'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Запитання по аліментам  (Прочитано 21250 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Запитання по аліментам
« Reply #15 : 21 Вересня 2019, 22:49:25 »

Цитувати
ЖЕДи вже пару років як не видають таких довідок (форма 13). Сьогодні отримав цю довідку (реєстрація місця проживання дитини) у ЦНАП, правда вони захотіли оригінал свідоцтва про народження дитини.  :o
Цитувати
незабаром планується скасувати так звану форму 13, тобто довідку про реєстрацію місця проживання громадянина. Щорічно за цією довідкою звертаються близько 20 мільйонів осіб.

Також планується скасувати отримання довідки про склад сім’ї, яка щорічно потрібна мільйону українців.
https://24ks.news/vs-novini/6080-v-ukrayin-skasuyut-dovdki-pro-msce-prozhivannya-ta-sklad-smyi-podrobic-rshennya-kabmnu.html?fbclid=IwAR3o5QPDwWli-RxDzXpZfOECrHY7ghGtA5uX7O6M75eoakFv0Ursdb6gLj4
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Запитання по аліментам
« Reply #16 : 22 Вересня 2019, 19:23:43 »

ЖЕДи вже пару років як не видають таких довідок (форма 13). Сьогодні отримав цю довідку (реєстрація місця проживання дитини) у ЦНАП, правда вони захотіли оригінал свідоцтва про народження дитини.  :o
Ій всього 3 роки. "ЖЕДи" й не повинні її видавати. Вимога пред'явлення свідоцтва про народження дитини законна.  Смайлик  :o недоречний.
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Запитання по аліментам
« Reply #17 : 23 Вересня 2019, 04:41:51 »

ЖЕДи вже пару років як не видають таких довідок (форма 13). Сьогодні отримав цю довідку (реєстрація місця проживання дитини) у ЦНАП, правда вони захотіли оригінал свідоцтва про народження дитини.  :o
Ій всього 3 роки. "ЖЕДи" й не повинні її видавати. Вимога пред'явлення свідоцтва про народження дитини законна.  Смайлик  :o недоречний.
Кому 3 роки? Формі № 13? Можливо. Значить я її переплутав зі схожою "довідкою про проживання особи", яку раніше ЖЕДи видавали на підставі "акту обстеження".  Тепер вони її не видають...

Оновлюю свої запитання для юристів. Прошу прокоментувати.

Мати неповнолітньої дитини, яка проживає у шлюбі в квартирі батька цієї дитини разом з ним, у лютому 2019 року подала заяви на розлучення та на аліменти на дитину (без жодних доказів того, що батько дитини не утримує дитину). Через пів-року вона отримала судовий наказ про стягнення аліментів на дитину (1/4 від доходу) зі свого чоловіка (перебуваючи у шлюбі з ним), якого взагалі не було сповіщено про те, що було видано судовий наказ, а ще через місяць, в день судового засідання по суті справи про розлучення, вона написала заяву про те, що вона передумала розлучатись і відкликає свої позовні вимоги про розлучення. Чоловік підтримував і позовну вимогу своєї дружини і її останню заяву про те, що вона відкликає свої позовну вимогу про розлучення.

Відповідач самостійно отримав в суді копію судового наказу, але в ній не знайшов своє прізвище (воно схоже, але інше). Суд пізніше виправив свою помилку і (зі слів дружини) видав новий судовий наказ з виправленими прізвищами, але відповідач його не отримав ні самостійно, ні по пошті.

Наразі позивачка, як і раніше, живе у шлюбі разом зі своїм чоловіком у його квартирі, разом зі спільною неповнолітньою дитиною, яка знаходиться повністю на утриманні батька, матір грошей на утримання дитини не дає, не платить ні за проживання, ні за спожиті комунальні послуги (і не платила ніколи, натомість за все платив чоловік). Дружина 9 років була на утриманні чоловіка, наразі офіційно не працює і не стоїть на обліку в Державній службі зайнятості, останні три роки періодично працювала на різних місцях роботи, не має постійного доходу, крім того, у квартирі чоловіка проживає також повнолітній син дружини від її попереднього шлюбу, який не платить ні за спожиті комунальні послуги, ні за своє проживання.

