'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Разделение зоны ответственности внутридомовых трубопроводов в ОСМД  (Прочитано 34294 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

В городе новость. Горгаз начал внедрение договоров на обслуживание с частного сектора. Настаивают на перезаключении существующего договора на договор присоединения до газораспределительной системы. Утверждают, составлен на основании типового из Кодекса. Есть на официальном сайте, сверю с типовым, посмотрим.
Председатель сообщила, что в конце лета или осенью на городском уровне будут обсуждать и доказывать невозможность действия этого договора в части обслуживания внутренних сетей. Ждем осени.
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

Одне те, що внутрішньобудинкові газові мереж можуть бути  ГРМ, а можуть не бути ГРМ, вже означає неоднозначність.
На сколько понял из Кодекса о ГРМ, в жилых домах газовые сети относятся к ГРМ. Другое невозможно,[твердження не відповідає чинним нормам законодавства Прим. Ю.В.] т.к. используется магистральный природный газ, поступающий по наружной ГРМ. Есть сети и не ГРМ, но они не являются субъектом хозяйствования горгаза, для обслуживания бытовых потребителей.
 Прямого утверждения не нашел, хотя вывод напрашивается, например, с этой цитаты:
Цитувати
4. У цьому Кодексі терміни вживаються у таких значеннях:
Оператор газорозподільної системи (далі - Оператор ГРМ) – суб’єкт господарювання, що на підставі ліцензії здійснює діяльність з розподілу природного газу газорозподільною системою, яка знаходиться у його власності або користуванні відповідно до законодавства, та здійснює щодо неї функції оперативно-технологічного управління;
Кодекс http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z1379-15
Вопрос о принадлежности внутренних газовых сетей к ГРМ не столь существенный.

Сначала о доме ОСББ. Здесь хорошая новость. Вопрос с газовыми трубами, идущими по фасаду дома решился.   Горгаз обслуживание этих труб оставил за собой. С каждой квартирой подписал Акт разграничения балансовой принадлежности по внутреннему газопроводу. Согласно этого акта, зона ответственности владельца квартиры начинается от врезки в вертикальный газопровод (идущий с 1 до 5 этажа) до газового счетчика. У меня это примерно 2 м, а у кое-кого это 0,5 м. С таким разделением можно и согласиться. Оплата просматривается в пределах 10-20 грн.
Только это еще не вся хорошая новость.
Для хорошей новости надо перейти к обсуждению газопровода в частном секторе.
« Останнє редагування: 31 Липня 2018, 05:22:54 від Юрій Васильович »
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

Дальнейшее обсуждение основывается на «Положении о строительстве распределительных газовых сетей за счет средств населения в Украинской ССР» від 31.12.1987 р. МІНІСТЕРСТВО ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНСЬКОЇ РСР 
http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/n0001400-87
(click to show/hide)

Цитувати
  Абз.1 п.4   Строительство  уличных  распределительных  газопроводов  в районах  существующей  застройки  в  городах и поселках городского типа,  как  правило,  осуществляется   за   счет   государственных капитальных вложений,   выделяемых   на   эти   цели   по  отрасли "коммунальное   строительство".

 Абз.5 п.4   Указанные работы выполняются за счет лимитов на капитальный ремонт и прочие работы по заказу Минжилкомхоза УССР.
  Понятно, государство якобы финансирует строительство газопровода для населения.

Есть в Положении оговорка
Цитувати
  Абз.4 п.4   В порядке  исключении,  допускается  строительство тупиковых участков  уличных  распределительных  газопроводов за счет средств
населения при соблюдении следующих условий:
Затем реальность этого Положения. Государство финансирует по оптовым ценам (возможно и было), затем Заказчик оплачивает газофикацию своего дома по розничным ценам. 
Цитувати
     18. Заказчик по выданной ему квитанции за 5  дней  до  начала
работ оплачивает черед приходную кассу полную стоимость материалов
и транспортные расходы,  а  также  50%  стоимости  работ  (услуг),
остальные  50%  - после выполнения заказа до пуска газа.  В случае
неуплаты пуск газа не производится.

