'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Нарахування по незареєстрованих особах. Як побудувати стратегію захисту?  (Прочитано 6728 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Віталій

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 146
  • City: Kyiv
    • Перегляд профілю
    • Email

Доброго дня, пане Вікторе!
В мене виникла наступна ситуація. В квартирі, що знаходиться у кооперативному будинку (Шевченківський район) офіційно зареєстровані три особи: мій батько – учасник бойових дій, матір і я. У 2002-ому році у квартирі була тимчасово зареєстрована моя дружина, на той момент громадянка Узбекистану. Термін тієї реєстрації складав 3 місяці, після чого вона була перереєстрована у іншому місці – у приватному будинку в Київській області, де згодом отримала українське громадянство і зареєстрована зараз. З моменту тієї реєстрації нарахування квартплати йшло на 4-х осіб. Ми не заперечували, так як тарифи були не високі а моя дружина фактично проживає з нами. Потім в нас з’явилися 2 дітей. Дітей у вказаній квартирі не реєстрували, а зареєстрували у тому ж будинку, де й моя дружина.
З грудня 2008-го року голова кооперативу без будь яких письмових повідомлень і обґрунтувань збільшила нарахування квартплати, збільшивши кількість осіб по яких вона нараховується до 6. Ми не погодилися з цим і виставили вимоги: або ми платимо по старому (за 4-х осіб), або не будемо платити взагалі. З того часу й досі ми не сплатили жодної платівки. На ім’я голови кооперативу ми надсилали рекомендованого листа (є квитанція), у якому просили перелічити осіб по яких здійснюється нарахування, але відповіді не отримали.
Коли ми реєстрували дітей у тому будинку в області від голови кооперативу я отримав довідку (листопад 2008 р.), що вони тут не зареєстровані.
Схоже зараз кооператив збирається подавати позов до суду. На скільки я розумію, за законом ми повинні сплачувати лише за тих осіб, що зареєстровані в квартирі. Чи не змогли б ви пояснити, якою має бути стратегія захисту.
Колись я вже писав про цю історію, але тоді воно так і „зависло у повітрі”, а зараз сплило знову. Я б може й не парився, але коли обоє дітей інваліди (втрата слуху), коли треба платити за заняття з ними, за слухові апарати (по 18 тіс. грн. для кожної), починаєш рахувати кожну копійку.
З найкращими побажаннями,
Віталій.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю


З грудня 2008-го року голова кооперативу без будь яких письмових повідомлень і обґрунтувань збільшила нарахування квартплати, збільшивши кількість осіб по яких вона нараховується до 6.
А що Ви маєте на увазі під терміном "квартплата"?
Плата за утримання будинку та прибудинкової території повинна розраховуватись пропорційно площі квартири, а не кількості мешканців. Договір є? Що в ньому зазначено?
Плата за опалення те ж пропорційно площі квартири, мешканці ні дочого (навіть якщо є загальнобудинковий тепломір, його покази  розподіляються пропорційно площі квартир).
Можливо Ви сплачуєте за гор. та хол. воду кооперативу , а вже кооператив сплачує постачальникам, то поставте квартирні лічильники і платіть по лічильникам не залежно від кількості мешканців (доречі якщо Ви платите по нормам за 4-х,  то лічильники швидко окупляться, і Вам невдовзі ще й економія буде до родинного бюджету).
 Плата за електроенергію теж по лічильнику і на рахунки Київенерго (договір вони повинні укладати з кожною квартирою окремо).
Плата за газ - теж можно поставити лічильник (правда це вже не дешево), але можливо й потрібно мати договір з Київгазом і платити їм.
« Останнє редагування: 27 Травня 2010, 10:53:10 від Юрій Васильович »
Записаний

gro-za

  • Засновник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2230
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

Юрій Васильович, дякую йому, допомагає мені з розбором польотів. На даний час маю обмаль часу на детальні коментарі. Все правильно, плата за ЖКП не залежить від кількості мешканців квартири. Крім послуг з ГВП, ХВП та водовідведення, та й то у відсутності приладів обліку. Водолічильники не такі вже дорогі, у межах 70-140 грн., залежно від виробника. Зате звільняють від головного болю років на три, до чергової метрологічної повірки.
Записаний