Питання:
1)   Чи має право чоловік на підставі того, що його неповнолітня дитина проживає разом з ним (про це є «свіжа» довідка з ЦНАП) і знаходиться на його повному утриманню, а дружина не дає грошей на утримання дитини, подати до суду заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів з дружини на користь батька дитини для її утримання?
2)   Чи буде законно, якщо чоловік буде просити суд призначити на його користь аліменти з матері дитини для утримання їх спільної дитини, яка з ним проживає, у твердій грошовій сумі, а саме, у розмірі 2000 грн., що становить менше, ніж мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину (тобто, менше, ніж розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, але більше, ніж 50 відсотків такого розміру)?
3)   Якщо ця заява батька дитини буде задоволена і буде видано новий судовий наказ, то попередній судовий наказ про стягнення аліментів на дитину з чоловіка буде автоматично анульовано (це буде перепризначення аліментів?), чи будуть діяти одночасно обидва судових накази про стягнення аліментів? Чи зобов’язаний чоловік сповіщати суд про існування судового наказу про стягнення аліментів з нього на користь дружини для утримання дитини?
4)   Як щодо «заборгованості» з аліментів з лютого 2019 року (судовий наказ позивачка не пред’являла до виконання) – вона буде анульована чи перепризначена на користь батька дитини, яка проживала з батьком весь час і була на його утриманні, чи батько все одно повинен сплатити її на користь дружини згідно судового наказу?
« Останнє редагування: 23 Вересня 2019, 04:43:52 від Олександр_2015 »
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Запитання по аліментам
« Reply #18 : 23 Вересня 2019, 13:52:46 »

(click to show/hide)
Сьогодні отримав дивну відповідь від одного юриста на ці свої запитання:
(click to show/hide)
Але мені не зрозуміло, на підставі якої юридичної норми  я можу подати заяву про скасування судового наказу про стягнення з мене аліментів на утримання дитини, якщо п.1 ст. 170 ЦПК прямо забороняє це робити? І чи буде вважатись поважною підставою для поновлення пропущеного строку доказ того, що я подам таку заяву протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення мені копії судового наказу з виправленими помилками у призвищах позивача, відповідача та дитини (бо перший судовий наказ з істотними помилками у всіх призвищах я отримав самостійно вже 3 місяця тому і більше того, він не містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень)?

Інший юрист каже, що я в будь-якому випадку не маю права подати заяву про скасування судового наказу про стягнення з мене аліментів на утримання дитини, натомість маю право подати позов про звільнення від сплати аліментів і що підставою для цього буде саме те, що є доказ того, що дитина проживає зі мною. Він також каже, що хоча п 5 ст 444 ЦПК і дозволяє зробити поворот виконання судового наказу за наявності відповідної заяви, але це буде неможливо зробити, оскільки судовий наказ по аліментам не підлягає скасуванню і тому борг по аліментам прийдеться сплатити, хоч дружина і не подавала судовий наказ до виконання...

Цікаво почути коментарі юристів...
« Останнє редагування: 23 Вересня 2019, 14:14:30 від Олександр_2015 »
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Запитання по аліментам
« Reply #19 : 23 Вересня 2019, 23:00:28 »

А наступна тактика виправдана, чи ні:  ???