В отношении строительства за счет Заказчика   
Цитувати
   19. Работы  по  газификации  жилых  домов выполняются за счет материалов,  выделяемых области на нужды газификации.  Допускается выполнение работ из материалов, предоставленных владельцем дома.
     В этих случаях оплата газификации владельцем дома уменьшается на стоимость принятых от него по розничным ценам материалов.

В отношении тупикового газопровода (это газофикация дома Заказчика), этим Положением лишаются какие-либо права на этот газопровод. В подтверждение...
Цитувати
30. К  построенным  (в  том  числе  и  до  выхода  настоящего "Положения")   дворовым   и  тупиковым  уличным  распределительным газопроводам могут подключаться другие  абоненты,  при  соблюдении следующих условий:
     - согласование  места  подключения  с  предприятием  газового хозяйства;
     - если  после  подключения  других  абонентов   газоснабжение основного заказчика не ухудшилось;
     - оплаты долевой части стоимости монтажа участка  газопровода общего пользования.
 
С прежним Заказчиком не согласовывается подключение другого абонента и не оплачивается долевая часть стоимости.
 
Цитувати
   абз.6 п.4     Тупиковый участок газопровода, построенный за счет средств населения, после окончания строительства передается безвозмездно на баланс предприятия газового хозяйства и   дальнейшая   его эксплуатация производится в соответствии с Правилами безопасности в газовом хозяйстве.
Правила безопасности тех лет не нашел. Хотел выяснить в чем заключается эксплуатация газопровода. Не получилось.
 
Цитувати
  п.27   Вся внутренняя газовая разводка, газовые приборы и дворовой ввод после выполнения работ по газификации дома и оплаты счета переходит в собственность владельца дома.
Положением определена передача в собственность дворового газопровода и приборов. Только не определен механизм этой передачи и передача не выполнена. На настоящее время дворовой газопровод и приборы находятся на балансе горгаза.
Каким образом можно передать дворовой газопровод в собственность без передачи земли под этим газопроводом и это в 70- 90 годы.     
Цитувати
   29. Техническое  обслуживании  дворового  ввода,  наружных  и
внутренних газопроводов,  осмотр и ремонт  газового  оборудования,
установленного   в   домах,  находящихся  в  личной  собственности
граждан,  осуществляется  предприятиями  газового   хозяйства   по
договорам,   заключенным   с   собственниками   жилых   домов   по
утвержденный ценам.  Обслуживание осуществляется  в  установленные
сроки.
Здесь возник вопрос, кем утверждаются цены и сроки?

Это Положение охватывает период с 1987 -1993 г.г. До 1987 г. действовало «Положение о порядке газификации  домов,  принадлежащих  гражданам  на  праве личной собственности,  на территории Украинской ССР», утвержденного Минжилкомхозом УССР 06.07.78 г.  и согласованного с Госпланом УССР 18.07.78 г., которое не смог найти.

Юрий Васильевич, большая просьба, помогите найти Положение от 06.07.1978г.

Пост містить твердження, що не відповідають чинним на той час або зараз нормам законодавства Прим. Ю.В.]
« Останнє редагування: 31 Липня 2018, 05:22:19 від Юрій Васильович »
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