Віталій

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 146
  • City: Kyiv
    • Перегляд профілю
    • Email

Лічильники на воду є. Саме їх встановлення і спричинило бажання перераховувати на більшу кількість осіб, тому що сплачувати стали реально менше і „хитрі розрахунки” кооперативної бухгалтерії стали неможливі.
Але проблема криється в іншому. Батько і матір сплачують 50% від суми, так як батько учасник бойових дій. Тому коли розрахунок здійснюється на 4-х осіб, то вся сума помножається на 0.75, коли ж розрахунок здійснюється на 6 осіб, то сума помножається на:
1/6*2*0.5+1/6*4*1=0.83. До того ж додається плата за газ ще на 2-х осіб і, здається, плата за користування ліфтом, яка теж розраховується на кількість осіб. Загалом виходить збільшення десь на 75 грн щомісяця.
Ніяких окремих договорів по при будинковій території немає. Все зведено у одну платіжку від КП ГІОЦ.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Цитувати
Все зведено у одну платіжку від КП ГІОЦ.

Отож це й погано!
Цитувати
Батько і матір сплачують 50% від суми, так як батько учасник бойових дій. Тому коли розрахунок здійснюється на 4-х осіб, то вся сума помножається на 0.75, коли ж розрахунок здійснюється на 6 осіб, то сума помножається на:
1/6*2*0.5+1/6*4*1=0.83.


почитайте наступні теми:
про розрахунок пільг:
Re: Про заключення типових договорів
« Reply #9 : 05 Травень 2010, 11:42:45 »
http://gro-za.org/forum/index.php?topic=4803.msg13142.html#msg13142
 про договір на газ:
Re: Проблемы с ЖЭКом
« Reply #9 : 25 Березень 2010, 08:07:05 »
http://gro-za.org/forum/index.php?topic=4702.msg12546.html#msg12546
Справки из ЖЭКа для должников
http://gro-za.org/forum/index.php?topic=4723.msg12654.html#msg12654
там є відповіді на деякі питання.

подайте запит від імені батька у своє Управління праці та соцзахисту населення (УПСЗН) у якому зареєстрований Ваш батько як пільговик. Нехай вони нададуть інформацію скільки коштів і яким підприємствам жкг та кооперативу вони перераховують помісячно за спірний період. (якщо буде суд, то цю інформацію  потрібно буде затребувати через суд, тож якщо отримаєте раніш то ще краще.)
А також на яку площу УПСЗН надає пільги?
Бо кооператив вірогідно Вас "розводить". УПСЗН враховує тільки зареєстрованих.
Тож по гор. , хол. воді та водовідведенню пільги надають на:  Х м. куб./ 3 * 2 = 2/3 Х, а кооператив з Ваших слів рахує Х м. куб./ 6 * 2 = 2/6 Х = 1/3 Х.  Тобто половину коштів наданих УПСЗН тупо привласнюється кооперативом. А це вже кримінал, тим паче ці кошти з держбюджету.
Звісно голова кооперативу може Вас залякувати що відповідно до ПКМУ № 630 - 2005р.:
Цитувати
"17. Споживач зобов'язаний:

     1) оплачувати послуги в установлений договором строк;

     2) повідомляти  виконавця   про   осіб,   строк   тимчасового проживання  яких  у  квартирі  (будинку  садибного типу) перевищив місяць, а також протягом місяця про зміни,  що відбулися у  стані підсобного  господарства  і  санітарно-технічного  та  інженерного обладнання (за умови  проведення  розрахунків  за  надані  послуги згідно з нормативами (нормами) споживання); "


а відповідно до ПКМУ № 117 - 2003р.:
Цитувати
"8. У разі коли у складі сім'ї пільговика відбулися зміни,  що потребують  коригування  включеної  до  Реєстру  інформації,   він повідомляє про це уповноважений орган." 