1) У першу чергу:
Подати клопотання про поновлення пропущеного строку для скасування судового наказу про стягнення аліментів через те, що відповідачу не було надіслано судовий наказ, а від дати самостійного отримання копії судового наказу з виправленими помилками у прізвищах позивача, відповідача та дитини не пройшло 15 днів. Разом з цим клопотанням відповідно до ст. 170 ЦПК подати заяву про скасування судового наказу про стягнення аліментів з дати пред'явлення заяви позивача до суду (через те, що дитина весь час жила разом з відповідачем і була на його утримання), де вказати, що дитина проживає з відповідачем, про що є довідка № 13 з ЦНАП і знаходиться на утриманні відповідача. Крім того, стягувач аліментів живе також разом з відповідачем, наразі офіційно не працює і не стоїть на обліку в Державній службі зайнятості. Одночасно подати також клопотання про поворот виконання судового наказу про стягнення аліментів в порядку, встановленому ст. 444 ЦПК.
Але чи є хоч якась перспектива скасування судового наказу про стягнення аліментів?  ???
До речі, також не зрозуміло - чи сплачується судовий збір за подання заяви про сказування судового наказу, чи ні?  ???

2) У разі, якщо не вдасться скасувати судовий наказ:
Відповідно до ст. 273 Сімейного кодексу
Цитувати
Стаття 273. Зміна розміру аліментів та звільнення від їх сплати

1. Якщо матеріальний або сімейний стан особи, яка сплачує аліменти, чи особи, яка їх одержує, змінився, суд може за позовом будь-кого з них змінити встановлений розмір аліментів або звільнити від їх сплати.
подати позовну заяву про звільнення від сплати аліментів з дати пред'явлення заяви позивача до суду (через те, що дитина весь час жила разом з відповідачем і була на його утримання).
Але чи є хоч якась перспектива задоволення такої позовної заяви (хоча б з дати її подачи)?  ???

3) У разі, якщо відповідача не буде звільнено від сплати аліментів:
Подати заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі з дружини на користь батька дитини для її утримання на підставі того, що дитина проживає з батьком, а дружина не дає грошей на утримання дитини.
Не зрозуміло - такий судовий наказ "автоматично" анулює аналогічний попередніій (про стягнення аліментів з чоловіка на користь мати дитини для утримання дитини), чи ні?  ???
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Запитання по аліментам
« Reply #20 : 24 Вересня 2019, 12:46:09 »

УТОЧНЕНІ ЗАПИТАННЯ:

1) Чи має право відповідач (батько неповнолітньої дитини) по судовому наказу про стягнення аліментів на дитину (який діє з лютого 2019 року, але не пред'явлено до виконання), відповідно до ст. 273 Сімейного кодексу подати позовну заяву про звільнення від сплати аліментів з дати пред'явлення заяви про видачу судового наказу, на підставі того, що дитина весь час жила і зараз живе разом з відповідачем на його утриманні (є "свіжа" довідка № 13 про реєстрацію місця проживання дитини з батьком від ЦНАП)?

Мати дитини, як і раніше, живе у шлюбі разом з батьком дитини у його квартирі, разом зі спільною неповнолітньою дитиною, яка знаходиться повністю на утриманні батька, матір грошей на утримання дитини не дає, не платить ні за проживання, ні за спожиті комунальні послуги (і не платила ніколи, натомість за все платив чоловік, є дублікати квитанцій). Дружина 9 років була на утриманні чоловіка, наразі офіційно не працює і не стоїть на обліку в Державній службі зайнятості, останні три роки періодично працювала на різних місцях роботи, не має постійного доходу.

Є хоч якась перспектива задоволення такої позовної заяви (хоча б з дати її подачі)?

2) Також не зрозуміло: у разі, якщо подати заяву про видачу "зустрічного" судового наказу про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі з дружини на користь батька дитини для її утримання на підставі того, що дитина проживає з батьком, а дружина не дає грошей на утримання дитини, - такий судовий наказ "автоматично" анулює аналогічний попередній судовий наказ (про стягнення аліментів з чоловіка на користь мати дитини для утримання дитини), чи ні?
« Останнє редагування: 24 Вересня 2019, 13:13:40 від Олександр_2015 »
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Запитання по аліментам
« Reply #21 : 24 Вересня 2019, 15:49:47 »

УТОЧНЕНІ ЗАПИТАННЯ:

1) Чи має право відповідач (батько неповнолітньої дитини) по судовому наказу про стягнення аліментів на дитину (який діє з лютого 2019 року, але не пред'явлено до виконання), відповідно до ст. 273 Сімейного кодексу подати позовну заяву про звільнення від сплати аліментів з дати пред'явлення заяви про видачу судового наказу, на підставі того, що дитина весь час жила і зараз живе разом з відповідачем на його утриманні (є "свіжа" довідка № 13 про реєстрацію місця проживання дитини з батьком від ЦНАП)?