Итог хороших новостей.
      Акт разграничения балансовой принадлежности в многоквартирном доме. Является неотъемлемой частью договора о присоединении.
Для оплаты за обслуживание газопровода должна предоставляться смета (указан перечень работ/услуг, стоимость и периодичность выполнения) на утверждение владельцем квартиры, экземпляр ему. По выполнению обслуживания владелец должен принять работы/услуги актом выполненных работ. Об этом в договоре не упоминается, поэтому сметы и акта не будет. Будут только выставлять счет на оплату за обслуживание.  Для того чтобы требовать оплату за обслуживание надо сначала передать газопровод в квартире в собственность владельцу квартиры. До 1991 года весь газопровод был государственным. Вдруг появилась балансовая принадлежность у владельцев квартир, а основание где, а передача? Поленились даже издать какой нибудь нормативный документ для передачи.  Нет документального подтверждения принадлежности газопровода в квартире её владельцу - нет оплаты за обслуживание.
      Акт разграничения балансовой принадлежности в частном доме. Есть одно отличие, это граница разграничения. Разграничение балансовой принадлежности находится на меже земельного участка, [Ні. Прим. Ю.В.]т.е. от пересечение газопровода с забором, затем по двору и до счетчика. Далее все как указано для Акта разграничения балансовой принадлежности в многоквартирном доме. 
 
Висновки автора посту не відповідають нормам чинного законодавства, містять юридичні помилки. Прим Ю.В.
« Останнє редагування: 01 Серпня 2018, 07:30:37 від Юрій Васильович »
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Одне те, що внутрішньобудинкові газові мереж можуть бути  ГРМ, а можуть не бути ГРМ, вже означає неоднозначність.
На сколько понял из Кодекса о ГРМ, в жилых домах газовые сети относятся к ГРМ. Другое невозможно, т.к. используется магистральный природный газ, поступающий по наружной ГРМ. Есть сети и не ГРМ, но они не являются субъектом хозяйствования горгаза, для обслуживания бытовых потребителей.
 Прямого утверждения не нашел, хотя вывод напрашивается, например, с этой цитаты:
Цитувати
4. У цьому Кодексі терміни вживаються у таких значеннях:
Оператор газорозподільної системи (далі - Оператор ГРМ) – суб’єкт господарювання, що на підставі ліцензії здійснює діяльність з розподілу природного газу газорозподільною системою, яка знаходиться у його власності або користуванні відповідно до законодавства, та здійснює щодо неї функції оперативно-технологічного управління;
Кодекс http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z1379-15
Вопрос о принадлежности внутренних газовых сетей к ГРМ не столь существенный.
Питання суттєве! Від нього залежить як "будувати" стосунки ОСББ з "міськгазом"...  Різні договори... Кодекс дає можливість робити однозначний виисновок про те, що внутрішньобудинкові газові мережі можуть бути як ГРМ, так і НЕ ГРМ.   
Кодекс дает однозначное мнение - являются ГРМ
Не дає. Одне "які є" вже означає, що є й такі, "які не є".
І стосовно тих, "які не є" діє інша норма кодексу:
Цитувати
3. Власники газових мереж, у тому числі побутові споживачі та власники внутрішньобудинкових систем газопостачання (балансоутримувачі, управителі), які згідно з актом розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін відповідають за експлуатацію цих мереж та їх складових, забезпечують належну їх експлуатацію згідно з чинним законодавством, зокрема Правилами безпеки систем газопостачання, затвердженими наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15 травня 2015 року № 285, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 08 червня 2015 року за № 674/27119 (далі - ПБСГ), або укладають відповідний договір із суб’єктом господарювання, який має дозвіл на виконання таких робіт, за виключенням газових мереж, які кваліфікуються як ГРМ згідно з розділом ІІ цього Кодексу, порядок врегулювання взаємовідносин щодо яких визначений у цьому розділі.  [Тобто мова в цьому пункті іде за внутрішньобудинкові системи газопостачання, за виключенням (рос. - за исключением, т.е. кроме) ГРМ. Що означає, що існують внутрішньобудинкові системи газопостачання які не є ГРМ. (Прим. Ю.В.)]

Оператор ГРМ не має права здійснювати перевірку наявності у споживачів/балансоутримувачів/власників газових мереж договорів на обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, які не є ГРМ, крім випадків, передбачених ПБСГ. [А тут Вам, взагалі, прямо вказують, що існують внутрішньобудинкові системи газопостачання які не є ГРМ. (Прим. Ю.В.)]