 
але це не виправдовує кооператив, тим паче що Ваш платіж він розраховує з урахуванням змін, але зайво отримані гроші від держави назад не повертає.
щодо пільг які надаються на "площу", то ніде в законодавстві нема норми що площу потрібно ділити на всіх як кубометри. норма 21 кв. м на людину + 10,5 кв. м на всіх пільговиків у сім`ї. У Вас виходить 52,5 кв. м. по пільзі 50%, решта - 100% і не потрібно вираховувати якісь там коефіцієнти. це стосується плати за опалення та за утримання будинку. І чи так за Вас доплачує УПСЗН Ви можете перевірити, якщо так то і в цьому випадку крадуть бюджетні кошти. Якщо ж УПСЗН ділить площу як кубометри то потрібно позиватися до УПСЗН, але і в такому разі кооперати краде бо зареєстрованих 3, а він ділить на 6 (дивись спочатку).
щоб плату за ліфт рахували по мешканцях- це вже "НОУ_ХАУ". плата за ліфт входить до плати за утримання будинку. В окремих випадках в ліфті ставлять спеціальне обладнання і плата утримується з картки (як за таксофон, але не за час а за кількість поїздок). можливо загальні збори кооперативу щось там наприймали, так вимагайте від голови надати протоколи зборів на ознайомлення, напишить заяву і вручіть їй під розпис. Вимагайте укласти договори по ПКМУ 630 та 529 з кооперативом. А на газ та електро укладіть самостійно напряму.

Цитувати
або не будемо платити взагалі. З того часу й досі ми не сплатили жодної платівки.
це не вихід.
Цитувати
На ім’я голови кооперативу ми надсилали рекомендованого листа (є квитанція
  надсилати краще з повідомленням про вручення.
Цитувати
Схоже зараз кооператив збирається подавати позов до суду.

а ви спробуйте владнати проблему шляхом домовленості. поясніть, що у разі, якщо буде підтверджено зайве перерахування кооперативу бюджетних коштів, то з позивача кооператив швидко перетвориться на відповідача (от тут Вам і знадобиться інформація з УПСЗН).
« Останнє редагування: 27 Травня 2010, 21:50:15 від Юрій Васильович »
Записаний

Віталій

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 146
  • City: Kyiv
    • Перегляд профілю
    • Email

Дякую за роз’яснення.
Ще є декілька запитань:

Цитувати
подайте запит від імені батька у своє Управління праці та соцзахисту населення (УПСЗН) у якому зареєстрований Ваш батько як пільговик.
Це та сама організація, яка по-старому називалася „районний собес” чи якась інша?
І ще, можливо крім площі, на яку вони надають пільги, треба ще й запитати про кількість осіб?

Цитувати
норма 21 кв. м на людину + 10,5 кв. м на всіх пільговиків у сім`ї. У Вас виходить 52,5 кв. м. по пільзі 50%, решта - 100% і не потрібно вираховувати якісь там коефіцієнти.
Тут я не зрозумів. А як рахувати у разі як загальна площа квартири 71 кв. м, а житлова 57 кв. м?
Записаний

gro-za

  • Засновник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2230
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

Житлово-комунальні послуги нараховуються на загальну площу квартири, не на житлову. Навіть ЦО - на комірчини, коридори, кухні.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Цитувати
Це та сама організація, яка по-старому називалася „районний собес” чи якась інша?

Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської  районної в м. Києві державної адміністрації   01135, м. Київ, пр-т. Перемоги, 5  тел. 236-60-57
Інформація з "Офіційного веб-порталу Київської міської влади" :http://www.kmv.gov.ua/servdir.asp?Id=129&IdServ=1644
Саме в цій організації в 2003р. Вашого батька повинні були внести в "Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги" відповідно до пункту 3 Пост. КМУ від 29.01.2003р. №117.
Цитувати
3. Міністерству праці та соціальної політики:

   забезпечити у 2003 році включення до Реєстру  інформації  про осіб, які мають право на пільги відповідно до Законів України "Про статус ветеранів   війни,   гарантії   їх   соціального   захисту" ( 3551-12  ),  "Про  основні  засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" ( 3721-12 );