Мати дитини, як і раніше, живе у шлюбі разом з батьком дитини у його квартирі, разом зі спільною неповнолітньою дитиною, яка знаходиться повністю на утриманні батька, матір грошей на утримання дитини не дає, не платить ні за проживання, ні за спожиті комунальні послуги (і не платила ніколи, натомість за все платив чоловік, є дублікати квитанцій). Дружина 9 років була на утриманні чоловіка, наразі офіційно не працює і не стоїть на обліку в Державній службі зайнятості, останні три роки періодично працювала на різних місцях роботи, не має постійного доходу.

Є хоч якась перспектива задоволення такої позовної заяви (хоча б з дати її подачі)?

2) Також не зрозуміло: у разі, якщо подати заяву про видачу "зустрічного" судового наказу про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі з дружини на користь батька дитини для її утримання на підставі того, що дитина проживає з батьком, а дружина не дає грошей на утримання дитини, - такий судовий наказ "автоматично" анулює аналогічний попередній судовий наказ (про стягнення аліментів з чоловіка на користь мати дитини для утримання дитини), чи ні?
Як треба правильно діяти?
1-й варіант:
Подавати дві позовні заяви: одна (платна) - про звільнення від сплати аліментів (цю заяву мусить розглядати той самий суддя, який виписував судовий наказ про стягнення аліментів з чоловіка на користь дружини для утримання дитини - так?), а друга (безкоштовна) - про видачу судового наказу про стягнення аліментів з дружини на користь чоловіка для утримання дитини (а цю буде розглядати якийсь інший суддя - вірно?).

2-й варіант.
Подавати одну позовну заяву з цими двома позовними вимогами (одна платна, інша - безкоштовна). Цю заяву мусить розглядати той самий суддя, який виписував судовий наказ про стягнення аліментів з чоловіка на користь дружини для утримання дитини - так?

Який варіант більш юридично грамотний?
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Запитання по аліментам
« Reply #22 : 25 Вересня 2019, 03:42:24 »

Мда... Ось відгуки на дії та якості судді, яка видала судовий наказ про стягнення аліментів без жодних доказів:
Цитувати
Коренюк А.М. Дежа в’ю, або суддя без пам’яті, моралі і гальм
https://proisvol.info/2018/07/23/korenyuk-a-m-dezha-vyu-abo-suddya-bez-pamyati-morali-i-galm/
Як я зрозумів, позовну заяву про звільнення від сплати аліментів повинна розглядати суддя, яка видала відповідний судовий наказ...  :-\
До речі, в ухвалі про виправлення описки в судовому наказі сказано:
Цитувати
Сторони в судове засідання не з"явилися, належним чином повідомлені про час та місце його проведення...
Насправді, відповідач не був взагалі повідомлений про це!  Свавілля!  >:(
http://reyestr.court.gov.ua/Review/80281746
http://reyestr.court.gov.ua/Review/81986468
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Мені здається, що я знайшов правову підставу для вирішення описаної проблеми:
Цитувати
Стаття 432. Виправлення помилки у виконавчому документі та визнання його таким, що не підлягає виконанню

1. Суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню.

2. Суд визнає виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, якщо його було видано помилково або якщо обов’язок боржника відсутній повністю чи частково у зв’язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

3. Суд розглядає заяву в десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника і постановляє ухвалу. Неявка стягувача і боржника не є перешкодою для розгляду заяви. До розгляду заяви суд має право своєю ухвалою зупинити виконання за виконавчим документом або заборонити приймати виконавчий документ до виконання.