{Пункт 3 глави 5 розділу III доповнено новим абзацом згідно з Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 1418 від 11.08.2016}

{Пункт 3 глави 5 розділу III із змінами, внесеними згідно з Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 1418 від 11.08.2016}

Якщо б всі внутрішньобудинкові системи газопостачання були б  ГРМ, то  абзац третій пункту 2 глави 1 розділу III мав би редакцію "Для внутрішньобудинкових газових мереж взаємовідносини між їх власником (балансоутримувачем, управителем) і Оператором ГРМ здійснюються виключно на умовах договору на експлуатацію складових газорозподільної системи за формою, визначеною у додатку 3 до цього Кодексу".  А пункту 3 глави 5 розділу III у кодексі, взагалі, не було б.
В цьому питанні ставимо крапку. Дискусію припиняємо!
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Питання укладення договорів обговорюємо...
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

Вопрос о принадлежности внутренних газовых сетей к ГРМ не столь существенный.
Питання суттєве! Від нього залежить як "будувати" стосунки ОСББ з "міськгазом"...  Різні договори... Кодекс дає можливість робити однозначний виисновок про те, що внутрішньобудинкові газові мережі можуть бути як ГРМ, так і НЕ ГРМ. 
О ГРМ сказано относительно своего дома ОСББ. Не раз было замечание из-за обобщения конкретного вопроса. Вот стараюсь соблюдать.
"...внутрішньобудинкові газові мережі можуть бути як ГРМ, так і НЕ ГРМ" с этим безусловно согласен. Кодекс с этим вопросом так запутал, толкуй о ГРМ как хочется.
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

Вот пример того, что внудомовые газовые сети являются можуть бути ГРМ, а можуть і НЕ бути... (правка Ю.В.)
Цитувати
III. Основні правила технічної експлуатації газорозподільної системи

1. Загальні умови

1. Експлуатацію газорозподільних систем здійснюють виключно Оператори ГРМ.

2. Власники газової мережі, яка згідно з розділом ІІ цього Кодексу кваліфікується як газорозподільна система (крім газорозподільної системи, що відноситься до державного майна), що не є Операторами ГРМ, та Оператор ГРМ, до мереж якого підключені належні власникам газорозподільні системи (або на території ліцензованої діяльності якого знаходяться споживачі, підключені до цих газорозподільних систем), зобов’язані укласти договір про експлуатацію таких газорозподільних систем, або договір господарського відання чи користування з передачею газорозподільних систем на баланс Оператору ГРМ, або оформити передачу належних власникам газорозподільних систем у власність зазначеному Оператору ГРМ (у тому числі шляхом купівлі-продажу).

Договори експлуатації, господарського відання та користування укладаються за формами, визначеними у додатках 3-5 цього Кодексу (крім газових мереж, що є державним майном).

Для внутрішньобудинкових газових мереж, які є ГРМ, взаємовідносини між їх власником (балансоутримувачем, управителем) і Оператором ГРМ здійснюються виключно на умовах договору на експлуатацію складових газорозподільної системи за формою, визначеною у додатку 3 до цього Кодексу. (Тобто для тих, які НЕ Є ГРМ - на інших умовах... На яких? Див. пост https://gro-za.org/forum/index.php?topic=9775.msg60822#msg60822   Коментар Ю.В.)

{Абзац третій пункту 2 глави 1 розділу III в редакції Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 1418 від 11.08.2016}

Взаємовідносини між власниками газорозподільних систем, які відносяться до державного майна, та Операторами ГРМ врегульовуються відповідно до вимог законодавства.
Это пример объектов не ГРМ и условия их присоединения к ГРМ
Цитувати
V. Порядок приєднання об’єктів замовників (технічного доступу) до ГРМ

2. Об’єкти (установки) газодобувних підприємств та виробників біогазу або інших видів газу з альтернативних джерел, які мають намір приєднатися з метою передачі видобутого/виробленого ними газу до ГРМ, приєднуються з урахуванням того, що видобутий/вироблений ними газ в місці його передачі до ГРМ за своїми фізико-технічними характеристиками має відповідати стандартам на природний газ, визначеним Кодексом ГТС. 
Вывод не делаю, думаю это не все аргументы для утверждения "за" или "против".