А відповідно до пункту 2 "ПОЛОЖЕННЯ про Єдиний державний автоматизований  реєстр осіб, які мають право на пільги " (затвердженим цією ж постановою):
Цитувати
2. До Реєстру включається така інформація: загальні відомості про  пільговика (прізвище, ім'я та по батькові, число, місяць, рік народження,  ідентифікаційний  номер у Державному реєстрі фізичних сіб  -  платників податків та інших обов'язкових платежів, адреса зареєстрованого   місця   проживання  (або  за  рішенням  комісій,
утворених  місцевими  держадміністраціями  та  органами  місцевого самоврядування  відповідно  до  пункту  4 Положення, затвердженого постановою  Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. N 848 ( 848-95-п  ) (ЗП України, 1996 р., N 2, ст. 76; Офіційний вісник України, 1997 р., число 39, ст. 17; 2000 р., N 5, ст. 178), адреса
фактичного  місця проживання), склад сім'ї, характеристика житла), реквізити паспорта та документа, що підтверджує право на пільги, а також категорія  пільговика, перелік пільг, на які він має право, інформація про те, якими пільгами він реально користується.{  Пункт  2  із змінами, внесеними згідно з Постановами  КМ  N 907
(   907-2004-п  )  від  13.07.2004,  N  180  (  180-2006-п  )  від 22.02.2006, N 729 ( 729-2009-п ) від 17.07.2009 }

Адреса постанови: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=117-2003-%EF&fpage=1&text=%F0%E5%BA%F1%F2%F0&x=3&y=8
Цитувати
І ще, можливо крім площі, на яку вони надають пільги, треба ще й запитати про кількість осіб?

Кількість осіб повинна була бути вказана у "довідці про включення до Єдиного реєстру". довідку цю повинні були надати в 2003р. копії довідки Ви (батько) повинні були надати комунальним підприємствам і кооперативу. Орігінал повинен зберігатися у батька. Якщо не зберігся то просіть щоб надали повторно. А у запиті можна й про кількість запитати.
головне Ви повинні розуміти що у цьому УПСЗН працюють такі самі чиновники як і скрізь. своїм запитом Ви додасте їм роботи, а їм цього дуже не хочеться. будьте наполегливі. вкажіть у запиті (заяві) що: " вказана інформація потрібна для складення скарги на дії кооперативу по нарахуванню плати за послуги...". це зразу зніме зайві запитання до Вас, розраховані не те щоб од Вас відмахнутись. Вони розумітимуть, що раз Ви на когось збираєтеся скаржитися, а вони вам відмовлять, то й на свої дії отримають скаргу. а це їм може завдати більше клопоту чім просто надати Вам інформацію.
Якщо вимагатимуть довіренність від батька посилайтеся на Сімейний кодекс:
Цитувати
Стаття 172. Обов'язок дитини, повнолітніх дочки та сина піклуватися про батьків

     1. Дитина, повнолітні дочка, син зобов'язані піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу.
     2. Повнолітні  дочка,  син мають право звернутися за захистом прав та інтересів непрацездатних,  немічних батьків як їх  законні представники, без спеціальних на те повноважень.

http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2947-14&p=1269958342829275

В крайньому випадку отправте поштою, обов`язково з повідомленням про вручення.
по площі В.І. Вам відповів - береться загальна.
вартість розраховується так  1). ТАРИФ * 52,5 кв. м. * 50% =
                                          2). ТАРИФ * (71 - 52,5) кв.м.  =
                                          3). сума платежу = 1). + 2).

« Останнє редагування: 28 Травня 2010, 19:52:14 від Юрій Васильович »
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Додатково про площу. (Можливо Вам буде цікаво, можливо знадобиться).

До загальної площі квартири входить також площа балконів та лоджій зі знижуючим коефіцієнтом ( для балконів коефіціент 0,3, для лоджій - 0,5).
Підстава: "ІНСТРУКЦІЯ про порядок проведення технічної інвентаризації  об'єктів нерухомого майна"  ( абз. 4 пункту 6), затверджена Наказом ДЕРЖАВНОГО КОМІТЕТУ БУДІВНИЦТВА, АРХІТЕКТУРИ ТА ЖИТЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ від 24.05.2001р. № 127.
Для розрахунку плати за ЦО застосовується загальна площа квартири без площ балконів та лоджій ( абз. 4 пункту 2 "ПРАВИЛ надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої  води і водовідведення" - ПКМУ № 630 - 2005р.).
На практиці бувають випадки, що площу балконів та лоджій не враховують взагалі. Так у нас поки був ЖЕК державний, товраховував тільки площу приміщень квартир (хоч у техпаспорті квартири загальна площа враховувала балкони та лоджії), а як ЖЕК став приватним, то став рахувати все.
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email