4. Про виправлення помилки в виконавчому документі та визнання його таким, що не підлягає виконанню, суд постановляє ухвалу. Якщо стягнення за таким виконавчим документом уже відбулося повністю або частково, суд одночасно з вирішенням вказаних питань на вимогу боржника стягує на його користь безпідставно одержане стягувачем за виконавчим документом.

5. Ухвала суду за результатами розгляду заяви може бути оскаржена у порядку, встановленому цим Кодексом.
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n9165
"Інши причини" наступні: дитина весь час жила і зараз живе разом з відповідачем на його утриманні (є "свіжа" довідка № 13 про реєстрацію місця проживання дитини з батьком від ЦНАП).

ПИТАННЯ:
чи можна визнати судовий наказ про стягнення аліментів на утримання дитини, таким, що не підлягає виконанню, відповідно до ст. 432 ЦПК?
« Останнє редагування: 25 Вересня 2019, 04:40:28 від Олександр_2015 »
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Запитання по аліментам
« Reply #23 : 26 Вересня 2019, 05:18:43 »

Подивився я судові рішення в ЄДРСР по ключовим словам "припинення стягнення аліментів та скасування заборгованості" - на жаль, не знайшов, коли б аліменти стягувались у випадку спільного проживання у шлюбі. В усіх випадках позивачами доведено, що дитина спочатку не проживала разом з ним, а потім стала проживати з ним, а відповідач - проживає окремо від позивача. Це очевидна ситуація, коли працює ст. 273 СК... Цікаво що наголошується, що "повне чи часткове звільнення платника аліментів від сплати заборгованості за аліментами можливе лише у разі обчислення державним виконавцем розміру заборгованості...".

Так що мабуть я зараз подам заяву про видачу судового наказу про присудження аліментів на дитину з дружини на мою користь (1/4 від її доходу; спрощене провадження без виклику сторін). Якщо відмовлять - прийдеться або домовлятись з дружиною (складати у нотаріуса договір про добровільну сплату аліментів, але може не 1/4 від доходу, а фіксовану суму), або сплачувати їй аліменти самостійно через пошту на адресу проживання.

Цікаво: я пошукав в ЄДРСР по ключовим словам "стягненню аліментів не підлягає виконанню 432 ЦПК" і знайшов таку ухвалу:
Цитувати
14.02.2019 Справа № 756/16096/18
Ун.№756/16096/18
Пр.№6/756/137/19

У Х В А Л А
14 лютого 2019 року                Оболонський районний суд м. Києва в складі:
головуючого - судді                                -                Майбоженко А.М.
секретаря                                                -                Сергеєвої Т.В.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Києва заяву боржника ОСОБА_1 про визнання виконавчого документу таким, що не підлягає виконанню,