Редагування: виправлено помилкове твердження.
« Останнє редагування: 04 Червня 2018, 21:48:58 від Юрій Васильович »
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email


Питання укладення договорів обговорюємо...
Для обсуждения ДОГОВІР на експлуатацію складових газорозподільної системи
(click to show/hide)
  Применение и форма указанного договора согласно Кодексу
Цитувати
Для внутрішньобудинкових газових мереж, які є ГРМ, взаємовідносини між їх власником (балансоутримувачем, управителем) і Оператором ГРМ здійснюються виключно на умовах договору на експлуатацію складових газорозподільної системи за формою, визначеною у додатку 3 до цього Кодексу.

Относительно обсуждения договора о присоединении. Кодекс требует его заключения в следующих случаях.
Цитувати
V. Порядок приєднання об’єктів замовників (технічного доступу) до ГРМ

1. Загальні умови приєднання (технічного доступу) до ГРМ

1. Власники об’єктів будівництва або існуючих об’єктів (земельних ділянок), які фізично не підключені до ГРМ, мають право на приєднання (технічний доступ) цих об’єктів до ГРМ, що на законних підставах перебуває у власності або користуванні (у тому числі в експлуатації) Оператора ГРМ, у порядку, визначеному цим розділом.

5. За необхідності реконструкції чи технічного переоснащення вже підключеного до ГРМ об'єкта, у тому числі в результаті зміни форми власності чи власника цього об'єкта, за умови, що це не призведе до необхідності збільшення технічної (пропускної) потужності ГРМ в точці приєднання (не потребуватиме збільшення типорозміру комерційного лічильника газу), новий договір на приєднання з новим чи діючим власником об'єкта не укладається.

Якщо за необхідності реконструкції чи технічного переоснащення вже підключеного до ГРМ об'єкта, у тому числі в результаті зміни форми власності чи власника цього об'єкта, виникає необхідність збільшення технічної (пропускної) потужності ГРМ в точці приєднання (збільшення типорозміру лічильника газу) або її перенесення, з новим чи діючим власником об'єкта має бути укладений новий договір на приєднання відповідно до умов цього Кодексу.

Формы договоров  утвелждены Кодексом
Цитувати
4. Приєднання об’єктів (земельних ділянок) замовника до ГРМ здійснюється на підставі договору на приєднання, що укладається за формами, наведеними у додатках 11, 12 до цього Кодексу. При цьому невід’ємною частиною договору на приєднання є технічні умови приєднання (додаток 13) 
ДОГОВІР на приєднання до газорозподільної системи (для приєднання, що є стандартним)
(click to show/hide)
Договір на приєднання до газорозподільної системи (для приєднання, що не є стандартним)
(click to show/hide)

Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

 (Тобто для тих, які НЕ Є ГРМ - на інших умовах... На яких? Див. пост https://gro-za.org/forum/index.php?topic=9775.msg60822#msg60822   Коментар Ю.В.)
Что относится к ГРМ? Есть толкование термина - оператор ГРМ 
Цитувати
4. У цьому Кодексі терміни вживаються у таких значеннях:
Оператор газорозподільної системи (далі - Оператор ГРМ) – суб’єкт господарювання, що на підставі ліцензії здійснює діяльність з розподілу природного газу газорозподільною системою, яка знаходиться у його власності або користуванні відповідно до законодавства, та здійснює щодо неї функції оперативно-технологічного управління;
Следовательно, можно утверждать, что газопровод находящийся в "горгазе" является ГРМ.
Газодобывающие предприятия, производители биогаза или других видов газа из альтернативных источников, которые имеют свои локальные газовые сети (это не ГРМ) и намерены добытый газ доставлять до потребителя через ГРМ могут присоединиться к ГРМ на условиях Кодекса
Цитувати
V. Порядок приєднання об’єктів замовників (технічного доступу) до ГРМ

