка, начебто з ЖБК, і почала розповідати, що не може мене знайти.
Я порадив їй написати, на що вона заперечила, що сучасні люди спілкуються телефоном.
Я відповів, що мені потрібні не балачки, а документи. Вона начебто погодилась - добре, я напишу. Також вона згадала, що в квартирі ніхто не живе. Я обурився — як там можна жити, коли хтось відрізав квартиру від електроенергії і залишив папірець від ЖБК. Ми вас не відключали — одразу заперечила вона, - то хтось вирішив вас полякати. Я відповів, що збираю інформацію і приймаю рішення. Є відписка поліції, є від Київенерго, немає від ЖБК. На тому сучасне спілкування завершилось- без документів.
Коли був карантин, то було обмеження в пересуванні 2км, яке також з“явилось не одразу. Тож до квартири добирався не часто і не завжди заходив — лише забирав пошту. Десь наприкінці 2020р не побачив знайомого обрубка, клацнув вимикачем в квартирі і з“явилось світло. І з“явилось питання — як надовго?  Питання переносу лічильника до квартири не вирішене. Гарантій — ніяких. Потроху вибираю переплачену колись електроенергію, коли приходжу.
Записаний
 

+ Швидка відповідь


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email