В С Т А Н О В И В :
Боржник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про визнання таким, що не підлягає виконанню виконавчого документу, виданого Оболонським районним судом м.Києва, а саме судового наказу в справі №756/16096/18 від 12.12.2018 року про стягнення з нього аліментів на користь ОСОБА_2 на дитину ОСОБА_3, посилаючись на те, що обов'язок боржника відсутній, оскільки між стягувачем та боржником укладено договір про сплату аліментів, який виконується боржником.
Стягувач та боржник в судове засідання не з'явились, про день, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином, причини неявки суду не відомі. Суд вважає можливим розглянути за їх відсутності.
Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.
У відповідності до ч. 1 ст. 432 Цивільно процесуального кодексу України суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню.
Частиною 2 ст. 432 Цивільно процесуального кодексу України суд визнає виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, якщо його було видано помилково або якщо обов'язок боржника відсутній повністю чи частково у зв'язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.
17.08.2007 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_4 укладено та посвідчено нотаріально Договір між батьками про сплату аліментів на утримання дитини - ОСОБА_3, 2002 року народження, згідно якого ОСОБА_1 зобов'язався сплачувати аліменти у розмірі 300 гривень щомісячно з перерахунком у випадку зміни мінімального розміру аліментів.
Боржник ОСОБА_1 свої зобов'язання за договором виконує, кошти перераховує на банківську картку, відкриту на ім'я дитини.
12.12.2018 року Оболонським районним судом м. Києва видано судовий наказ по справі № 756/16096/18 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 аліменти на дитину - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі ј частки заробітку (доходу), щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 05.12.2018 року і до досягнення дитиною повноліття, а також про стягнення з ОСОБА_1 на користь держави судового збору в розмірі - 176 грн. 20 коп.
При зверненні до суду з заявою про видачу судового наказу, стягувачем не зазначено про те, що між нею та відповідачем існує домовленість щодо розміру аліментів та порядку їх сплати, не зазначено про те, що аліменти в певній сумі сплачуються, не повідомлено про те, що розмір аліментів, визначений домовленістю між батьками має бути змінений на підставі рішення суду або про те, що боржник не виконує взяті на себе зобов'язання та порушує їх.
Дані обставини підлягають обов'язковому з'ясуванню судом при вирішенні питання про стягнення аліментів.
Відсутність доказів щодо невиконання батьком своїх зобов'язань, які виникли на підставі договору про сплату аліментів та особистої домовленості між батьками, на наявність якої вказує зміст електронної переписки між стягувачем та боржником, на думку суду вказує на відсутній обов'язок по сплаті аліментів в примусовому порядку за судовим рішенням.
З цих підстав, суд вважає правильним визнати таким, що не підлягає виконанню судовий наказ, виданий 12.12.2018 року Оболонським районним судом м.Києва в справі за ун.№756/16096/18, пр.№2-н/756/589/18, за заявою ОСОБА_2 про стягнення аліментів на дитину ОСОБА_3 з ОСОБА_1.
Керуючись ст.432 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:
Заяву боржника ОСОБА_1 про визнання виконавчого документу таким, що не підлягає виконанню - задовольнити.
Визнати таким, що не підлягає виконанню судовий наказ, виданий 12.12.2018 року Оболонським районним судом м.Києва в справі за ун.№756/16096/18, пр.№2-н/756/589/18, за заявою ОСОБА_2 про стягнення аліментів на дитину ОСОБА_3 з ОСОБА_1.
Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення до Апеляційного суду м.Києва через Оболонський районний суд м.Києва.

Суддя:                                        А.М.Майбоженко
http://reyestr.court.gov.ua/Review/79985920 

Тому, після підписання у нотаріуса договору про добровільну сплату аліментів, я зможу подати в суд позовну заяву про визнання таким, що не підлягає виконанню судовий наказ про присудження аліментів на дитину з мене на користь дружини, згідно зі ст. 432 ЦПК...


« Останнє редагування: 26 Вересня 2019, 05:26:18 від Олександр_2015 »
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Запитання по аліментам
« Reply #24 : 26 Вересня 2019, 08:29:43 »

До речі, в ухвалі про виправлення описки в судовому наказі сказано:
Цитувати
Сторони в судове засідання не з"явилися, належним чином повідомлені про час та місце його проведення...
Насправді, відповідач не був взагалі повідомлений про це!  Свавілля!  >:(
В даному випадку не повідомлення цілком законне. Тобто ніякого
Цитувати
Свавілля!  >:(
нема... Ч. 2 ст. 269:
Цитувати
2. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.
Просто ухвала, як майже завжди, "копіпастилася" з вже готової... А треба було вказати,  що заява розглядається без виклику сторін.
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Запитання по аліментам
« Reply #25 : 11 Січня 2020, 14:24:39 »

28 жовтня 2019 року подав заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів з дружини на дитину (перед цим вона у лютому 2019 року подала аналогічно заяву про стягнення аліментів з мене і їй було видано СН). 28 жовтня 2019 року було призначено склад суду, але більше жодної інформації на сайті суду немає.
Що це може означати?