2. Об’єкти (установки) газодобувних підприємств та виробників біогазу або інших видів газу з альтернативних джерел, які мають намір приєднатися з метою передачі видобутого/виробленого ними газу до ГРМ, приєднуються з урахуванням того, що видобутий/вироблений ними газ в місці його передачі до ГРМ за своїми фізико-технічними характеристиками має відповідати стандартам на природний газ, визначеним Кодексом ГТС.
Так установил, где сети ГРМ и где Не ГРМ.
Газопровод дома присоединен к сетям "горгаза" - значит сети в доме ГРМ. Можуть бути, а можуть і не  бути. Див. пост https://gro-za.org/forum/index.php?topic=9775.msg60822#msg60822  ( Коментар Ю.В.)
Редагування: виправлено помилкове твердження.
« Останнє редагування: 06 Червня 2018, 11:16:49 від Юрій Васильович »
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

Обсужденияе "ДОГОВІОРАУ на експлуатацію складових газорозподільної системи"
(click to show/hide)

                        Из текста договора
Цитувати
I. Предмет Договору
1. За цим Договором Замовник передає Виконавцю в експлуатацію складові газорозподільної системи, які безпосередньо підключені (приєднані) до газових мереж Виконавця, який є Оператором газорозподільної системи (Оператором ГРМ), та використовуються для забезпечення розподілу природного газу споживачам, підключеним (приєднаним) до складових газорозподільної системи Замовника.
2 Під складовими газорозподільної системи розуміється об'єкт газопостачання, наданий Замовником для експлуатації Виконавцем, що перебуває у власності Замовника, вказаний Сторонами в додатку 1 до цього Договору (далі – об'єкт).
Чтобы передать складові газорозподільної системи для начала надо иметь их в собственности. Согласно Положению  газопровод до жилого дома был передан "горгазу"
Цитувати
абз.6 п.4     Тупиковый участок газопровода, построенный за счет средств населения, после окончания строительства передается безвозмездно на баланс предприятия газового хозяйства и   дальнейшая   его эксплуатация производится в соответствии с Правилами безопасности в газовом хозяйстве.
Дворовая часть газопровода должна передаться в собственность владельцу дома, Положение
Цитувати
  п.27   Вся внутренняя газовая разводка, газовые приборы и дворовой ввод после выполнения работ по газификации дома и оплаты счета переходит в собственность владельца дома.
В настоящее время этот участок на балансе у "горгаза".
В многоэтажных жилых домах с этим еще проще. Газопровод до 91 г. был собственностью государства. Приватизация квартир обязывала "горгаз" передавать квартирный газопровод её владельцам. По аналогии такая ситуация по ЦО, ГВ и ХВ. Только с электроэнергией этот вопрос урегулирован, от счетчика и по квартире это собственность владельца квартиры.
Пока не придумали оплату за эксплуатацию ГРМ, всех все устраивало.Теперь "горгаз" должен передать владельцу в собственность, а затем владелец передать назад в эксплуатацию и платить,платить. Можно не принимать у них? От владения толку мало.  Внутриквартирный газопровод без согласования самостоятельно перемещать нельзя, нарушение проекта. По существующему договору с "горгазом",  ТО этого газопровода тоже выполняют они. Пыль протереть и покрасить можем самостоятельно. Зачем его принимать весь в собственность. Логичней как с эл/счетчиком.


Редагування: Виправлення помилок.
« Останнє редагування: 11 Червня 2018, 06:46:38 від Юрій Васильович »
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

А перед укладенням договору укладається акт балансової належності:
Цитувати
Власники (балансоутримувачі, управителі, інші особи), на балансі чи в управлінні яких знаходяться багатоквартирні будинки чи гуртожитки (незалежно від того, є вони споживачами природного газу чи ні), укладають з Оператором ГРМ, до об’єктів газорозподільної системи якого підключені зазначені будинки/гуртожитки, акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін відносно їх внутрішньобудинкових систем газопостачання.