В ЦПК написано:
Цитувати
Стаття 167. Порядок розгляду заяв про видачу судового наказу

1. Суд розглядає заяву про видачу судового наказу протягом п’яти днів з дня її надходження, а якщо боржником у заяві про видачу судового наказу вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, - протягом п’яти днів з дня отримання судом у порядку, передбаченому частинами п’ятою, шостою статті 165 цього Кодексу, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - боржника. Розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника.
І ще:
Цитувати
Стаття 169. Надіслання боржникові копії судового наказу

1. Після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, боржникові на його офіційну електронну адресу або рекомендованим листом із повідомленням про вручення, чи цінним листом з описом вкладеного, якщо офіційної електронної адреси боржник не має.

2. Одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами.
Наскільки мені відомо, нічого з суду не надходило.
В понеділок піду в суд і поцікавлюсь особисто...
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Запитання по аліментам
« Reply #26 : 13 Січня 2020, 19:54:28 »

28 жовтня 2019 року подав заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів з дружини на дитину (перед цим вона у лютому 2019 року подала аналогічно заяву про стягнення аліментів з мене і їй було видано СН). 28 жовтня 2019 року було призначено склад суду, але більше жодної інформації на сайті суду немає.
Що це може означати?
(click to show/hide)
А ось цо це означає: грубе порушення закону, бо помічниця судді сказала, що
Цитувати
суддя... був у відпустці, підійдіть завтра після 11-00
  :o . Я в шоці... Вони просто забули, що треба було видати СН по аліментам до 5 листопада 2019 року! Отака у нас судова система!  :-\
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Запитання по аліментам
« Reply #27 : 16 Січня 2020, 19:09:50 »

Суд відмовив мені у прийнятті заяви про видачу СН про стягнення аліментів, аргументуючи тим, що ст. 161 ЦПК не передбачено аліменти
Цитувати
у розмірі однієї чверті від усіх видів заробітку (доходу), щомісячно, але не менше ніж 50 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку
, як я просив. Повторне звернення з тими самими вимогами можливе тільки у позовному порядку (п. 2 ст. 166 ЦПК). Можна оскаржити цю ухвалу до КАС протягом 15 днів з дня проголошення.
І начебто все вірно написав суддя, але... я просто переписав ці вимоги з заяви про видачу СН про стягнення аліментів, яку 11 лютого 2019 року подавала проти мене дружина і яка була задоволена 1 березня 2019 року (див. скан-копію цих вимог)!  :o 
Виходить, що всі рівні, але деякі рівніше? >:(
ПИТАННЯ:
Чи маю я право тепер подати заяву про видачу СН про стягнення аліментів з дружини, яка проживає зі мною та дитиною з вимогою про стягнення аліментів на дитину у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку?
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Запитання по аліментам
« Reply #28 : 16 Січня 2020, 22:13:14 »

Можна оскаржити цю ухвалу до КАС протягом 15 днів з дня проголошення.
Потрібно оскаржти. http://reyestr.court.gov.ua/Review/69616096#
Записаний

Олександр_2015

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2030
    • Перегляд профілю
Re: Запитання по аліментам
« Reply #29 : 17 Січня 2020, 16:24:41 »

Можна оскаржити цю ухвалу до КАС протягом 15 днів з дня проголошення.
Потрібно оскаржти. http://reyestr.court.gov.ua/Review/69616096#
Дякую! Ось воно як! Не так все просто...  :)
Що до фіксаціії дати отримання заяви суду для заяви про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:
Цитувати
Стаття 354. Строк на апеляційне оскарження

2. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

2) на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.
Ухвалу рекомендованим листом мені ще не вручили, але ось-ось вручать... Як треба правильно діяти, щоб зафіксувати дату вручення мені цієї ухвали і що треба пред'явити суду в якості доказів того, що я її отримав пізніше дати проголошення ухвали? Достатньо копії конверту з датою на поштовому штемпелі? Але ж там дати відправки рекомендованого листа, а не вручення його мені. Я просто розписуюсь у журналі листоноші і все. На листі повинен бути штрих-код, за яким можна буде відстежити дату отримання мною листа, його треба роздрукувати і саме це разом з копією конверту і буде належним доказом для суду?
Записаний
 

+ Швидка відповідь


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email