2. Межа балансової належності визначається за ознаками права власності на газові мережі чи окремі її елементи. Межа експлуатаційної відповідальності встановлюється на межі балансової належності, але за домовленістю сторін може не збігатися з межею балансової належності, про що має бути зазначено в акті розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін.
Похожая история. Какие могут быть основания для подписания Акта, при отсутствии каких либо признаков права собственности (придумают же такое) на газопровод.
Какой документ должен подтвердить собственность газовой сети? Как на счет регистрации этого права?
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

По вопросу ГРМ или НЕ ГРМ.
Кодекс
Цитувати
III. Основні правила технічної експлуатації газорозподільної системи
1. Загальні умови
1. Експлуатацію газорозподільних систем здійснюють виключно Оператори ГРМ.
2. Власники газової мережі, яка згідно з розділом ІІ цього Кодексу кваліфікується як газорозподільна система (крім газорозподільної системи, що відноситься до державного майна), що не є Операторами ГРМ, та Оператор ГРМ, до мереж якого підключені належні власникам газорозподільні системи (або на території ліцензованої діяльності якого знаходяться споживачі, підключені до цих газорозподільних систем), зобов’язані укласти договір про експлуатацію таких газорозподільних систем, або договір господарського відання чи користування з передачею газорозподільних систем на баланс Оператору ГРМ, або оформити передачу належних власникам газорозподільних систем у власність зазначеному Оператору ГРМ (у тому числі шляхом купівлі-продажу).
Окружающие нас газопроводы относятся к операторам ГРМ и владельцам газовых сетей, которые обязаны передать в эксплуатацию свои сети оператору ГРМ. Как обстоят дела в этом вопросе, неизвестно. Возможно владельцы оформляют право быть оператором ГРМ, возможно другое. Возможно "горгаз" не оформился оператором ГРМ.
Мне думается, надо при заключении договора требовать у "горгаза" документ, подтверждающий, что он является оператором ГРМ на момент заключения договора. Хотелось бы обсудить об этом документе. Кто его должен выдать, подписать?
Действительно с ГРМ и НЕ ГРМ, все так запутано.
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

По вопросу  подписания акта розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін, который является неотъмлемой частью ДОГОВІРА на експлуатацію складових газорозподільної системи
Кодекс
Цитувати
III. Основні правила технічної експлуатації газорозподільної системи
5. Порядок визначення межі балансової належності та експлуатаційної відповідальності
Абз.3 п.1. За відсутності акта розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін за об’єктами суміжних суб’єктів ринку природного газу (включаючи споживачів) Оператор ГРМ, до/через ГРМ якого підключені зазначені об’єкти, зобов’язаний в установлені законодавством строки здійснити заходи з укладання з їх власниками акта розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін.
Власники (балансоутримувачі, управителі, інші особи), на балансі чи в управлінні яких знаходяться багатоквартирні будинки чи гуртожитки (незалежно від того, є вони споживачами природного газу чи ні), укладають з Оператором ГРМ, до об’єктів газорозподільної системи якого підключені зазначені будинки/гуртожитки, акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін відносно їх внутрішньобудинкових систем газопостачання.
 
Хочу обратить внимание. Кодекс просто вталкивает многоэтажный дом подписать этот акт. По факту наш дом, поквартирно  подписал этот акт (об этом подробней сказано ранее). Следовательно, внутридомовые газовые сети идут не по фасаду дома, они в квартирах.[Твердження не відповідає нормам чинного законодавства. Прим Ю.В.] Сомневаюсь, что "горгаз" добровольно отказался от денег за обслуживание газопровода на фасаде дома.Тем более Кодекс им в поддержку указал абз.4 п.1.
Получилось почти так когда-то говорила наш председатель - она объясняла: до счетчика это "горгаз", после это ответственность владельца. В частном доме на меже земельного участка должен быть счетчик и разделение ответственности должно быть как описано ранее. Так как счетчик установлен в доме или на фасаде, разделение ответственности от места установления счетчика. Повторюсь, такое объяснение было моим председателем. В квартире почти совпало. Дом, ОСББ акт не подписал, соответственно договора не будет. По частному дому вопрос открыт, акты еще не предлагают подписывать.
Возможно ответ здесь
Цитувати
4. У цьому Кодексі терміни вживаються у таких значеннях:
 межа балансової належності – точка розмежування газових мереж між суміжними власниками газових мереж за ознаками права власності чи користування, на якій відбувається приймання-передача природного газу;
Приемо-передача газа  производится с помощью счетчика. [Лічильник здіснює облік переданого, а не  саму передачу. Газ передається в "точці приєднання"... Прим. Ю.В.]Если признать это за норму, тогда остальное становится логичным и правильным (почти). В квартире надо отказаться от акта, тогда будет ОК.
Цитувати
Тобто для тих, які НЕ Є ГРМ - на інших умовах... На яких? 
В этом случае Кодекс условий не устанавливает:
Цитувати
Оператор ГРМ не має права здійснювати перевірку наявності у споживачів/балансоутримувачів/власників газових мереж договорів на обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, які не є ГРМ, крім випадків, передбачених ПБСГ.
« Останнє редагування: 01 Серпня 2018, 07:35:47 від Юрій Васильович »
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Цитувати
Получилось почти так когда-то говорила наш председатель - она объясняла: до счетчика это "горгаз", после это ответственность владельца.
Ви казали що вона брала участь у роботі "групи розробки пропозицій". Тому не дивно, що так виходить. Ваш міськгаз просто втілює те, що й пропонував до проекту кодексу. Втілює своє бачення/прочитання кодексу.  Тимпаче, що сам кодекс виписано
Цитувати
все так запутано
З теперішньою командою "рееформаторів" це й не дивно. Спочатку вигадують квадратне колесо, потім,  коли  воно не котиться, рихтують його до круглого. Отримують якийсь гібрид...   Порушено "технологію" розробки та ухвалення НПА...  Згадайте "бунти" ОСББ на початку року з приводу "монетизації" субсидій.  Нещодавно відбувся скандал у ВРУ, Комітет з питань правової політики та правосуддя оголосив "страйк" через  застосування "нових технологій" у законотворчості. Зміни до кодексів стали "протягувати" через непрофільні комітети. Пишуть проект закону, наприклад, про насінництво. Профільним є Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин, йому йде проект на розгляд. Комітет з питань правової політики та правосуддя "не при делах"... А в проект в прикінцеві положення "сунуть" зміни до кримінального, процесуальних кодексів і ще будь-що...
Що таке ГРМ? Газорозподільча СИСТЕМА. Чому "М" а не "С"? Бо ГРС, то  Газорозподільча СТАНЦІЯ (термін  і його скорочення вже існували).   Фізично внутрішньобудинкові системи газопостачання теж розподіляють газ споживачам.
Юридично внутрішньобудинкові системи газопостачання багатоквартирних будиинків (до них відносяться трубопроводи, які обслуговують більше ніж одну квартиру) є сумісною власністю співвласників (ЦКУ, ЗУ № 417). Для того, щоб міськгаз мав право складати акт розмежування з власником квартири, потрібно спочатку передати внутрішньобудинкові системи газопостачання від ОСББ, ЖБК, балансоутримувача (а як по новому ЗУ "Про ЖКП" їх не буде, то, ймовірно, Управителя) у власність чи в управління мііськгазу....
Можливо, що, у разіі такої передачі, внутрішньобудинкові системи газопостачання будуть ГРМ. А без такої передачі, не будуть ГРМ. Це лише припущення, бо в Кодексі це питання не прописане...

Що там наш міськгаз навигадує, покищо нема часу з'ясовувати...
« Останнє редагування: 21 Липня 2018, 04:11:35 від Юрій Васильович »
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email